14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στη Βουλή φέρνει ο Μανούσος Βολουδάκης το θέμα της δακοκτονίας

Ημερομηνία:

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή επίκαιρηερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τη δακοκτονία, με την οποία ζητά να γίνουν τα απαραίτητα για να αποκλεισθεί ο κίνδυνος μιας καταστροφής της ελαιοπαραγωγής αντίστοιχης με την περυσινή.

Ο Μ.Βολουδάκης ζητά συγκεκριμένα αύξηση των πιστώσεων για να διασφαλισθούν 6-7 ψεκασμοί, συστηματικό έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των ψεκασμών, καθώς και εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας. Θέτει παράλληλα το ζήτημα της ανάγκης κατάργησης συγκεκριμένου φαρμάκου για την αποτελεσματικότητα του οποίου υπάρχουν αμφιβολίες σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς, ενώ πρόσφατα η Ε.Ε. το έθεσε εκτός κυκλοφορίας για περιβαλλοντικούς λόγους.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση ο κ. Βολουδάκης αναφέρει τα εξής:

Η Κρήτη υπέστη την περυσινή ελαιοκομική περίοδο ζημιά από το δάκο και το γλοιοσπόριο που έφτασε  τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει φέτος να εξαντληθούν όλα τα μέσα ώστε να αποφευχθεί αντίστοιχη καταστροφή. Απαραίτητη προϋπόθεση, η έγκαιρη, επαρκής και συστηματική δακοκτονία.

Είναι σαφές ότι η δακοκτονία είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις ορθής άσκησης της αρμοδιότητας αυτής, τις οποίες θα πρέπει να διασφαλίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρώτον, πρέπει να διασφαλισθεί ότι υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις για να γίνουν όσοι δολωματικοί ψεκασμοί χρειασθεί, ανάλογα με τις συνθήκες, μετεωρολογικές και άλλες, που θα επικρατήσουν. Σήμερα, οι διασφαλισμένες πιστώσεις  για το νομό Χανίων επαρκούν για 5 ψεκασμούς, όταν στο παρελθόν γίνονταν 6 ή 7. Αν προς το τέλος του καλοκαιριού φανεί ότι θα χρειαστούν ακόμη ένας ή δυο ψεκασμοί δε θα υπάρχει ο χρόνος για υποβολή και έγκριση νέου αιτήματος χρηματοδότησης. Θα πρέπει λοιπόν να παρασχεθούν από τώρα οι σχετικές πιστώσεις.

Δεύτερον, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η  νομοθεσία και οι οδηγίες που το Υπουργείο εκδίδει προς τις Περιφέρειες για τη δακοκτονία. Η διαδικασία σήμερα βασίζεται σε βασιλικό διάταγμα του 1951, ενώ η τελευταία σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου προς τις Περιφέρειες είναι του 2002. Απαιτείται να συνταχθεί ένα σύγχρονο πρωτόκολλο δακοκτονίας το οποίο θα περιλαμβάνει ακριβείς οδηγίες για τους χρόνους, τις ποσότητες, και τη μεθοδολογία των ψεκασμών, ανάλογα με τις φυσικές συνθήκες που επικρατούν κάθε στιγμή,  με βάση τα νεότερα συμπεράσματα της επιστήμης και με χρήση των τεχνολογικών μέσων που είναι σήμερα διαθέσιμα. Θα πρέπει το πρωτόκολλο  να συμπεριλαμβάνει επίσης μια σαφώς προδιαγεγραμμένη διαδικασία εφαρμογής της παγιδοθεσίας και των ψεκασμών, με σύστημα ελέγχου βάσει συγκεκριμένων κανόνων και δεικτών απόδοσης.

Τρίτον, πρέπει να διασφαλισθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων για την καταπολέμηση του δάκου. Μεταξύ των σκευασμάτων που οι Περιφέρειες χρησιμοποιούν, συμπεριλαμβάνονται και κάποια με τη δραστική ουσία Thiacloprid, η οποία έχει απαγορευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση  (ημερομηνία εφαρμογής  τoυ κανονισμού 30/4/20), λόγω δυσμενών συνεπειών στο περιβάλλον. Επιπλέον η συγκεκριμένη ουσία έχει κριθεί ως αναποτελεσματική για την καταπολέμηση του δάκου από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός:

  • Προτίθεται να αυξήσει τις πιστώσεις δακοκτονίας για την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να επαρκέσουν για 6-7 δολωματικούς ψεκασμούς στο νομό Χανίων;
  • Προτίθεται να προβεί σε επικαιροποίηση της νομοθεσίας και να αναθέσει στις υπηρεσίες του Υπουργείου τη σύνταξη ενός σύγχρονου πρωτοκόλλου δακοκτονίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρήση κατάλληλων και μόνο σκευασμάτων δακοκτονίας από τις Περιφέρειες;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...