Στην Κρήτη στα χρόνια της κρίσης, διπλασιάστηκαν τα περιστατικά βίας, τριπλασιάστηκαν οι κλοπές και οι διαρρήξεις – Τετραπλασιάστηκαν τα ποσοστά βαριάς μορφής κατάθλιψης

Κανένα σχόλιο

Τα αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και μάλιστα βαριάς μορφής, που φθάνουν το 12% του γενικού πληθυσμού – πριν 10 χρόνια ήταν 3%-4% – και η αύξηση της εγκληματικότητας που έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Κρήτη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εργασιών του 25ου πανελληνίου συνεδρίου ψυχιατρικής που πραγματοποίησε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Συμμετείχαν 700 σύνεδροι Ελληνες και ξένοι ενώ τα βασικά θέματα αφορούσαν στην εκπαίδευση, την έρευνα, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τη βία, την κατάθλιψη στην περίοδο της κρίσης.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Βασίλης Κονταξάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, είπε ότι ενώ στο παρελθόν είχαμε τα μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης στην Ευρώπη, τώρα τα ελληνικά ποσοστά προσεγγίζουν εκείνα των χωρών της βόρειας Ευρώπης.

"Sponsored links"

Ο καθηγητής τόνισε ότι στις μέρες μας περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ελληνες υποφέρουν από μείζονα κατάθλιψη και χρειάζεται απαραιτήτως να απευθυνθούν σε ειδικό.

Από αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν με ιατρική βοήθεια το πρόβλημά τους το 15%-20% αυτοκτονεί.

Η Κρήτη έχει αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών, υπογράμμισε ο κ. Κονταξάκης, συμπληρώνοντας ότι έρευνες που έγιναν και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο έδειξαν ότι στο νησί μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης τα περιστατικά βίας διπλασιάστηκαν και τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων τριπλασιάστηκαν.

Οσον αφορά τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη ελαφράς ή βαριάς μορφής, τόνισε ότι ο γιατρός ναι εκείνος που θα κάνει την αξιολόγηση και θα τους υποδείξει πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Σημείωσε ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για την μείζονα κατάθλιψη (το χρονικό διάστημα θα το κρίνει ο ψυχίατρος) και πρόσθεσε ότι τα αντικαταθλιπτικα φάρμακα δεν προκαλούν εθισμό ούτε είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Πρόσθεσε ότι στην ήπια κατάθλιψη αλλά και γενικά στην υγεία βοηθά πολύ η άσκηση, αφού αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών που συμβάλλουν στην καλή διάθεση.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια εάν για τουλάχιστον 15 ημέρες έχουμε συνεχώς κακή διάθεση και ανηδονία, δηλαδή τίποτε δεν μας προσφέρει ευχαρίστηση.

εφημερίδα Πατρίς

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today