• Η αρωματική αρμύρα του κρίταμου
    Κανένα σχόλιο

    Είχα πρωτοδοκιμάσει το κρίταμο τουρσί – crithum maritimum είναι το βοτανικό του όνομα – σαν σπεσιαλιτέ της Θεσσαλίας. Το ξαναθυμήθηκα μερικά χρόνια αργότερα όταν το βρήκα να χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ντοματοσαλάτες που σερβίρουν στη Χίο. Κλωναράκια παστό κρίταμο στολίζουν την πατροπαράδοτη πια «χωριάτικη» σε όλα τα εστιατόρια και τα ταβερνάκια του νησιού. Το κρίταμο στην άλμη που φτιάχνουν τα Μυλέλια προέρχεται κυρίως από αυτό το

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Ξέρετε ότι; 1 Η μαρέγκα χτυπιέται καλλίτερα αν έχομε προσθέσει στα ασπράδια μια πρέζα ζάχαρη; 2 Το παντεσπάνι που θα το γυρίσομε ρολό πρέπει να ψήνετε λίγο 12-15 λεπτά. Για να μην σκάει στο τύλιγμα 3 Το αλεύρι στο παντεσπάνι το ρίχνομε κνισαριστό και δεν το ανακατεύομε με το μίξερ αλλά με σπάτουλα; 4 Το φύλλο ζελατίνης πρέπει να διαλύεται σε πολύ παγωμένο νερό. Στην ανάγκη προσθέτομε παγάκια. Ποτέ χλιαρό νερό 5 Η σφολιάτα πρέπει να

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Κανένα σχόλιο

    Κουλουράκια Ένα κρόκο αυγού, μία φλυτζάνα ζάχαρη, μισή φλυτζάνα γάλα, ένα βιτάμ ένα μπέικι, 2 με 3 βανίλιες, όσο αλεύρι σηκώσουν. Τα αλείφομε με το άσπρο τους Χαλβάς με άνθος αραβοσίτου Μισό βιτάμ, μία χούφτα αμύγδαλα. Τα βάζομε στη φωτιά να καβουρντιστούν. Σ’ ένα λεκανάκι βάζομε πέντε ποτήρια νερό, δύο ποτήρια ζάχαρη και ένα άνθος ;αραβοσίτου βανίλια. Τα ανακατεύομε και τα ρίχνομε στο βιτάμ. Αφού πήξουν ρίχνομε ξύσμα λεμονιού και

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Γλυκό βύσσινο Τα προλαβαίνετε ακόμα τα βύσσινα, αλλά βιαστείτε Ένα και ένα τέταρτο του κιλού βύσσινο, ενάμιση κιλό ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού. Πλένετε τα βύσσινα, αφαιρείτε τα κοτσάνια και με μια φουρκέτα προσεκτικά τα κουκούτσια. Τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα κατά σειρές. Μια σειρά βύσσινα, μια σειρά ζάχαρη. Τα αφήνετε 3-4 ώρες, ρίχνετε το νερό και βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα και

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Μελιτζάνες με κρέμα 6 μελιτζάνες στενόμακρες, 1 δόση μπεσαμέλ 100 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη, 1 φλιτζάνα τσαγιού λάδι, 3 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά, 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 1 λεμόνι χυμό, αλάτι, πιπέρι. Κόβομε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζομε και τις αφήνομε να στραγγίσουν για 1 ώρα. Ζεσταίνομε το λάδι στο τηγάνι και τις τηγανίζομε. Αδειάζομε , την ψίχα της μελιτζάνας σ’ ένα μπολ. Προσθέτομε την μπεσαμέλ τη μισή

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Τα περίφημα κεράσια «Γερακάρι»
    2 Σχόλια

    Είναι τα γνωστά απ’ τα παιδικά μας χρόνια κεράσια που έχουν μιά γραμμή πάνω τους. Παράγονται στον ορεινό Μυλοπόταμο περιοχή Γερακάρι εξ ου και η ονομασία τους. Είναι τραγανά, σφιχτά, μυρωδάτα, γλυκά, πεντανόστιμα. Ασύγκριτη η γεύση τους. Φυτέψαμε και μεις στον κήπο μας μιά κερασιά αυτής της ποικιλίας. Ευδοκίμησε, κάνει άφθονα κεράσια, αλλά δεν έχουν την νοστιμιά αυτών που παράγονται στην περιοχή Γερακάρι στον Δήμο Αμαρίου. Ίσως το

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Παντεσπάνι Τέσσερα αυγά, μία φλυτζάνα ζάχαρη, 1,5 φλυτζάνα αλεύρι, 1,5 κουταλάκι μπέικι, λίγο κονιάκ. 24 Νο ταψί για 3 κομμάτια Σκαλτσούνια με λουκούμι (1) Δύο νεροπότηρα ραφινέ, ένα νεροπότηρο ρετσίνα, ένα μπέικι και όσο αλεύρι σηκώσουν. Αφήνομε μία ώρα. Ανοίγομε πιτάκια, γεμίζομε με λουκούμι και καρύδι, κλείνομε, φουρνίζομε. Ραντίζομε με ανθόνερο, πασπαλίζομε με άχνη ζάχαρη. Σκαλτσούνια κουραμπιέδες με λουκούμι (2) Εκατό γραμ φρέσκο

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Τούρτα σοκολάτα ψυγείου Εξακόσια γραμμάρια σαβαγιάρ, τριακόσια γραμμάρια κουβερτούρα, ένα κουτί σαντιγί σοκολατα, τέσσερα αυγά, οκτώ κουταλιές ζάχαρη, μία φλιτζάνα αμύγδαλα, λίγο γάλα, λίγο κονιάκ. Χτυπάμε τα αυγό μαρέγκα με δύο κουταλιές ζάχαρη. Διαλύουμε τη σοκολάτα σε σιγανή φωτιά με λίγο γάλα. Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με την σοκολάτα. Χτυπάμε τους κρόκους με έξι κουταλιές ζάχαρη και τους ανακατεύουμε στην λεκάνη με τα άλλα

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Ορτανσίες, γαρδένιες, αζαλέες, καμέλιες, ροδόδεντρα
    Κανένα σχόλιο

    Ανήκουν στα οξύφυλα. Θέλουν χαμηλό ph εδάφους. Γι’ αυτό τις φυτεύουμε σε ειδικό χώμα που αγοράζομε. Η ακτιβοζίνη είναι ένα καλό λίπασμα, για μία φορά τον μήνα. Εγώ βάζω ανά 15 μέρες. Οι ορτανσίες μου είναι όνειρο. Άσπρες, ροζ, μωβ, μπλε. Τις μπλε, τις διατηρούμε μπλε βάζοντάς τους τακτικά και πριν πάρουν χρώμα τα μπουμπούκια, θεϊικό αργύρλιο. Επίσης πολύ τακτικά βάζομε σ’ αυτά τα φυτά χηλικό σίδηρο. Θέλουν ημισκιά. Συχνό πότισμα. Αλλά με

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Ζύμες για φύλλο
    Κανένα σχόλιο

    1. Δύο μικροί ή ένας μεγάλος κεσές γιαούρτι, ένα κεσεδάκι βούτυρο, ένα κεσεδάκι λάδι, ένα κουταλάκι μπέικι, λίγο αλάτι, αλεύρι όσο πάρει. Χτυπήστε το γιαούρτι με το βούτυρο και το λάδι. Προσθέστε ανακατεύντας το μπέικι, το αλάτι, το αλεύρι λίγο - λίγο. Ανοίξτε σε φύλλο 2. Ζύμη: Ένα κιλό αλεύρι, αλάτι, 1 φακελάκι μαγιά ξηρή, χλιαρό νερό, μία κουταλιά της σούπας λάδι. Η ζύμη μέτρια τα φύλλα λεπτά, το πρώτο φύλλο λίγο πιο παχύ και μεγάλο να

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Μίγμα μπαχαρικών Garam Masala Τέσσερις κουταλιές σούπας σπόροι κόλιαντρου, δύο κουταλιές σούπας κίμινο, μία κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι, δύο κουταλιές γλυκού σπόροι κάρδαμου (τα μαύρα μικρά σποράκια που είναι μέσα στον σπόρο που μοιάζει με πασατέμπο), τέσσερα μασούρια κανέλας, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, ένα τριμμένο μοσχοκάρυδο. Ψήνετε όλα τα μπαχαρικά το ένα μετά το άλλο τόσο όσο ν’ αρχίσουν να βγάζουν τα αρώματά τους. Τα αφήνομε να

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Χρήσιμες πληροφορίες: Σκόρδο και κρεμμύδι
    Κανένα σχόλιο

    Δοκιμασμένα, γνωστά και προσφιλή από τους προϊστορικούς χρόνους, το κρεμμύδι και το σκόρδο αποτελούν σήμερα περιζήτητα συμπληρώματα διατροφής φαρμακείου. Οι λαϊκές αγορές, ωστόσο, πωλούν πιο αποτελεσματικά «φάρμακα» σε φθηνότερες τιμές, με πραγματική νοστιμιά. Περιέχουν πολύτιμα συστατικά, αλλά αιχμή του θεραπευτικού δόρατος θεωρείται μια χημική ουσία τους που περιέχει θείο. Πολλές θειούχες ενώσεις τροφών λειτουργούν ως ισχυρά

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Χοιρινό κρασάτο με καρότα και μανιτάρια Ένα κιλό χοιρινό σπάλα, τρία μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες), δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ενάμιση φλυτζανάκι ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ένα ποτήρι λευκό κρασί, μία ντομάτα φρέσκια ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη, τέσσερα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χονδρές ροδέλες και πεντακόσια γραμ. φρέσκα μανιτάρια. Πλένετε το κρέας και το κόβετε σε κύβους. Ρίχνετε στο τσικάλι το

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Κανένα σχόλιο

    Χταπόδι στα κάρβουνα μαριναρισμένο Σιγοβράστε το χταπόδι χωρίς νερό γυρίζοντάς το συχνά. Θα βγάλει τα υγρά του. Μόλις κοκκινίσει κόψτε τα πλοκάμια. Τη φούσκα θα την γδάρετε και θα την κόψετε λωρίδες. Φτιάξτε τη μαρινάδα ανακατεύοντας 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, μισή φλυτζάνα λάδι, 3-4 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο, 3-4 κουταλιές μουστάρδα, μισή φλυτζάνα κόκκινο κρασί, πιπέρι και δύο κουταλιές σούπας ξηρό θυμάρι. Βάλτε το χταπόδι στη

    Διαβάστε περισσότερα ...
ημερολόγιο
διαφημίσεις
trapeza xaniwn
KHPOS
ANEK
SYNKA
bioxym
σε αυτή την ιστοσελίδα

διαφημίσεις
Antallaktikaonline.GR

Anek Lines
διαφημίσεις
www.AUTOdoc.GR

https://www.facebook.com/Markogiannakis.photocopy/