20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στα Ανώγεια θα μεταφερθεί το Μουσείο Κέρινων Ομοιομάτων στα Ζωνιανά;

Ημερομηνία:

Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Με καθυστέρηση..22 χρόνων, γίνονται τις τελευταίες ημέρες προσπάθειες ώστε τα Ανώγεια να αποκτήσουν και να εντάξουν στην κοινωνία τους, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων το οποίο λειτουργεί από το 1996 στα Ζωνιανά με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο! Ο υπεύθυνος του Μουσείου  Διονύσιος Ποταμιάνος, έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές με φορείς του τόπου ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος στα Ανώγεια που θα το φιλοξενήσει, ώστε το μουσείο να μην φύγει από την Κρήτη και να μετακομίσει στην Αθήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ανωγής, το μουσείο αποχωρεί οριστικά από τα Ζωνιανά, καθώς ο ιδιοκτήτης του χώρου (περίπου 1000 τ.μ) θα τον χρησιμοποιήσει ως ιδιωτική επιχείρηση. Ο κ.Ποταμιάνος έχει ήδη κάνει την πρώτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη, αλλά και με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη, καθώς φαίνεται να προκρίνεται ως σκέψη, η μετακόμιση του μουσείου σε χώρο του Συνεταιρισμού, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Σταυράκειο Λύκειο και που πριν 15 χρόνια λειτουργούσε ως αστυνομικό τμήμα. Χώρος με αντικειμενικές δυσκολίες τις οποίες αναλύει στην επικοινωνία μας μαζί του ο Διονύσης Ποταμιάνος και που αν ξεπεραστούν τα Ανώγεια θα αποκτήσουν μουσείο κέρινων ομοιωμάτων!

Μια επιστολή που παράπεσε ή αγνοήθηκε το 1996 από τον Δήμο Ανωγείων οδήγησε τότε το μουσείο στα Ζωνιανά, που για 22 χρόνια έχει επιτυχημένη πορεία έχοντας αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια και κριτικές για τα εκθέματα του. Αξίζει πραγματικά η προσπάθεια να έρθει στα Ανώγεια και ευελπιστούμε να βρεθεί εν τέλει ο κατάλληλος χώρος και από τις αρχές του 2019 το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων να ξεκινήσει να δέχεται τους πολυάριθμους επισκέπτες του στα Ανώγεια. Αξίζει σε αυτό το θέμα να σκύψουν όλοι οι φορείς του τόπου και να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών μετακόμισης.

Στην επικοινωνία μας με τον Διονύση Ποταμιάνο, ο ίδιος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Εμμανουήλ Καλλέργη και τον π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη, ανέφερε όμως και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στον χώρο του παλιού αστυνομικού τμήματος, εκφράζοντας όμως την αισιοδοξία του για αίσια κατάληξη αυτής της προσπάθειας μετακόμισης. Αναλυτικά τα όσα μας ανέφερε:

“Πράγματι υπάρχει ένας χώρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, αλλά είναι μικρός ανάλογα με το μουσείο που έχουμε στα Ζωνιανά, αλλά δεν έχει και τόση σημασία, θα δούμε πως θα βολευτούν όλα τα πράγματα που πρόκειται να κάνουμε. Ο χώρος έχει ένα μειονέκτημα, ενώ έχει 5 αίθουσες μεγάλες, και αυτό είναι οι σκάλες, από πάνω και προς το σχολείο. Δηλαδή με τις σκάλες ηλικιωμένοι επισκέπτες των ΚΑΠΗ είναι δύσκολο να ανέβουν επάνω. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το πρόβλημα.

Έχω κάνει ήδη τις πρώτες συζητήσεις και με τον Δήμαρχο Ανωγείων και με τον π.Ανδρέα που είναι και πρόεδρος του Συνεταιρισμού, το κλίμα είναι θετικό. Αλλά μένουν πολλά να συζητήσουμε ακόμα, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είναι ζήτημα χώρου, είναι ζήτημα οι σκάλες, είναι πολλά πράγματα, δεν είναι ούτε ένα ούτε δυο. Όλα αυτά θα συζητηθούν καλοπροαίρετα και από εμένα και από τον Δήμαρχο ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Για τον π.Ανδρέα σου λέω τα ίδια, τον ξέρω πολλά χρόνια, έχει έρθει πολλές φορές στο μουσείο, βοήθησε στην λειτουργία του εκεί και τον θεωρώ φίλο μου. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Προ 22 χρόνων είχα στείλει 3 επιστολές , μια στα Ανώγεια, μια στα Ζωνιανά και μια στα Λιβάδεια και τους έλεγα ότι έχω ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, αν θέλετε να συζητήσουμε πως μπορεί να γίνει να έχει έδρα του το χωριό σας. Από τα Ανώγεια και τα Λιβάδεια, δυστυχώς δεν μου απάντησαν καθόλου, φαίνεται ή παράπεσε η επιστολή, ή δεν την κατάλαβαν καν ή δεν ξέρω και εγώ τι. Κοιτάξτε να δείτε. Εδώ στα Ζωνιανά δεν την κατάλαβαν την επιστολή οι Ζωνιανοί, την κατάλαβε μόνο ο Λαζόκωστας, αυτός ήταν τότε αρχιμηχανικός στον Βαρδινογιάννη, και είχε δει στο εξωτερικό τα κέρινα ομοιώματα και για αυτό ειδοποίησε στα Ζωνιανά και είπε μην τον αφήσετε τον Ποταμιάνο να φύγει και έτσι κάναμε το μουσείο στα Ζωνιανά. Εφόσον οι άλλοι δυο δεν απάντησαν ποτέ, έγινε το μουσείο στα Ζωνιανά, αυτό είναι όλο.

Το μουσείο περιλαμβάνει 12 παραστάσεις, το Αρκάδι, τον Καγιαλεδάκη, γράμματα και τέχνες, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την Μάχη της Κρήτης, την εκτέλεση του Δασκαλογιάννη, το κρυφό σχολείο, τον Σωτήρη Καγιαλεδάκη και πολλά άλλα. Πιστεύω θα είναι κόσμημα για τα Ανώγεια, ευελπιστώ σε αίσιο τέλος των συζητήσεων, σας ευχαριστώ θερμά..”

anogi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...