21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Λουκάνικα χωριάτικα Πρέσπας Φλωρίνης
Αλέκα Περδικάκη
(Αυτή η όμορφη γυναίκα που μας έδωσε τη συνταγή, η καλή και ευγενική ψυχή, «έφυγε» πριν 3 μήνες πριν καλά-καλά γεράσει)
Μία οκά και 300 δράμια χοιρινό με το λίπος του ψιλοκομμένο, 300 δράμια πράσα μαραμένα στο τσικάλι, μία κοφτή κουταλιά μπούκοβο, μία κουταλιά πιπέρι κόκκινο, μία κουταλιά γεμάτη πιπέρι μαύρο, αλάτι.
Γεμίζομε το έντερο με την γέμιση και το πιέζομε καλά να μην έχει αέρα. Το δένομε στις άκρες ή κατά διαστήματα. Το κρεμάμε στον αέρα να «στεγνώσει».

Λουκάνικα χωριάτικα Κρήτης
Γίνονται με τον ίδιο τρόπο μόνο που βάζομε μαύρο πιπέρι, αλάτι και αρκετό κύμινο (όχι υπερβολικό αλλά ν’ «ακούγεται»). Το δένομε κατά διαστήματα και τα καπνίζομε. Τα κρεμάμε πάνω απ’ το τζάκι και καίμε αρωματικά χόρτα όπως φασκόμηλα, ματζουράνες, θυμάρια, ρίγανες, θρούμπες. Να βγαίνει καπνός χωρίς φλόγα όμως. Μόνο καπνός. Να καπνιστούν από σιγά, να μην αρπάξουν. Σε αυτά τα λουκάνικα δεν βάζομε πράσα.

Λουκουμάδες
Μαγιά μπύρας (1 πλακάκι) έχουν στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν βρείτε φρέσκια και βάλετε ξηρή μαγιά θα βάλετε και μια κουταλιά μέλι. Βοηθά να ενεργοποιηθεί η σκόνη μαγιά. Πενήντα γραμμάρια ρυζάλευρο, δύο νεροπότηρα νερό βρασμένο, ένα κουταλάκι αλάτι, δύο κουταλάκια ζάχαρη. Αν μπει μέλι δεν θα βάλετε ζάχαρη. Τρία ποτήρια αλεύρι.
Θα διαλύσω τη μαγιά στο ένα ποτήρι νερό. Στο άλλο ποτήρι το ρυζάλευρο και θα τα ανακατέψω όλα τα υλικά μαζί. Θα τα αφήσω σε ζεστό μέρος είκοσι λεπτά και είναι έτοιμο. Όταν κάψει το μπόλικο ελαιόλαδο σε βαθειά κατσαρόλα, πιάνομε τη ζύμη και την πιέζομε μέσα στην μία μας χούφτα. Αυτό που βγαίνει πάνω από τα κλειστά δάχτυλα, το κόβομε με τη μύτη ενός μικρού κουταλιού και το ρίχνομε μέσα στο λάδι που συνεχίζει να βράζει. Έχομε δίπλα μας ένα ποτήρι νερό και βάζομε το κουταλάκι μέσα και μετά κόβομε τον λουκουμά. Μόλις αρχίσουν να ροδίσουν δηλαδή μισοψημένοι τους τραβάμε μέχρι να τελειώσουν όλοι. Και μετά από πέντε λεπτά τους ξαναψήνομε. Μπορούμε μισοψημένους να τους βάλομε και στην κατάψυξη. Δεν το ‘χω κάνει. Μου το ‘χουν πει. Τώρα τους ψήνομε κανονικά μέχρι να ροδίσουν πολύ και τους ρίχνομε στο κρύο σιρόπι. Τους αφήνομε λίγο να τραβήξουν.
Σιρόπι: τρία ποτήρια ζάχαρη, δύο νερό. Μόλις λιώσει η ζάχαρη είναι έτοιμο. Αν θέλετε στο νερό συμπληρώνετε με ανθόνερο. Πάνω στους λουκουμάδες καβουρδισμένο κοπανισμένο σισάμι και κανέλα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απογεματινό πάρτι με ηλεκτρονική μουσική στην παραλία του Πύργου Ψηλονέρου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντομαρί σε μια προσπάθεια να ανοίξει...

Δήμος Κισάμου: Στήριξη στον Δημήτρη Ανθούση

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κισάμου κατά την τακτική...

Υπεράκτια αιολικά στην Κρήτη: “Τρέχει” το ΥΠΕΝ τις διαδικασίες για τους διαγωνισμούς

"Έχουν αποκλιμακωθεί οι αντιδράσεις που είχαν αρχικά διατυπωθεί από...