16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Σουμάδα

Διακόσια πενήντα γραμμ. άσπρη ψίχα αμύγδαλα, ενάμιση – δύο κιλά ζάχαρη, λίγο αλάτι, ανθόνερο, εσάνς πικραμύγδαλου.Αλέθουμε τα αμύγδαλα πολύ ψιλά και τα βάζουμε σ’ ένα πανί σμιχτό ή και διπλό. Αφού βράσουμε 2,5 λίτρα (δυόμιση) νερό το ρίχνουμε λίγο – λίγο και σφίγγουμε το πανί μέχρι να τελειώσει το νερό και να μην βγάζει άσπρο ζουμί. Βράζουμε το ζουμί με την ζάχαρη και στο γύρισμα ρίχνουμε το αλάτι, ανθόνερο, πικραμύγδαλο. Διατηρείται στο ψυγείο. Πίνεται ζεστή με κανέλλα και σησάμι ή παγωμένη.

Τσουρέκια (φοβερά γίνονται)

Τέσσερα κιλά αλεύρι, δέκα αυγά, δύο για άλειμμα, ένα κιλό γάλα αγνό, ένα κιλό και ένα τέταρτο ζάχαρη, δύο φακελάκια μικρά μαχλέπι, ένα φακελάκι κόλιαντρο, μαστίχα και κακουλέ. Τα κοπανίζουμε με λίγο αλεύρι. Διακόσια πενήντα γραμμάρια μαγιά μπύρας, επτακόσια γραμμ. φυτίνη, σησάμι. Ετοιμάζω πρώτα την μαγιά μπύρας. Σ’ ένα ποτήρι χλιαρό νερό βάζω μια πρέζα ζάχαρη, την μαγιά και όσο αλεύρι σηκώσει για να γίνει πηκτός χυλός. Σε μια λεκάνη 3 κιλά αλεύρι συν δύο χούφτες, τα μυρωδικά και λίγο αλάτι. Ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη ρίχνω μέσα και μετά την μαγιά. Ζεσταίνω το βούτυρο και ρίχνω λίγο – λίγο πλάθοντας την ζύμη η οποία γίνεται μαλακή. Αφήνω λίγο βούτυρο και όταν φουσκώσουν το ξαναζυμώνω, βουτάω τα χέρια μου στο βούτυρο και πλάθω τα τσουρέκια. Τ’ αφήνω πάλι να φουσκώσουν, τ’ αυγώνω, ρίχνω σουσάμι και ψήσιμο στους 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα (το κάθε τσουρέκι πρέπει να είναι περίπου ένα κιλό και όταν ψημένο το κόβουμε μέσα δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό αλλά να διατηρεί μια υγρασία. Αυτό είναι η επιτυχία του)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...