13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Αυγοκαλάμαρα Σμύρνης

Τα αυγοκαλάμαρα εδώ τα λένε «δίπλες». Στη Σμύρνη οι Φράγκοι εσυνηθίζανε να τα κάνουνε στα Χριστούγεννα τους. Μα και οι Ρωμιοί τα κάνανε σα πρωινό Χριστουγεννιάτικο γλυκό να το φάνε μετά από την εκκλησία. Το ‘χανε σιντέτι (έθιμο) να κάνουν τα αυγοκαλάμαρα ειδάλλως εκάνανε λουκουμάδες. Στη Σμύρνη τα λέγαμεν αυγοκαλάμαρα γιατίς ηγενούνταστε με τα’ αυγά. Και σαν ηψηνούνταστε, ημοιάζανε σα ψημένα καλαμαράκια.

Η συνταγή τως

Υλικά για τη ζύμη

Αυγά 4 κορκοί μονάχα, αυγά πάλι 4 κορκοί και ασπράδι. Αλουσιά 2 φλιτζάνια του καφέ. Αν δεν έχεις αλουσιά τότες σόδα. Μεταχειρίζεσαι σόδα μικρό κουταλάκι ανελιγμένη σε ένα ποτήρι νερό και ρίχνεις το ζουμί (χυμό ) μισού λεμονιού. Αν δεν έχεις ούτες αλουσιά ούτες σόδα τότες, αντίς γι’ αυτά βάζεις γάλα δυο φλιτζάνια του καφέ. Λάδι 4 κουταλιές της σούπας. Ζάχαρη 1 φλιτζάνι του τσαγιού, βανίλια, αλεύρι τριακόσια δράμια (960γραμμ.)

Υλικά για το σιρόπι

Ένα φλιτζάνι του τσαγιού μέλι, ζάχαρη 2 φλιτζάνια, νερό 3 φλιτζάνια, λεμόνι, ζουμί μια κουταλιά της σούπας. Τα βάζεις όλα σε μια κατσαρόλα να βράσουν επί 5 μινούτα (λεπτά).

Το πλάσιμο της ζύμης

Μέσα σε μια λεγένη (λεκάνη) ρίχνεις τσι 4 κορκούς με τα’ ασπράδια και τσι 4 κορκούς δίχως τα’ ασπράδια. Και καθώς τα χτυπάς ούλα αυτά ρίχνεις τη ζάχαρη ύστερις απ’ την αλουσιά (είτες το γάλα) λίγο – λίγο και στο τέλος το λάδι. Κι αφού ανακατευτούνε καλά, τότες ρίχνεις και το αλεύρι λίγο – λίγο και ζυμώνεις ώσπου η ζύμη να γενεί σφιχτή. Τηνέ αφήνεις να ξεκουραστεί μισή ώρα, και ύστερις τηνέ ανοίεις σε κρούστες (φύλλα) , ψιλές με τη ματσόβεργα και να’ χουνε τόσο πάχος όσο έχει ένα σπίρτο. Τηνέ κόβεις σε λουρίδες και τσι κάνεις φιόγκους. Ή τις δύο μύτες αντικρυστά τα τυλάς. Τηγάνισμα και σερβίρισμα . Τηγανίζεις τσι φιόγκους σε μπόλικο κοφτό λάδι ώσπου να ξανθύνουν και τότες τσι βάζεις σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουνε από λάδι κι εκτός ύστεριν τσι βάζεις στη φαγιάντσα (πιατέλα) και τσι περεχάς με το σιρόπι που το ‘χεις έτοιμο. Και στο τέλος πασπαλίζεις καρύδια και ψιλή κανέλλα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...