20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ημερομηνία:

Χταπόδι στα κάρβουνα μαριναρισμένο
Σιγοβράστε το χταπόδι χωρίς νερό γυρίζοντάς το συχνά. Θα βγάλει τα υγρά του. Μόλις κοκκινίσει κόψτε τα πλοκάμια. Τη φούσκα θα την γδάρετε και θα την κόψετε λωρίδες. Φτιάξτε τη μαρινάδα ανακατεύοντας 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, μισή φλυτζάνα λάδι, 3-4 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο, 3-4 κουταλιές μουστάρδα, μισή φλυτζάνα κόκκινο κρασί, πιπέρι και δύο κουταλιές σούπας ξηρό θυμάρι. Βάλτε το χταπόδι στη μαρινάδα και ανακατέψτε το καλά. Σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο το λιγότερο για μια νύχτα. Ετοιμάζετε τα κάρβουνα, το στραγγίζετε και το ψήνετε 10 λεπτά από κάθε μεριά. Σερβίρεται με την υπόλοιπη μαρινάδα σε μπώλ σαν σάλτσα.

Σαλάτα κοτόπουλο με φινόκιο κ.λπ.
Ανακατέψτε δύο κουταλιές σούπας ξύδι βαλσάμικο, δύο κουταλιές γλυκού μουστάρδα, μία κουταλιά γλυκού φρέσκο τριμμένο τζίτζερ, 4 κουταλιές λάδι, ένα κουταλάκι λεμόνι και το ξύσμα του, αλάτι, πιπέρι. Χτυπήστε τα υλικά με το σύρμα και δοκιμάστε. Πρέπει να έχει η σάλτσα έντονη γεύση. Αν θέλετε βάλτε και άλλο λεμόνι. Σε μεγάλη σαλατιέρα κόψτε σε ψιλά φετάκια δύο μικρές τρυφερές μαραθόριζες (φινόκιο) τρία μέτρα καρότα κομμένα στον κόφτη, μερικά φύλλα μαρούλι χοντροκομμένα ή σε λωρίδες, μισή φλυτζάνα μαϊντανό ψιλοκομμένο, 5-6 φύλλα φρέσκο δυόσμο ή μέντα κομμένα σε λεπτά λουριδάκια (με το ψαλίδι) τέσσερα φλυτζάνια ψαχνό από ψητό ή και βραστό κοτόπουλο κομμένο λουριδάκια, μισό φλυτζάνι αλατισμένα αράπικα φυστίκια χοντροκοπανισμένα. Περιχύστε με την σάλτσα που έχομε φτιάξει, ανακατέψτε καλά και πασπαλίστε με φυστίκια.

Κολιοί ριγανάτοι ή και ζαργάνες
Περίπου ένα κιλό κολιοί καθαρισμένοι, πλυμένοι και καλά στραγγισμένοι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μισό φλυτζανάκι λευκό κρασί ή νερό, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, χυμό από ένα λεμόνι, 1 κουταλιά σούπας αλεύρι, τρία τέταρτα φλυτζανιού λάδι, ρίγανη. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε πυρέξ βάζομε τα ψάρια αφού τα αλατίσομε και βάλομε μπόλικο πιπέρι εξωτερικά και στην κοιλιά. Το ένα ψάρι δίπλα στ’ άλλο. Όχι από πάνω. Πασπαλίζομε με το σκόρδο, βάζομε και στην κοιλιά τους. Προσθέτομε το κρασί ή το νερό, στο χυμό λεμονιού διαλύομε το αλεύρι. Ανακατεύομε με το λάδι και τη ρίγανη και περιχύνομε τα ψάρια. Περίπου δέκα λεπτά ψήσιμο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...