17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μελιτζάνα με γιαούρτι:

Ένα τέταρτο κιλού μελιτζάνες ξεφλουδισμένες και κομμένες, ελαιόλαδο για τηγάνισμα, μισό φλιτζάνι γιαούρτι, μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο, τέσσερα σκόρδα ψιλοκομμένα, δύο καυτερές κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες, ξύδι.Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθιά χύτρα και τηγανίζετε τις μελιτζάνες. Στραγγίζετε σε χαρτί απορροφητικό. Σ’ ένα μπολ ανακατέψτε γιαούρτι με υπόλοιπα υλικά και περιχύστε τις μελιτζάνες.

Μελιτζάνες τυλιχτές:

Παίρνω μελιτζάνες μεγάλες. Τις κόβω, τηγανίζω σε μεγάλες στρογγυλές φέτες. Βάζω μέσα τυρί του τοστ, ζαμπόν, τις τυλίγω, τις πιάνω με οδοντογλυφίδες, τις βάζω σε πυρέξ. Κτυπώ από πάνω μια κρέμα γάλακτος και ξύνω ντομάτα και φουρνίζω.

Μελιτζανοσαλάτα με κόκκινες πιπεριές:

Ένα κιλό μελιτζάνες, ένα κιλό κόκκινες πιπεριές φρέσκες γλυκές Φλωρίνης, ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, 3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, ξύδι, αλάτι, πιπεριά Φλωρίνης κονσέρβα για γαρνίρισμα.

Ψήνετε τις μελιτζάνες στο γκριλ και τις ξεφλουδίζετε ( φλάσκες χωρίς σπόρους). Τις ψιλοκόβετε, βάζετε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με το λιωμένο σκόρδο και το αλάτι. Χτυπάτε στο μπλέντερ ρίχνοντας λίγο – λίγο το λάδι. Συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε το ξύδι.

Μελιτζανοσαλάτα (2):

Μελιτζάνες φλάσκες στο γκριλ, ή στα κάρβουνα. Ξεφλουδίστε, ψιλοκόψτε με μαχαίρι. Προσθέστε αλάτι (λίγο), πιπέρι, λιώστε σκόρδο (όσο σας αρέσει), ένα κομμάτι τυρί φέτα, λάδι από λίγο – λίγο και όσο σηκώσει, ξύδι και λίγο. Δουλεύετε πάντα με το χέρι (πιρούνι ή ξύλινη σπάτουλα).

Μελιτζάνες γεμιστές:

Υλικά: 6 μερίδες (μικρές) κρέας ψαχνό, 6 μελιτζάνες φλάσκες (στρογγυλές όχι πολύ μεγάλες), 2 κουταλιές βούτυρο, 1 κιλό ντομάτες, 1 σκελίδα σκόρδο, 6 φέτες τυρί φέτα, λάδι για τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Πλένουμε τις μερίδες του κρέατος, τις στραγγίζουμε, τις χτυπάμε για να πλατύνουν και τις βάζουμε σε κατσαρόλα στη φωτιά να πιούν το νερό τους. Προσθέτουμε το βούτυρο και όταν ροδίσουν, ρίχνουμε τις ντομάτες περασμένες από τρυπητό (αφού κρατήσουμε 2 για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα) αλάτι – πιπέρι, το σκόρδο ψιλοκομμένο και αφήνουμε να αποτελειώσουν το ψήσιμό τους.

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τα φύλλα (αφήνοντας όμως το κοτσάνι), τις πλένουμε καλά και πατάμε μια μαχαιριά από κάτω προς το κοτσάνι χωρίς να χωριστούν στα δύο.  Τις τρυπάμε, τις τηγανίζουμε με το λάδι – μέχρι να μαραθούν καλά – τις τοποθετούμε σε ταψί και τις ανοίγουμε. Βάζουμε στο άνοιγμα της κάθε μελιτζάνας από μια μερίδα κρέας (που έχει πια ψηθεί εντελώς),  μια κουταλιά από τη σάλτσα του και ένα κομμάτι τυρί φέτα. Τις κλείνουμε και από πάνω βάζουμε μια φέτα και τις ντομάτες που κρατήσαμε, για να μην καεί η μελιτζάνα.  Τις φουρνίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για ¾ της ώρας.

Τις σερβίρουμε, περιχύνοντας τη κάθε μερίδα με τη σάλτσα που μας περίσσεψε από το ψήσιμο του κρέατος.

"google ad"

Μελιτζάνες πουράκια:

Υλικά: 2 μεγάλες στρογγυλές μελιτζάνες,1/2 κιλό κιμάς, 1 κρεμμύδι, τυρί τριμμένο, 1 καλή χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά πελτέ, 1 αυγό, λίγο γάλα.

Εκτέλεση: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε νερό με αλάτι και τις αφήνουμε για 1 ώρα. Τις στραγγίζουμε καλά και τις τηγανίζουμε. Ετοιμάζουμε τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε με το λάδι. Προσθέτουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, ώσπου να πιεί το ζουμί του. Ρίχνουμε τον πελτέ, τον μαϊντανό, το μισό τυρί, αλάτι και πιπέρι και τον αφήνουμε να βράσει και να μείνει με τη σάλτσα του. Παίρνουμε μια μια μελιτζάνα, την βάζουμε πάνω στο πιάτο, την γεμίζουμε με ένα κουταλάκι κιμά και την τυλίγουμε σαν πούρο.

Στρώνουμε τα πούρα μας κοντά σε βουτυρωμένο ταψί. Χτυπάμε τα αυγά τα αραιώνουμε με λίγο γάλα και περιχύνουμε το φαγητό, πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο τυρί.

Μελιτζάνες με γιαούρτι (τούρκικη):

Ένα κιλό μελιτζάνες, ένα κουτί σάλτσα ντομάτας, 4 σκελίδες σκόρδο, δύο κουταλάκια γλυκού ζάχαρη, δύο κεσέδες στραγγιστό γιαούρτι, λάδι, αλάτι.

Κόβω τις μελιτζάνες σε κύβους, αλατίζω και τηγανίζω. Σε άλλο τηγάνι βάζω ντομάτα, σκόρδο, πάπρικα (κόκκινο πιπέρι) και την ζάχαρη. Στραγγίζω καλά από το λάδι τις μελιτζάνες και τις βάζω σε πιατέλα ή μπολ, τις ανακατεύω καλά με την σάλτσα και τις σκεπάζω καλά με γιαούρτι.

Στολίζω με φούντες μαϊντανού ή ντομάτα και λωρίδες καρότου.

Μελιτζανόπιτα:

Ένα κιλό μελιτζάνες, μισό κιλό κιμά μαγειρεμένο όπως για τα μακαρόνια, δεκαπέντε φύλλα μπακλαβά.

Μπεσαμέλ: Δύο κουταλιές σούπας βούτυρο αδιάλυτο, ένα κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, τέσσερα αυγά, μια φλιτζάνα τυρί τριμμένο. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το έξω φλούδι, τις βράζουμε λίγο, τις τραβάμε, τις λιώνουμε με πιρούνι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε τα υλικά (μελιτζάνες – κιμά – μπεσαμέλ).

Βουτυρώνουμε ένα – ένα φύλλο, πέντε φύλλα. Βάζουμε τη γέμιση και φτιάχνουμε τρία ρολά με τη γέμιση που έχουμε. Τα βάζουμε προσεχτικά στο ταψί και πάλι τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε ελαφρά χωρίς να κοκκινίσει το φύλλο γιατί στο κόψιμο θρυμματίζετε.

Σαλάτα μελιτζάνα:

Υλικά: Μελιτζάνες φλάσκες, σκόρδο, μαγιονέζα, γιαούρτι, μαϊντανό.

Εκτέλεση: Κόβουμε ροδέλες τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε.  Στρώνουμε μια στρώση και από πάνω ρίχνουμε σκόρδο. Ξανά ροδέλες, σκόρδο, μαϊντανό. Μετά στρώση από 10 κουταλιές μαγιονέζα και 10 κουταλιές γιαούρτι ανάμικτα και πάνω μαϊντανό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...