Στη Βουλή από τον Μανούσο Βολουδάκη η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες που πλήττονται από τα πρόσθετα μέτρα κατά της πανδημίας στα Χανιά

Κανένα σχόλιο

Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. ΜανούσοςΒολουδάκης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θέτει το ζήτημα των επιπτώσεων που έχουν στην τοπική οικονομία των Χανίων τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, και ζητά την αντιμετώπισή τους. Όπως τονίζει, όταν σε κάποιες περιοχές επιβάλλονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα πέραν όσων προβλέπονται για το σύνολο της Επικράτειας, είναι εύλογο να προβλέπονται και κάποια πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των πληττομένων. Ενδεικτικά προτείνει πρόσθετη επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ή/και μισθολογικού κόστους για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

To κείμενο της ερώτησης:

Στις 25 Αυγούστου επεβλήθησαν στα Χανιά πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως – μεταξύ άλλων – η επιβολή ανώτατου ορίου 4 ατόμων στα τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης και η αναστολή λειτουργίας των λαΪκών αγορών. Αυτά ήρθαν να προστεθούν στα περιοριστικά μέτρα που ήδη ίσχυαν στα Χανιά και ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας.

"Sponsored links"

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να αποτελεί η αντιμετώπιση της ανησυχητικής έξαρσης του κορωνοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Απαραίτητη όμως είναι και η διαχείριση των τοπικών οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία.

Τα Χανιά, λόγω του μεγάλου βαθμού εξάρτησης της οικονομίας τους από τον τουρισμό, έχουν υποστεί ήδη βαρύτατες συνέπειες από την πανδημία. Τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται πέραν αυτών που ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας, επιδεινώνουν την κατάσταση. Ταυτόχρονα, η ανησυχία που επικρατεί διεθνώς για δεύτερο κύμα της πανδημίας οδηγεί ήδη σε πλήθος ακυρώσεων κρατήσεων σε ξενοδοχεία για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Οι προοπτικές της τοπικής οικονομίας για το φθινόπωρο και το χειμώνα διαγράφονται ζοφερές.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας  έχει  εφαρμοσθεί γενικά η αρχή ότι η Πολιτεία αποζημιώνει στο μέτρο του δυνατού όσους με διοικητικά μέτρα αναγκάζονται  να περιορίσουν ή να αναστείλουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Εφ’ όσον ισχύει η αρχή αυτή, η αποζημίωση πρέπει να είναι σε κάποιο βαθμό ανάλογη της πραγματικής ζημιάς που υφίστανται από διοικητικά μέτρα οι πληττόμενοι. Όταν λοιπόν σε κάποιες περιοχές επιβάλλονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είναι εύλογο να προβλέπονται και κάποια πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των πληττομένων, πέραν όσων προβλέπονται για το σύνολο της Επικράτειας.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ που εξαγγέλθηκε ήδη για το Σεπτέμβριο είναι ασφαλώς ένα μέτρο που θα βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αφορά μάλιστα κατ’ εξοχήν το υπό εξέταση ζήτημα, καθώς υπολογίζεται με βάση τη μείωση του τζίρου, άρα θα διευκολύνει αναλογικά περισσότερο τις περιοχές όπου επεβλήθησαν τα περιοριστικά μέτρα. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όμως αφορά εξ΄ορισμού μόνο τη ρευστότητα, και όχι την απώλεια εισοδήματος. Χρειάζεται λοιπόν να συμπληρωθεί για τις περιοχές που υφίστανται πρόσθετους περιορισμούς και από άλλα μέτρα υπέρ των πληττομένων, όπως π.χ. περαιτέρω επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή κάλυψη ποσοστού του μισθολογικού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ερωτάται ο Υπουργός:

– Προτίθεται να ενισχύσει  τους πληττόμενους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις περιοχές που υφίστανται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (πέραν αυτών που ισχύουν στην Επικράτεια), και αν ναι με ποιά ακριβώς μέτρα;

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις