22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στα πρόθυρα πολέμου! Έκκληση Ρωσίας προς ΗΠΑ να μην χτυπήσουν τη Συρία – Κίνδυνος για τις πτήσεις στην Αν.Μεσόγειο το επόμενο τριήμερο λόγω έναρξης βομβαρδισμών;

Ημερομηνία:

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να «απόσχει» από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης που πιθανόν σχεδιάζει εναντίον της Συρίας μετά την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα, η ευθύνη για την οποία προσάπτεται από την Ουάσινγκτον στη Δαμασκό.

«Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων», είπε ο Νεμπένζια απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα πρέσβη στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. «Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτή τη στιγμή για τη Συρία», πρόσθεσε ο Νεμπένζια, λίγη ώρα αφότου απορρίφθηκε σχέδιο απόφασης που είχε προτείνει η Ρωσία -το τρίτο που καταψηφίστηκε κατά σειρά- και τασσόταν υπέρ της διενέργειας έρευνας για την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, το Σάββατο.

Εντωμεταξύ, ανοιχτά της Συρίας πλέουν αμερικανικά πολεμικά πλοία, αναμένοντας σήμα για την ανάληψη δράσης, μετά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για «σθεναρή απάντηση».

Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», μαζί με άλλα επτά πολεμικά πλοία. Το αεροπλανοφόρο σαλπάρει για τη Μεσόγειο σήμερα Τετάρτη και ανοιχτά της Συρίας θα συναντήσει το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook». Τα αντιτορπιλικά «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman» και «USS Farragut» θα συνοδεύουν το αντιτορπιλικό, όπως και το καταδρομικό «USS Normandy».

Παράλληλα, σε αυτό τον στόλο θα προστεθούν τα αντιτορπιλικά «USS The Sullivans» και «USS Jason Dunham». Συνολικά, σε αυτά τα πολεμικά σκάφη επιβαίνουν 6.000 ναύτες, ενώ μαζί με τα αμερικανικά θα είναι και η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen», στο πρώτο μισό της αποστολής τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, προειδοποίησε τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες. Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει στις αναφορές για μια επίθεση χημικών, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η οποία συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό και τον Γάλλο πρόεδρο.

Η Γαλλία, εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, θα στοχοθετήσει τις «εγκαταστάσεις με τα χημικά» του καθεστώτος και σε καμία περίπτωση τους «συμμάχους» της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

ΟΗΕ: Απορρίφθηκαν αμφότερες οι προτάσεις ΗΠΑ και Ρωσίας

Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε την αμερικανική αλλά και την πρόταση της Μόσχας για τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε ότι στελέχη του θα μεταβούν στην περιοχή, για να διενεργήσουν έρευνα όσον αφορά την φερόμενη επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο, που έχει καταγγελθεί ότι στοίχισε τη ζωή σε έως και 60 ανθρώπους.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ