Στη Βουλή τα προβλήματα λειτουργίας σε Υποκαταστήματα ΕΦΚΑ της Περιφέρειας Κρήτης λόγω της υποστελέχωσης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατατέθηκε την Παρασκευή 5.3.2021 από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Λασιθίου  Μανόλη Θραψανιώτη μαζί με τον Βουλευτή Ηρακλείου  Σωκράτη Βαρδάκη, την οποία συνυπογράφουν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Η ερώτηση αφορά προβλήματα λειτουργίας σε Υποκαταστήματα ΕΦΚΑ της Περιφέρειας  Κρήτης, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο βασικές ανάγκες των πολιτών, ακόμα και την επιβίωσή τους.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, μετά την ενσωμάτωση στον ΕΦΚΑ το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας της έλλειψης εξειδίκευσης προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην ανοίγονται καν οι φάκελοι για επεξεργασία και να παραμένουν στα συρτάρια.

"Sponsored links"

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο σοβαρότατο πρόβλημα της πολύχρονης και απαράδεκτης καθυστέρησης έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων και της έλλειψης προσωπικού στον ΕΦΚΑ που συμβάλλει στην καθυστέρηση αυτή και ζητάει από την Κυβέρνηση να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στην Κρήτη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και κυρίως  στην απονομή των συντάξεων.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των Υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ στην Περιφέρεια Κρήτης φαίνεται ότι βάζουν σε κίνδυνο, θεμελιώδεις ανάγκες των πολιτών, με βασικότερη αυτή της επιβίωσης, καθώς χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται, εξαιτίας της πολύχρονης καθυστέρησης στην διαδικασία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Οι Υπηρεσίες  ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Λασίθι,  καλούνται να λειτουργήσουν, ακόμα και με λιγότερο από το μισό αριθμό υπαλλήλων, που προβλέπονται στα οργανογράμματά τους. Η μεγάλη υποστελέχωση, έχει προκληθεί κυρίως από την συνταξιοδότηση του μόνιμου προσωπικού, αλλά και την επιλογή της Κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των πτυχιούχων που είχαν προσληφθεί μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Οι υπάρχοντες υπάλληλοι επιφορτισμένοι ταυτόχρονα και με την διεκπεραίωση νέων αρμοδιοτήτων, λόγω ενοποίησης των ταμείων  (ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ, μητρώο κ.ά.), αδυνατούν  να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας,  με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις σε απονομές συντάξεων κύριων, επικουρικών, γήρατος, αναπηρίας, μεταβίβασης λόγω θανάτου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον Ν. Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, το 70% των συντάξεων καθυστερούν από 2 έως 5 χρόνια.

Η κατάθεση αιτήματος συνταξιοδότησης, γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ τα δικαιολογητικά, αν και κατατίθενται έντυπα, δύναται να διακινηθούν σε άλλο υποκατάστημα, για την επεξεργασία  μέρος του αιτήματος και στην συνέχεια να επιστραφεί στο προηγούμενο υποκατάστημα για ολοκλήρωση, δηλαδή για την τελική έγκριση. Η παραπάνω διαδικασία όμως έχει ως αποτέλεσμα, φάκελοι ολοκληρωμένοι να συσσωρεύονται σε κούτες, περιμένοντας μια υπογραφή προϊσταμένου για πολλούς μήνες ακόμα και χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, φάκελος ασφαλισμένου του τ. ΟΓΑ,  ένα χρόνο και τρεις μήνες, μετά  την κατάθεση αιτήματος συνταξιοδότησης, δεν έχει  καν επεξεργαστεί, επειδή στην υπηρεσία δεν υπάρχει εξειδικευμένος υπάλληλος για συντάξεις του τ. ΟΓΑ, αλλά ούτε και έχει γίνει μετεκπαίδευση κάποιου άλλου

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις