22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στοιχεία σοκ: Πρωταθλήτρια σε άνεργους πτυχιούχους η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Στοιχεία σοκ για την ανεργία στην Ελλάδα και δη την ανεργία των πτυχιούχων περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η οποία παραδόθηκε στη Βουλή.

Τα στοιχεία αυτά, που, εμμέσως αποτυπώνουν και την αποτυχία της χώρας να αξιοποιήσει το καλά εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό της, δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε το 2018 το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, στους πτυχιούχους ΑΕΙ ηλικίας 25-34 ετών στις χώρες της Ε.Ε., πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 4,8%.

Συγκεκριμένα, μόλις το 72% των πτυχιούχων εργάζεται και από αυτούς τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας είναι οι νέοι καθώς στις ηλικίες 25-34 ετών το ποσοστό πέφτει στο 68%, δηλαδή το 32% παραμένει άνεργο.

Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού έχουν αυξημένες κατά 12% πιθανότητες να βρουν πιο εύκολα δουλειά από τους κατόχους πτυχίου. Οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων, παρότι σε μεγάλο ποσοστό κατέχουν πτυχίο, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που βρουν εργασία αμείβονται με μόλις το 74% του μισθού των ανδρών.

Στην ΕΕ των 28, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσηςτο 2017 ανέρχονταν σε 19.773.238.Από αυτούς,οι 1.457.288,δηλαδή το 7,37% του συνόλου,παρακολουθούσε σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βραχείας ή διετούς διάρκειας, οι 12.071.562, δηλαδή το 61,05%, ήταν φοιτητές πρώτου κύκλου, οι 5.485.096, δηλαδή το 27,74%, ήταν μεταπτυχιακοί και οι 759.292, δηλαδή το 3,84%, ήταν διδακτορικοί φοιτητές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ