23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στα αζήτητα το ελαιόλαδο στο εξωτερικό: «Το πλήγμα που υπέστη η ελαιοκομία στο νησί από την κλιματική αλλαγή δεν έχει προηγούμενο»

Ημερομηνία:

Μία από τις δυσκολότερες καλλιεργητικές χρονιές σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη λόγω των καιρικών φαινομένων χαρακτήρισε το 2018, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλεντζάκης. «Το πλήγμα που υπέστη η ελαιοκομία στο νησί από την κλιματική αλλαγή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ελαιόδεντρα στην ανατολική Κρήτη που θα κάνουν 3-4 χρόνια να ‘συνέλθουν’ πόσο μάλλον να καρποφορήσουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, στη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη θα δοθούν τα πλήρη στοιχεία για την φετινή παραγωγή αλλά και τη ζημιά, προκειμένου ο σχετικός φάκελος να αποσταλεί στην Κομισιόν που θα αποφασίσει τελικά αν και πόση αποζημίωση θα δοθεί στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού. «Ο παραγωγός που δεν μπορεί να εισπράξει τίποτα για τα επόμενα χρόνια θέλει μια έξτρα ενίσχυση και στήριξη από το κράτος» τόνισε ο κ. Χιλεντζάκης εκτιμώντας ότι οι… Βρυξέλλες θα πουν «ναι, κατά 99%» στο αίτημα των παραγωγών της Κρήτης.

Επί τάπητος θα τεθεί και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την δακοκτονία, με τον κ. Χιλεντζάκη να υποστηρίζει ότι λόγω της μη αποτελεσματικότητας του προγράμματος, το ελαιόλαδο έχει «έχει υποστεί σοβαρή ποιοτική αλλοίωση» με αποτέλεσμα ,όπως είπε, «το λάδι μας να είναι στα αζήτητα στο εξωτερικό». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «μέσα σε μόλις τρία χρόνια έχει χαθεί το 51% από το 1 δις ευρώ που έφερναν στη χώρα οι εξαγωγές ελαιολάδου».

Όπως υπενθύμισε ο νόμος για την δακοκτονία χρονολογείται από το 1951 (!) γι αυτό και είναι αφενός άμεση ανάγκη να αλλάξει αφετέρου να περάσει η αρμοδιότητα για το πρόγραμμα στους δήμους ή ακόμα καλύτερα στις τοπικές κοινότητες που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου θα τεθεί σε διαβούλευση έως το τέλος Φεβρουαρίου με τους παραγωγούς της Κρήτης να είναι ήδη έτοιμοι να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Την Παρασκευή τα χρήματα για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Περίπου 9.000 ελαιοκαλλιεργητές του νομού Ηρακλείου θα λάβουν την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, το 70% της συνολικής αποζημίωσης για τις καταστροφές που υπέστησαν τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2018 από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως τόνισε ο Μύρων Χιλεντζάκης το συνολικό ποσό για τον νομό, είναι 7 εκ ευρώ ενώ σε επίπεδο επικράτειας είναι 26 εκ ευρώ. Υπάρχουν όπως διευκρίνισε περιπτώσεις δικαιούχων που δεν θα λάβουν χρήματα, είτε γιατί δεν είναι ενήμεροι όσον αφορά τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, είτε γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της εκτίμησης των ζημιών και δεν πήραν γραμμή πληρωμής. Στη δεύτερη περίπτωση, πρόσθεσε, οι δικαιούχοι θα λάβουν την αποζημίωση τους στην επόμενη πληρωμή, που θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...