23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στα «εργαλεία» για την ελάφρυνση των τραπεζών από κόκκινα δάνεια εστιάζει ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο CNN | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι σε περίπτωση που αναδειχθεί πρωθυπουργός «η Ελλάδα θα γίνει η θετική έκπληξη μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια», παρά το ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα οι δανειστές. Υποστήριξε πως δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε μια εποχή «που η ανάπτυξη ωφελούσε μόνον ορισμένους επιχειρηματίες που είχαν τις κατάλληλες διασυνδέσεις» και τόνισε πως η χώρα χρειάζεται εργαλεία που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το μήνυμα που δίνει στους ιδιώτες προκειμένου να επενδύσουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα και απάντησε πως με τη ΝΔ στην κυβέρνηση η χώρα σε 2 με 3 χρόνια θα αποτελεί ευχάριστη έκπληξη, παρά το ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη επιβάλει οι δανειστές. Τόνισε πως επιθυμία του είναι να έχουν μετανιώσει σε 2- 3 χρόνια όσοι δεν επένδυσαν.

«Το μήνυμα μου είναι ότι η Ελλάδα θα γίνει η θετική έκπληξη μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν πάντοτε πρωτίστως πολιτικό. Χρειάζεται να βρούμε μία λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Διότι έχουν ήδη ληφθεί δύσκολα μέτρα και βέβαια χρειάζεται να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη.

Επίσης, ξέρουμε πώς να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Ξέρετε, θα ήθελα σε 2 με 3 χρόνια όσοι μας παρακολουθούν να κοιτάξουν πίσω και να πουν είτε “χαίρομαι που πίστεψα σε αυτή την ιστορία επιτυχίας” είτε “λυπάμαι που έχασα αυτή την ευκαιρία”. Γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη τα επόμενα χρόνια μετά τις εκλογές».

Ερωτηθείς για τα κόκκινα δάνεια και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες , τόνισε πως θα υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση για τα εργαλεία που θα έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες. «Γνωρίζουμε καλά ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ υψηλό. Και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά θα έλεγα ότι ήρθε πολύ αργά και είναι πολύ μικρή.

Επομένως χρειαζόμαστε εργαλεία που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουν: να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο βαθμό που θα ήθελα. Αλλά πρέπει να δούμε συνολικά τον ισολογισμό των τραπεζών. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να βελτιώσουμε την ρευστότητά τους, να επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν 12 δισ. ευρώ εταιρικών καταθέσεων που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Θα ήθελα να ενθαρρύνω την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να υποστηρίξει το στοίχημα της ανάπτυξης επιστρέφοντας τις εταιρικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες».

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως θα μειώσει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, με τη δημοσιογράφο να επισημαίνει ότι η ΝΔ θα δεχθεί κριτική για αυτό, καθώς αντίπαλοι της θα την κατηγορήσουν  για προσπάθεια να ευνοήσει τους φίλους του. Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως το όραμα του είναι να υπάρξει στη χώρα ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

«Το κάνω για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται πολύ. Οι φόροι στις επιχειρήσεις αφορούν όλους όσοι προσπαθούν να στήσουν μια επιχείρηση στην Ελλάδα. Θα το κάνω για τους νέους επιχειρηματίες που βλέπουν αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά κάποιο φως στην άκρη του τούνελ αλλά συνεχίζουν να υποφέρουν από το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς. Και θα το κάνω και για τους ξένους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βλέπουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες αλλά αποτρέπονται από την υψηλή φορολόγηση. Επομένως, όταν μιλάμε για τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις αυτό τελικά αφορά τους πάντες. Και βεβαίως η μείωση των φόρων στα ακίνητα αφορά όλους τους πολίτες. Το όραμά μου για την Ελλάδα είναι ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω σε μια εποχή που η ανάπτυξη ωφελούσε μόνον ορισμένους επιχειρηματίες που είχαν τις κατάλληλες διασυνδέσεις. Και γι’ αυτό προτείνω στις επιχειρήσεις μία πολύ ξεκάθαρη συμφωνία. Τους λέω: θέλω να μειώσω τους φόρους, και θέλω να βελτιώσω το ρυθμιστικό πλαίσιο. Αλλά αυτό που περιμένω από εσάς είναι να μεριμνάτε για τους εργαζόμενους σας, να είστε κοινωνικά υπεύθυνοι και να επιστρέψετε ένα μέρος από τις καταθέσεις των επιχειρήσεών σας στην Ελλάδα ώστε να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα. Θεωρώ ότι αυτή είναι για όλους μια δίκαιη συμφωνία».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=RA7tmstNy58″]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...