Στέκι Μεταναστών προς Δήμο Χανίων: Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις. Τώρα

Κανένα σχόλιο

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών αναφέρεται στην ανάγκη λήψη μέτρων για την προστασία του πληθυσμού των άστεγων στα Χανιά από τον Δήμο Χανίων:

Ο πληθυσμός των αστέγων στην πόλη μας είναι μεγάλος, άνθρωποι που κατέληξαν στο δρόμο λόγω της οικονομικής κρίσης ή επειδή δεν είχαν πρόσβαση στις ήδη μικρές και υπερπλήρεις δομές φιλοξενίας. Πολύ μεγαλύτερος από πρόχειρες εκτιμήσεις του Δήμου, ο οποίος, καθώς δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη καταγραφή τους, φαίνεται να μην αναγνωρίζει τη διάσταση του προβλήματος. Αυτοί οι συνάνθρωποί μας έχουν βασικές ανάγκες, απαραίτητες για τη διαβίωσή τους, που όμως δεν μπορούν να ικανοποιήσουν: στέγη, ιατρική φροντίδα, φαγητό, πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες (νερό, προσωπική υγιεινή, καθαριότητα, ηλεκτρισμό)· ούτε καν την “αυτονόητη” σε εμάς φόρτιση του κινητού τους τηλεφώνου για να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους δικούς τους ανθρώπους.

Στη συγκυρία της πανδημίας που βιώνουμε, η ανάγκη της γενικής αλληλοβοήθειας και συλλογικής αλληλεγγύης αναδεικνύεται ως προτεραιότητα: η δυνατότητα κάθε ενός, κάθε μίας να ζει αποτελεί προϋπόθεση για όλους και το αντίστροφο και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει ως κοινωνία να σκύψουμε στο πρόβλημα που υπάρχει.

"Sponsored links"

Ο Δήμος με βάση την υπ’ αριθμ. 266/22-03-2020 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα «Έκτακτα μέτρα για την προστασία αστέγων και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού», υποχρεούται νομικά να καλύψει τις ανάγκες των αστέγων και να φροντίσει για τη μετάβασή τους σε ξενοδοχείο ή άλλο κατάλληλα εξοπλισμένο δημόσιο κτίριο. Επίσης, καλείται να αναπτύξει υπηρεσία φροντίδας και παροχής υπηρεσιών στο δρόμο (street work) και να λάβει επιπλέον μέτρα βοήθειας και υποστήριξης όπως: παροχή προμηθειών τροφίμων σε ανήμπορους συμπολίτες μας μέσω του “Βοήθεια στο Σπίτι”, μέτρα προστασίας για τοξικοεξαρτημένους και Ρομά, διανομή κατ’ οίκον της τροφής ατόμων που σιτίζονται από συσσίτια των δήμων και στις δομές φιλοξενίας, ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα κ.ά.

Η ανάγκη κάλυψης των παραπάνω αναγκών δεν προκύπτει μόνο από την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε. Ο δήμος όφειλε εδώ και χρόνια να έχει μεριμνήσει για όσους δεν έχουν στέγη, για όσους κοιμούνται στα χωράφια και σε παραπήγματα. Ομως τώρα, σε αυτούς τους έκτακτους καιρούς, απαιτούνται έκτακτες αποφάσεις. Η αφύπνιση του δήμου είναι υποχρεωτική. Η ανάγκη λήψης μέτρων κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Τι μπορεί να γίνει άμεσα;

Να αξιοποιηθεί κάποιο άδειο ξενοδοχείο (η λειτουργία των οποίων έχει επίσημα ανασταλεί) ή κάποιο κτίριο του Δημοσίου με επαρκή εξοπλισμό με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού.

Μέχρι ο Δήμος να καλύψει τις ανάγκες, να ανασταλούν οι εκκενώσεις κτιρίων όπου μένουν προσωρινά άστεγοι και να δοθεί βοήθεια στο μέρος που ζουν με κατάλληλο τρόπο.

Τέλος, καθώς τα περιστατικά βίας εις βάρος γυναικών αυξάνονται, πρέπει πέραν των τυπικών υποχρεώσεων που έχει να φροντίσει για την επέκταση της δομής για θύματα έμφυλης βίας τόσο με προσωπικό όσο και με χώρους.

Παράλληλα, ο Δήμος πρέπει να λάβει πρόνοιες για τους δυνάμει νέους αστέγους που θα δημιουργηθούν από την μείωση των εισοδημάτων και την ανεργία λόγω οικονομικής κρίσης από τώρα.

Καλούμε, τέλος, το Δήμο να συνυπογράψει την έκκληση του ΟΗΕ, της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε., Γιόχανσον, καθώς και 121 διεθνών οργανώσεων για την άμεση μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα από τα νησιά, σε δομές με αξιοπρεπείς συνθήκες – να μην οδηγηθούμε σε μία κατάσταση που θα αποτελέσει στίγμα στην ελληνική ιστορία για τη μεταχείριση που επιφύλαξε το ελληνικό κράτος στους πρόσφυγες και τον εγκλεισμό τους σε ανθυγιεινές και ασφυκτικές συνθήκες ειδικά στη σημερινή κατάσταση.

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις