17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Στον αέρα και το ΕΛΑΜ: Παρέμβαση Εισαγγελέα ζητούν τρία κόμματα για το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο

Ημερομηνία:

Επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, Γιώργο Σαββίδη, απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σχετικά με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την Χρυσή Αυγή. «Διερωτούμαστε κατά πόσο υπάρχουν λόγοι η Νομική Υπηρεσία να διερευνήσει εκ νέου το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους τους και στην Κύπρο», αναφέρει σε σχετική επιστολή ο Άντος Κυπριανού. «Άλλο ΕΛΑΜ και άλλο Χρυσή Αυγή» λέει τώρα το αδελφό κόμμα των ναζιστών. Έρευνα σε βάρος του ΕΛΑΜ αξιώνουν και ΕΔΕΚ – Οικολόγοι.

Παρατίθεται η επιστολή του ΑΚΕΛ:

«Η χτεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας καταδικάζει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Έχοντας υπόψιν τις δεκάδες δημόσιες τοποθετήσεις των ηγεσιών της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ για την σύνδεση, τη συνεργασία και τις διασυνδέσεις τους, διερωτούμαστε κατά πόσο υπάρχουν λόγοι η Νομική Υπηρεσία να διερευνήσει εκ νέου το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους τους και στην Κύπρο.

Αυτό εξάλλου προνοείται και σε Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων το οποίο «καλεί τις αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και να προβούν κατά τον δέοντα χρόνο σε όλες τις ενέργειες για να διακριβώσουν αν προκύπτει η διάπραξη ποινικών αδικημάτων της Χρυσής Αυγής και στην Κύπρο».

Θα σας παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε σχετικώς».

Επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα απέστειλε σήμερα και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, όπως μεταδίδει το brief.com.cy. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, «με απόφαση δικαστηρίου η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση».

Ως γνωστό, συνέχισε, η Χρυσή Αυγή έχει δράση και στην Κύπρο και «γι’ αυτό αποστείλαμε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα όπου ζητούμε την διερεύνηση της δράσης της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, και την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων με βάση το δικαστήριο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοπέμπτου στην επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως, «μετά την καταδίκη του Λαϊκού Συνδέσμου ‘Χρυσή Αυγή’ στην Ελλάδα, όπου η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε ‘σύσταση εγκληματικής οργάνωσης’ του εν λόγω ακροδεξιού κινήματος, απευθύνομαι σε εσάς ώστε να σας ζητήσω ως Γενικός Εισαγγελέας και στα πλαίσια των καθηκόντων σας, όπως παρέμβετε και λειτουργήσετε αυτεπάγγελτα – αφού πλέον υπάρχει νομολογία – εξετάζοντας από νομικής πλευράς κατά πόσο το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) που κατ’ ομολογία του Προέδρου του κ. Χρίστου Χρίστου (Σεπτέμβριος 2013) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ΕΛΑΜ είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, αποτελεί παράρτημα και είναι επίσης εγκληματική οργάνωση, πέραν του ότι ενεγράφη ως ξεχωριστή νομική οντότητα».

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ διερωτάται «τι προτίθενται να πράξουν οι Αρχές της Κύπρου δεδομένης της στενής διασύνδεσης της ηγεσίας του ΕΛΑΜ με την Χρυσή Αυγή;».

Όπως αναφέρεται, «η απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί μία σημαντική νομική και πολιτική απόφαση. Είναι γνωστό ότι η ηγεσία του ΕΛΑΜ είχε στενή σχέση με την Χρυσή Αυγή. Μάλιστα ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είχε δηλώσει ότι αποτελεί παράρτημα της Χρυσής Αυγής και ότι με αυτό το όνομα επιχειρήθηκε αρχικά να εγγραφεί στο μητρώο κομμάτων της Κύπρου», προστίθεται.

«Ως εκ τούτου θα θέλαμε να γνωρίζουμε από την πλευρά των αρμόδιων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας τι προτίθενται να πράξουν δεδομένης της στενής διασύνδεσης της ηγεσίας του ΕΛΑΜ με την Χρυσή Αυγή», καταλήγει η ΕΔΕΚ.

Αποστάσεις τώρα από την… κυπριακή «Χρυσή Αυγή»

Όπως μεταδίδει το philenews.com, μετά την ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αθηνών ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση το «Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο» λέει τώρα «άλλο ΕΛΑΜ και άλλο Χρυσή Αυγή». Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ αναφέρει πως εδώ και καιρό έχει διακόψει κάθε είδους συνεργασία και επαφή με τον Λαϊκό Σύνδεσμό Χρυσή Αυγή.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Ε.ΛΑ.Μ.

"google ad"

«Επειδή κάποιοι στην Κύπρο έσπευσαν αμέσως να εκμεταλλευτούν την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ξεκαθαρίζουμε μια για πάντα ότι: η Παράταξή μας, όπως δήλωσε επανειλημμένα δημόσια και ο Πρόεδρος μας, εδώ και καιρό έχει διακόψει κάθε είδους συνεργασία και επαφή με τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή.

Για όσους κακόπιστα και με εμπάθεια προσπαθούν να παρουσιάσουν κάτι άλλο για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη, επαναλαμβάνουμε αυτό που είναι ευρέως γνωστό και αντιληπτό ότι: άλλο το Ε.ΛΑ.Μ. και άλλο η Χρυσή Αυγή. Άλλωστε, ο κάθε πολιτικός χώρος κρίνεται με βάση το έργο που επιτελεί και την προσφορά του προς την κοινωνία.

Η δράση του ΕΛΑΜ όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε τι είναι η Παράταξή μας και τι πρεσβεύει. Παρά τη λασπολογία που δέχθηκε κατά καιρούς, δε σταμάτησε να εργάζεται νυχθημερόν για τα προβλήματα των πολιτών και της πατρίδας μας, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε πως αυτή την κρίσιμη ώρα για την Κύπρο, με τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την διάνοιξη μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου να βρίσκονται σε εξέλιξη, ορισμένα κόμματα προσπαθούν να σπείρουν για ακόμα μια φορά την διχόνοια ανάμεσα στον κυπριακό ελληνισμό. Είμαστε σίγουροι πως ο κ. Ερντογάν δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερους συμμάχους.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο και στους ανθρώπους που στηρίζουν το ΕΛΑΜ, συνεχίζουμε τον αγώνα μας που με συνέπεια διεξάγουμε τα τελευταία 12 χρόνια».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ