Στην Κρήτη η πρώτη τουριστική επένδυση με «fast track» μετά από απόφαση του ΣτΕ

Κανένα σχόλιο
“Σταθμός» για τις μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία εγκρίνεται το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΣΕ) για την επένδυση των 268 εκατ. ευρώ του ομίλου Minoan Group στην Κρήτη.

Η επένδυση, που προωθεί ο όμιλος Minoan Group εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, και περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείων και τουριστικών χωριών σε έκταση 22.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου, είναι η πρώτη από τα σχέδια που είχαν ενταχθεί στο «fast track» που παίρνει το «πράσινο φως» από το ΣτΕ.

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Το σχέδιο «Ίτανος Γαία» προωθείται από την βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του τουριστικού ομίλου Minoan Group Plc, οι μετοχές του οποίου διαπραγματεύονται στην εναλλακτική αγορά (AIM) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου (απαιτείται ο τελευταίος γύρος υπογραφών για να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις…) πρόκειται να δημιουργηθούν 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας ενώ το τουριστικό θέρετρο θα λειτουργεί σε 12μηνη βάση.

"Sponsored links"

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως «εφόσον, δηλαδή, τόσο από την Σ.Μ.Π.Ε. (σ.σ. μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) όσο και από τα λοιπά στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις της εφαρμογής του σχεδίου στους οικοτόπους προτεραιότητας, οι οποίες είτε έχουν αξιολογηθεί ως θετικέςείτε, στην περίπτωση που δεν είναι θετικές, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο διατάγματος προβλέψεις για την ελαχιστοποίησή τους, το σχέδιο αυτό, το οποίο, άλλωστε, προβλέπει ότι η ζώνη Β΄ όπου εντοπίζονται οι οικότοποι προτεραιότητας, παραμένει, κατά βάση, αδόμητη, προτείνεται και από την άποψη αυτή νομίμως».

Στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναφέρεται, επίσης, πως «τούτο δε ισχύει πολύ περισσότερο, εάν ληφθεί υπόψη ότι, σε περίπτωση μη θεσμοθέτησης του σχεδίου, η έκταση που ρυθμίζεται από αυτό θα παραμείνει εκτός σχεδιασμού, με συνέπεια να εξακολουθεί να εφαρμόζεται επ’ αυτής το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης (καθώς και το υφιστάμενο ΣΧΟΟΑΠ, προβλέπον μεγαλύτερο συντελεστή δομήσεως) εν σχέσει προς το οποίο θα πρέπει να συγκρίνεται και να αξιολογείται ο εκάστοτε μελετώμενος σχεδιασμός, άρα και το προτεινόμενο ΕΣΧΑΣΕ. Εν όψει των ανωτέρω, το σχέδιο διατάγματος προτείνεται νομίμως».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στάδιο της τελικής έγκρισης από το ΣτΕ βρίσκεται και το ΕΣΧΑΣΕ για μια ακόμα τουριστική επένδυση του «fast track» που προωθείται από την επενδυτική εταιρεία Dolphin Capital Investors στην Αργολίδα.

euro2day.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις