23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στη Βουλή από τον Μ. Συντυχάκη η ανάγκη στήριξης των εποχικά εργαζόμενων στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό Ηρακλείου, με ερώτηση που κατέθσε προς τον Υπουργό Εργασιας ζητά μέτρα στήριξης για τους εποχικά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, σε touroperator, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εταιρίες handling, security, καθαριότητας της Κρήτης.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Αυτή τη δύσκολη περίοδο μετά το δεύτερο lockdown, οι εποχικοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου (εμπορικά, επισιτιστικά καταστήματα, duty free), σε touroperator, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εταιρίες handling, security, καθαριότητας κτλ της Κρήτης βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς ο ΟΑΕΔ απέρριψε τις αιτήσεις τους για επιδότηση ανεργίας.

Μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας ειδικά φέτος, επειδή επιχειρήσεις των παραπάνω κατηγοριών συνεχίζουν τη λειτουργία τους και τη χειμερινή περίοδο και διατηρούν σχέση εργασίας με εργαζομένους σε ποσοστό πάνω από το 25% αυτών που απασχολούν κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, με αποτέλεσμα να μη χαρακτηρίζονται ως εποχικές και οι εργαζόμενοι κατά τη θερινή περίοδο σε αυτές να χρειάζονται 125 ένσημα για να ενταχθούν στη τακτική επιδότηση ανεργίας, κάτι που ειδικά φέτος σε συνθήκες πανδημίας και περιορισμένης σεζόν είναι αδύνατον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση ΚΑΕ Α.Ε (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών – Duty Free) στα αεροδρόμια των Χανίων, του Ηρακλείου και όλης της χώρας. Επιπλέον, δεν υπάρχει η δυνατότητα για μονομερή υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργαζόμενους στις ανωτέρω εταιρίες για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Επίσης, υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εποχικοί σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, σε μεγάλους Tour Operators, όπως η «TUI», σε τουριστικά γραφεία, εταιρίες Handling, security, καθαριότητας, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων κ.α, οι οποίοι δεν προσελήφθησαν καθόλου τη φετινή σαιζόν και δεν δικαιούνται ούτε το εποχικό επίδομα αλλά ούτε και τα επιδόματα ειδικού σκοπού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια επείγοντα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να ενταχθούν οι εποχικοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου στο εποχικό επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να επεκταθεί χρονικά το επίδομα για όλο το διάστημα μέχρι να επαναπροσληφθούν.
  • Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι ανεξαρτήτως ενσήμων στο επίδομα ανεργίας.
  • Να καταργηθεί η νομοθεσία που θέτει την προϋπόθεση των 400 ημερών επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των παιδιών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ή όχι. Το δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
  • Να ανασταλούν για όλους τους παραπάνω εργαζόμενους όλες οι πληρωμές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, για ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες.
  • Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και να υπάρξει μείωση του ενοικίου όπως προβλέπεται.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...