Σταφύλι: Προβληματισμός στην Κρήτη λόγω ανομβρίας – “Πρώιμη χρονιά, που όμοιά της δεν έχει ξαναϋπάρξει”

Κανένα σχόλιο

Για «πρώιμη χρονιά, που όμοιά της δεν έχει ξαναϋπάρξει», μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης για την καλλιέργεια σταφυλλιού.

«Στις αρχές Ιούλη, θα έχουμε εξαγωγές και για σουλτανίνα, όταν άλλες χρονιές ξεκινούσαμε το μάζεμα από τις 25 του μήνα και μετά».

Η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, με την τιμή παραγωγού για τις πρώτες μικρές ποσότητες να διαμορφώνεται ακόμα και πάνω από τα δύο ευρώ, αλλά, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτή η τιμή αφορά μόνο τους 20-30 πρώτους τόνους. Μετά από 15 μέρες θα φανεί πώς διαμορφώνονται οι τιμές για τις πρώιμες ποικιλίες.

"Sponsored links"

Σοβαρό πρόβλημα διαπιστώνουν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί της Κρήτης εξαιτίας της ανομβρίας που έχει προηγηθεί, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.

«Είχαμε δεκαετίες να δούμε τέτοια ανομβρία», σημειώνει ο κ. Ιερωνυμάκης, ο οποίος με έκδηλη ανησυχία αναφέρει χαρακτηριστικά πως «όσα αμπέλια δεν είναι αρδευόμενα δεν θα κόψουν φέτος σταφύλι ούτε για κρασί, ούτε για σταφίδα, ούτε για επιτραπέζιο».

Οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν πολύ μειωμένες ποσότητες στο επιτραπέζιο, της τάξης του 70% από τώρα μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, παρά την εξαιρετική ποιότητα της παραγωγής του νησιού, η οποία εξάγεται κατά 70% στη Γερμανία, κατά 30% στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ η ποικιλία Τόμσον εξάγεται στην Αγγλία, με υψηλότερη τιμή από τις άλλες ποικιλίες.

Για το οινοποιήσιμο και τα σταφιδάμπελα, η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη, δεδομένου ότι τα αρδευόμενα τέτοια αμπέλια είναι πολύ λίγα.

ypaithros.gr

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις