20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Καρυδόπιτα
Οκτώ αυγά, 150 γραμμ. καρύδια, ένα ποτήρι (όχι γεμάτο) σιμιγδάλι ψιλό, ένα μπέικη, ένα ποτήρι ζάχαρη, λίγο λεμόνι.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια νερό, δύο ποτήρια ζάχαρη να δέσει καλά. Σιροπιάζουμε, ρίχνουμε από πάνω την κρέμα.
Κρέμα: Πέντε νεροπότηρα γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη, δύο αυγά, τέσσερις κουταλιές κορν φλάουρ, δύο κουταλιές αλεύρι, ανθόνερο.

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα
Μια γαλοπούλα μέτρια, 300 γραμμ. κάστανα, ένα φλιτζάνι τσαγιού γάλα, μια φλιτζάνα τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη, μισή φλιτζάνα τσαγιού φρυγανιά κοπανισμένη, μισή φλιτζάνα τσαγιού χυμός λεμονιού, δύο κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, δύο κουταλιές σούπας πολτός κρεμμυδιού, αλάτι , πιπέρι.
Καθαρίζουμε τα κάστανα από την εξωτερική τους φλούδα και τα βράζουμε με νερό και ελάχιστο αλάτι, Μόλις μισοκρυώσουν τα στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε από την εσωτερική τους φλούδα προσέχοντας να μείνουν ολόκληρα. Καθαρίζουμε και καψαλίζουμε και πλένουμε καλά τη γαλοπούλα. Την βάζουμε να στραγγίσει. Σε ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το άλλο του βουτύρου να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι (περασμένο από τρίφτη) και αφού καβουρντιστεί πολύ ελαφρά ρίχνουμε την φρυγανιά ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε να γίνει μια κρέμα πηχτή. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και τα κουκουνάρια πλυμένα και τα σκουπισμένα και κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τότε και τα καθαρισμένα κάστανα και τις σταφίδες επίσης πλυμένες και σκουπισμένες. Αλατοπιπερώνουμε το άνοιγμα της γαλοπούλας και το γεμίζουμε με την γέμιση, τη ράβουμε προσεκτικά και την βάζουμε σε ταψί, Την περιλούουμε με το λεμόνι και την αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε στο ταψί και το υπόλοιπο του βουτύρου λιωμένο και βάζουμε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο επι δυόμιση ώρες περίπου. Για να μην στεγνώσει στο ψήσιμο την σκεπάζουμε με βουτυρωμένη λαδόκολλα.

Σαλάτα μελιτζάνα
Μελιτζάνες φλάσκες, σκόρδο, μαγιονέζα, γιαούρτι, μαϊντναό.
Κοβομε ροδέλες τις μελιτζάνες και τις τηγανίζομε. Στρώνομε μια στρώση και από πάνω ρίχνομε σκόρδο. Ξανά ροδέλες, σκόρδο, μαϊντανό. Μετά στρώση από κουταλιές μαγιονέζα και δέκα κουταλιές γιαούρτι ανάμικτο και από πάνω μαϊντανό.

Γλάσο σοκολάτας
Δύο κουταλιές κοφτές φρέσκο βούτυρο, δύο κουταλιές κοφτές σοκολάτα κουβερτούρα, τρεις κουταλιές σούπας γάλα ζεστό, ένα φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη, ένα κουταλάκι χυμός λεμονιού.
Τρίβετε τη σοκολάτα ή την κόβετε ψιλά κομμάτια. Βάζετε το βούτυρο σε μπαιν-μαρί, ρίχνετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε. Ρίχνετε το γάλα και τη ζάχαρη και δουλεύετει διαρκώς με κουτάλι έως να λιώσουν και να γίνουν ένα σιρόπι πηχτό. Προσθέτετε το λεμόνι. Ρίχνετε γλάσο επάνω στο κυρτό μέρος του κουταλιού. Αν γίνει ένα λείο στρώμα είναι εντάξει, αν φαίνεται το κουτάλι είναι αραιό και θάλει να πήξει. Αν είναι χονδρό, βάζετε λίγο γάλα

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...