Σταθάκης: Κατέρρευσε ο μύθος των 900 εκατ. ζημιών της ΔΕΗ

Κανένα σχόλιο
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης διατύπωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τρεις τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, οι οποίοι διαχωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη ΔΕΗ, επισημαίνοντας πως «η κινδυνολογία κατέρρευσε».

«Αμφισβητούμε τα περί φοροελαφρύνσεων και νομίζω ότι μετά τη δριμεία κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έκανε πίσω» τόνισε ο Υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1. Η ΝΔ έχει αναγκαστεί τις τελευταίες μέρες να αλλάξει τη ρητορική του προγράμματος της, βάζοντας σε βάθος χρόνου τις εξαγγελίες της. «Το 2019 δεν θα πάρει κανένα μέτρο και το 2020, 2021 και 2022 θα τα πάρει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους», επισήμανε. Τρεις βασικές επιλογές, όμως, δεν έχουν αναβληθεί υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης:

  1. Το ασφαλιστικό, το οποίο είναι το πιο επικίνδυνο σημείο της πολιτικής της ΝΔ, δηλαδή, η μεταφορά του δεύτερου και τρίτου πυλώνα στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15% που θα δυναμιτίσει τον πρώτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος.
  2. Το θέμα των εργασιακών σχέσεων,απέναντι στο πρόγραμμα μας που σταδιακά επεκτείνουμε τις συλλογικές συμβάσεις και δημιουργούμε ένα σταθερό εργασιακό πλαίσιο για 700.000 εργαζόμενους επεκτεινόμενο σιγά-σιγά και σε πολλές άλλες κατηγορίες. Η ΝΔ έρχεται με ένα σύστημα ευέλικτων εργασιακών σχέσεων με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους.
  3. Η προσέγγιση της ΝΔ για το κοινωνικό κράτος,η ιδέα δηλαδή πως εάν και εφόσον αποφασίσει και προχωρήσει στο «5 προς 1» σημαίνει ότι Εκπαίδευση, Υγεία και άλλοι κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους, θα βρεθούν αποψιλωμένοι, συμπιεσμένοι, με μεταφορά λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Το συνταξιοδοτικό σύστημα στηρίζεται στη συνεχή ροή των πόρων, δεν στηρίζεται σε συσσωρευμένους πόρους από το παρελθόν. Συνεπώς όταν η ροή των πόρων μεταβάλλεται, υπέρ ενός ιδιωτικοποιημένου ασφαλιστικού, τότε δυναμιτίζει τη λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο». Σαφώς, πρόσθεσε, «ο νόμος Κατρούγκαλου και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα 25 χρόνια εδράζονται σε υπαρκτές εκτιμήσεις για την απασχόληση και τους μισθούς. Αλλιώς δεν έχει νόημα».

Αναφορικά με τη ΔΕΗ ξεκαθάρισε ότι «κατέρρευσε ο μύθος των 900 εκατ. ευρώ ζημιών της ΔΕΗ που κατασκεύασε η ΝΔ. Υπολογίζει λαθεμένα τέσσερις κατηγορίες: 350 εκατ. ευρώ η αξία των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων, 200 εκατ. ευρώ το τέλος προμηθευτής που εγγράφηκε ως κόστος της ΔΕΗ στις 31/12/18 και το έλαβε στις 10/1/2019, 150 εκατ. ευρώ είναι το κόστος της εθελουσίας και 200 εκατ. ευρώ είναι οι δικαστικές διαμάχες μαζί με εξώδικα που θα αποφασιστούν στα δικαστήρια. Έγινε χθες η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος. Υπάρχει η στρατηγική της ΔΕΗ για το πώς θα βελτιωθούν οι επιδόσεις. Η κινδυνολογία κατέρρευσε».

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις