14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Σταγώνες”: O αγώνας του Αποπηγαδίου για το νερό και τη ζωή σήμερα στην ΚΡΗΤΗ 1

Ημερομηνία:

Κάθε λεπτό που περνά, ο χρόνος φαίνεται τελειώνει, όχι μίας κυβέρνησης αλλά μίας ολόκληρης εποχής. Όμως, για να έρθει αυτό το τέλος συντέλεσαν και συντελούν πολλοί αγώνες.

Και στην Κρήτη, οι αγώνες των πολιτών είχαν αντίκτυπο. Κι ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες είναι αυτός που δίνεται, ακόμα και σήμερα για το νερό. “Στ-αγώνες” το ονόμασε η Νέλλη Ψαρρού, θεωρώντας ότι η σωτηρία του πιο πολύτιμου αγαθού, του νερού, εμπεριέχει μέσα του την έννοια του αγώνα. Νερό, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάσσουμε, σταγόνα τη σταγόνα. Τόσο πολύτιμο είναι.

Σημαντικό τμήμα του ντοκιμαντέρ αφιερώνεται στον αγώνα των κατοίκων του Αποπηγαδίου.

Εκεί, όπως σημειώνει και η σκηνοθέτης “εδώ και μια δεκαετία λαμβάνει χώρα η πιο εξόφθαλμη υφαρπαγή των ιδιοκτησιών των κατοίκων της περιοχής χάριν της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας EDF και η παραχώρηση των υπόγειων αποθεμάτων νερού ως αποθήκη ενέργειας. Να σημειωθεί πως τα υδατικά αποθέματα που η κυβέρνηση χαρίζει στην εταιρεία αποτελούν την αποθήκη νερού όλης της επαρχίας Σελίνου.”

Κι αφού ολοκληρώθηκε μία σειρά προβολών σε περιοχές της Κρήτης, πριν ξεκινήσει ένας δεύτερος κύκλος προβολών, σε συνεργασία με την Κρητική Τηλεόραση 1, θα γίνει προβολή μέσω των τηλεοπτικών δεκτών του τμήματος του ντοκιμαντέρ για το Αποπηγάδι.

Όλα αυτά, μόλις λίγες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιανουαρίου. Η προβολή θα γίνει σήμερα Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, αμέσως μετά το τέλος της εκπομπής του δημοσιογράφου Νίκου Αγγελάκη “Χθες – Σήμερα – Αύριο”, περίπου στις 16.30.

Ανεξάρτητη έρευνα

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν συνολικά σε 5 περιοχές ανά την Ελλάδα (Βόλος-Πήλιο, Θεσσαλονίκη, Σκουριές Χαλκιδικής, Ασωπός ποταμός και Αποπηγάδι) προκειμένου να αναδείξουν τα πολλαπλά προβλήματα σχετικά με το νερό, αλλά και τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στη λεηλασία του τόπου τους. Είναι μια συνολική έρευνα που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να συνδέσει τον πολύτιμο αυτόν πόρο, το νερό, με τους αγώνες για τη φύση, τη ζωή και την ελευθερία.

Το ντοκιμαντέρ αυτό δημιουργήθηκε με την οικονομική ενίσχυση ατόμων και ομάδων, ύστερα από κάλεσμα μέσω διαδικτύου, αλλά και με την εκ των υστέρων εθελοντική συνεισφορά των συμπολιτών μας σε κάθε προβολή – που είναι ανοιχτή στο κοινό χωρίς εισιτήριο. Η χρηματοδότηση “από τα κάτω” εξασφάλισε την αντικειμενικότητα και αμεροληψία στην έρευνα, με σκοπό να σπάσει την παραπληροφόρηση των καθοδηγούμενων ΜΜΕ που εξυπηρετούν τις κυβερνητικές προθέσεις.

Η ομάδα

Η βασική ομάδα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησε από την Κρήτη και, τυχαίως, πλαισιώθηκε από ανθρώπους που προέρχονται από αυτήν με κάποιον τρόπο. Η ιδέα, καθώς και η έρευνα και το στήσιμο της παραγωγής ανήκουν στη Νέλλη Ψαρρού, πολιτική επιστήμονα και συγγραφέα, που επέλεξε ως τόπο της τα Χανιά εδώ και τρία χρόνια, όταν αποφάσισε να κάνει τη δική της αποκέντρωση από την Αθήνα. Η σχέση της με την Κρήτη πηγαίνει χρόνια πίσω, το 2003, όταν δίδασκε στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο). Τα γυρίσματα πραγματοποίησε μαζί με την εξαιρετική φωτογράφο Στέλλα Μελιγκουνάκη, που κατάγεται από Χανιά-Ηράκλειο και εργάζεται στο Ηράκλειο.

Την αρχική αυτή ομάδα πλαισίωσαν λίγοι ακόμη επαγγελματίες από τον χώρο του ντοκιμαντέρ: ο μουσικός Χρήστος Γαρμπιδάκης από τα Χανιά, ο μοντέρ Γιάννης Φραγκουλάκης από την Αθήνα με καταγωγή από το Ηράκλειο, και ο Παντελής Παντελόγλου από την Αθήνα, δίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που τιμήθηκε από τον κόσμο που το παρακολούθησε σε Ελλάδα και εξωτερικό “διαφημίζοντάς” το από στόμα σε στόμα. Την καταξίωση από το κοινό ακολούθησε και η επίσημη βράβευση στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Νοέμβριος 2014), όπου τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο “Γιώργος Κολόζης”. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά για το κλείσιμο αυτής της κοπιαστικής και δημιουργικής χρονιάς με την προβολή στην Παλαιόχωρα διότι με την προβολή των Σταγώνων από τον Μάρτιο ως σήμερα έγινε γνωστή πανελλαδικώς η τόσο άγνωστη ως σήμερα ιστορία του Αποπηγαδίου και η αγωνία των κατοίκων να σώσουν τον τόπο τους.

Το ντοκιμαντέρ Σταγώνες είναι ελεύθερα αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.stagonesdoc.gr, και με αγγλικούς υπότιτλους. Μπορεί κανείς ελεύθερα να το προβάλει, χωρίς αντίτιμο, με όποιον τρόπο θεωρεί καλύτερο για την ενημέρωση του κόσμου. Τηλεοπτικά έχει προβληθεί ολόκληρο μέσω της ΕΤ3 ενώ στην Κρήτη τμήμα του θα προβληθεί για πρώτη φορά μέσω της Κρητικής Τηλεόρασης 1.

"google ad"

Συντονιστείτε λοιπόν, αυτή την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στις 16.30 στην ΚΡΗΤΗ 1.

Και στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, που χρηματοδοτείτε μόνο από τους πολίτες, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ και προσφέροντας ένα μικρό ποσό.

Ή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού εδώ:

Τράπεζα Πειραιώς

αρ. λογαριασμού:

6832 123 205 445

ΙΒΑΝ GR47017 1832 00068321 2320 5445

Αιτιολογία: “Σταγώνες”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...