Στη Βουλή από το ΚΚΕ η απαξίωση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης στα Χανιά

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση κατάθεσαν στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμαντώ Μανωλάκου σχετικά με την απαξίωση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στα Χανιά ζητώντας τη στήριξη της λειτουργίας του.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Ι.Α.Κ.) είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και θεωρείται το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από τα περιφερειακά αρχεία της χώρας σε αριθμό και πλούτο εγγράφων και άλλων ντοκουμέντων. Βασικός σκοπός του Ι.Α.Κ. είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού του νομού Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, με τελικό στόχο τη διάθεση και την -με ποικίλους τρόπους- αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου από το κοινό και τους ερευνητές.

"Sponsored links"

Ωστόσο, το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης, με τα 100 χρόνια ζωής και προσφοράς (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1920), αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στέγασης.  Συγκεκριμένα, έχει μετακινηθεί κατά καιρούς σε τρία διαφορετικά κτήρια, τα οποία κρίνονται ακατάλληλα. Σήμερα, στεγάζεται σε  νεοκλασικό κτήριο, που δεν  πληροί τις προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του Ι.Α.Κ,  με  σοβαρή έλλειψη υποδομών και συντήρησης, όπου οι συνθήκες φύλαξης του πολύτιμου αρχειακού υλικού απέχουν πολύ από το να είναι παραδεκτές.  Χαρακτηριστικό είναι πως τα προβλήματα υγρασίας του κτηρίου, όπου στεγάζεται σήμερα το αρχείο, έχουν ουσιαστικά ακυρώσει μια ολόκληρη αίθουσα και πολλά σπάνια και πολύτιμα ντοκουμέντα κινδυνεύουν, αφού βρίσκονται εκτεθειμένα στη μούχλα.

Ενώ εδώ και καιρό έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Παιδείας και του ΤΕΕ-ΤΔΚ και έχει διαπιστωθεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, οι μελέτες που χρειάζονται δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και οι απαιτούμενες ενέργειες με διαχρονική ευθύνη, όλων των κυβερνήσεων, παραμένουν μόνο ως αόριστες υποσχέσεις.

Επιπλέον, το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης ταλανίζεται από την έλλειψη προσωπικού, αφού για τη συντήρηση του αρχείου υπάρχουν μόνο τρεις εργαζόμενοι. Το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το Ι.Α.Κ., φαίνεται να αδιαφορεί για τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας και απρόσκοπτης λειτουργίας του και εξασφαλίζει μόνο την πληρωμή των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος και νερού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:

  • Για την άμεση συντήρηση του υπάρχοντος κτηρίου στέγασης του Ι.Α.Κ. και τη  διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς φύλαξης του αρχειακού υλικού.

  • Για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου και ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του Ι.Α.Κ., ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του και απρόσκοπτης πρόσβασης του κρητικού λαού.
  • Για τη στήριξη της επιβεβλημένης ψηφιοποίησης του αρχειακού του υλικού.
  • Για τη στελέχωσή του, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, με όλο το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.
  • Την πλήρη κάλυψη όλων των λειτουργικών του αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις