21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΣτΕ: Παραγραφή όλων των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ που ελέγχθηκαν μετά το τέλος του 2012 – Ζημιά δεκάδων εκατ. για το Δημόσιο

Ημερομηνία:

Σε οριστική παραγραφή όλων των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ που ελέγχθηκαν μετά το τέλος του 2012 οδηγεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η απόφαση του Συμβουλίου ελήφθη τον Οκτώβριο του 2019 και με τον τρόπο αυτό απορρίπτεται η αίτηση του Δημοσίου για την ακύρωση αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία είχε γίνει δεκτό επί συγκεκριμένης υποθέσεως της λίστας Λαγκάρντ ότι το δικαίωμα του Δημοσίου για διενέργεια φορολογικού ελέγχου και για επιβολή φόρων και προστίμων παραγράφηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Πλέον θεωρούνται άκυροι όσοι φορολογικοί έλεγχοι ολοκληρώθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου για υποθέσεις που αφορούν τη λίστα Λαγκάρντ. Το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να επιστρέψει ποσά συνολικού ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα που έχουν ελεγχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», τον Οκτώβριο του 2019 το ΣτΕ αποφάσισε την οριστική παραγραφή όλων των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ που ελέγχθηκαν μετά το τέλος του 2012. Με την απόφαση αυτή απορρίφθηκε αίτηση του Δημοσίου για την ακύρωση αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία είχε γίνει δεκτό επί συγκεκριμένης υποθέσεως της λίστας Λαγκάρντ ότι το δικαίωμα του Δημοσίου για διενέργεια φορολογικού ελέγχου και για επιβολή φόρων και προστίμων παραγράφηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς το έτος στο οποίο αφορά η υπόθεση είναι το 2006, για το οποίο ισχύει πενταετής περίοδος παραγραφής.

Η απόφαση του ΣτΕ καθιστά άκυρους όλους τους φορολογικούς ελέγχους των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ που δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς οι υποθέσεις αυτές θεωρείται πλέον ότι είχαν ήδη παραγραφεί όταν εκδόθηκαν οι τελικές αποφάσεις των αρμοδίων φορολογικών αρχών για την επιβολή φόρων και προστίμων στα ελεγχόμενα φυσικά πρόσωπα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η οριστική ακύρωση όλων των φορολογικών ελέγχων που διενεργήθηκαν σε υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ μετά την 31η Δεκεμβρίου 2012 θα κοστίσει στο Δημόσιο τη διαγραφή βεβαιωθέντων ποσών φόρων και προστίμων συνολικού ύψους άνω των 330 εκατ. ευρώ, τα οποία βεβαιώθηκαν σε βάρος περισσοτέρων από 500 φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονταν στη συγκεκριμένη λίστα.

Πέρα από τα βεβαιωθέντα ποσά φόρων και προστίμων, το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να επιστρέψει ποσά συνολικού ύψους άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ σε ελεγχθέντα φυσικά πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ, τα οποία πλήρωσαν ήδη εν μέρει ή εν όλω τους φόρους και τα πρόστιμα που τους είχαν καταλογίσει οι αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2019,  περίπου ένα μήνα μετά την απόφαση του ΣτΕ, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ομόφωνα αθώο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Διώτης κατηγορείτο για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 για την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ. Το δικαστήριο υιοθετήστε την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία τόνισε πως δεν προέκυψε η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία που του αποδίδονταν.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες σε βάρος του, ο πρώην ειδικός γραμματέας δεν χρησιμοποίησε τη λίστα για να κάνει ελέγχους στους μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο. Παράλληλα, τονίστηκε πως η λίστα Λαγκαρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθώς είχε αποκτηθεί παράνομα ενώ είχε επισημανθεί πως δεν προέκυψε βλάβη του Δημοσίου από τις υποθέσεις της λίστας.

«Δεν ήταν δυνατή χρήση στοιχείου αυτού. Όταν ξέσπασε θόρυβος είχα κληθεί για θέματα του ΣΔΟΕ στη Βουλή το φθινόπωρο 2012. Ο θόρυβος ήταν τέτοιας λαϊκιστικής ανευθυνότητας που άκουσα από μέλη του κοινοβουλίου πως, εάν είχε αξιοποιηθεί λίστα, δεν θα είχαμε υπογράψει μνημόνια και θα είχαμε εισπράξει 80 με 100 δισ. ευρώ. Ρωτάτε, έγινε έλεγχος; Και αν έγινε δεν θα το έλεγα ποτέ, διότι υπονομεύω τις έρευνες. Προτίμησα να ακολουθήσω νόμιμη οδό, διέταξα τον μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και λίστα Φαλτσιανί. Με αυτά κέρδισε το Δημόσιο. Το ωφέλησα δεν το έβλαψα» είχε αναφέρει ο Ι. Διώτης στην απολογία του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...