Στη Βουλή τα προβλήματα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών της Κρήτης από το ΚΚΕ

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση κατάθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Αγροτικης Ανάπτυξης για τον αποκλεισμό των μη κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών της Κρήτης από την έκτακτη στήριξη.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Η φετινή συγκομιδή ελιάς στην Κρήτη βρίσκει τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς αντιμέτωπους με ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα. Ενώ η διαφαινόμενη καλή σοδιά δημιούργησε προσδοκίες για αναπλήρωση εισοδήματος, μετά την περσινή καταστροφή, η τιμή παραγωγού ελαιολάδου που διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ/κιλό, δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής.

"Sponsored links"

Το μέτρο 21 «Έκτακτη Προσωρινή Στήριξη στους Γεωργούς των Τομέων που Πλήττονται Ιδιαίτερα από τις Επιπτώσεις της Πανδημίας COVID-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης πρόβλεψε κλιμακωτή επιδότηση για την περυσινή παραγωγή, αναλογική της έκτασης εκμετάλλευσης, κατά μέσο όρο περίπου 30 ευρώ/στρέμμα, με  δικαιούχους μόνο κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, με διορία υποβολής αιτήσεων, αρχικά ως τις 27/11, η οποία μετά την κατακραυγή μετατέθηκε μόλις κατά 5 ημέρες.

Το συγκεκριμένο μέτρο ήταν ανεπαρκές, δεν καλύπτεται το χαμένο εισόδημα καθώς η επιδότηση με βάση τη μέση παραγωγή της Κρήτης αντιστοιχεί σε μόλις 10 λεπτά/κιλό έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, ενώ τα κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο απέκλεισαν μεγάλο τμήμα παραγωγών.

Οι μη κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης αποκλείστηκαν με τη δικαιολογία ότι έχουν άλλα κύρια εισοδήματα, τη στιγμή που και αυτά δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα λόγω της κατακόρυφης πτώσης της τουριστικής κίνησης, ενώ η όποια αναπλήρωση έλαβαν και για αυτά τα εισοδήματα ήταν με το σταγονόμετρο. Πρόκειται για αδικία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτήν την αδικία και να προβλέψει νέα χρηματοδότηση για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος του συνόλου των ελαιοπαραγωγών, τόσο αυτών που θα λάβουν την ενίσχυση του μέτρου 21 που είναι ανεπαρκής όσο και αυτών που δεν εντάχθηκαν στο μέτρο;
  • Σε σχέση με το φετινό εισόδημα τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να εξασφαλιστεί τιμή στους ελαιοπαραγωγούς που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να τους αφήνει εισόδημα επιβίωσης και ταυτόχρονα η τιμή στην κατανάλωση να είναι προσιτή στα λαϊκά στρώματα;

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις