16.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Στο επίκεντρο της συνάντησης Δ. Κουτσούμπα με Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο Χανίων οι πλημμύρες, η μη επαρκής χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης αλλά και οι Βάσεις | Φωτός

Ημερομηνία:

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε σήμερα τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη αλλά και τον Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα.

Ο αντιπεριφερειάρχης στη συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε την έλλειψη δημόσιας συζήτησης και ενημέρωσης των κατοίκων, αλλά και των τοπικών αρχών γύρω από τη βάση της Σούδας, τα σχέδια και τις συζητήσεις της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, ζήτημα που αναδείχθηκε στις ομιλίες που έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο νησί.

Όσον αφορά τα προβλήματα στην περιοχή, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που έχουν αποτέλεσμα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα που σημειώθηκαν άλλωστε και πρόσφατα. Την ίδια στιγμή, στα Χανιά καταγράφονται και περίοδοι με προβλήματα λειψυδρίας, λόγω της μη ολοκλήρωσης του έργου του φράγματος στον ποταμό Ταυρωνίτη.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμα στην αγροτική παραγωγή και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα αυτό. Παράλληλα, όμως, σημείωσε πως η παραγωγή πορτοκαλιών έχει συρρικνωθεί από τους 100 χιλιάδες τόνους στις 20 χιλιάδες, ως αποτέλεσμα των εξευτελιστικών τιμών, της τάξης των επτά λεπτών το κιλό, με τις οποίες αγοράζουν οι έμποροι την παραγωγή.

Μετά το πέρας της συνάντηση με τον κ. Βουλγαράκη ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ προχώρησε σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Στις δηλώσεις του στάθηκε στα ειδικά προβλήματα που παρουσιάζονται στο νομό Χανίων που σχετίζονται με τη μείωση της χρηματοδότησης για αναγκαία έργα αλλά και πιο συγκεκριμένα για τις πρόσφατες πλημμύρες που είχαν μεγάλο κόστος και θα μπορούσαν να αποφευχθούν εφόσον είχαν γίνει τα αναγκαία έργα.

DSCF0790

Είπε πιο αναλυτικά ο κ. Κουτσούμπας:

Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση ενημέρωσης για την κατάσταση του νομού Χανίων με τον κ. Βουλγαράκη για τα προβλήματα που έτσι και αλλιώς βιώνει όλα αυτά τα χρόνια όλος ο ελληνικός λαός, όχι μόνο ο λαός των Χανίων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αυτής της βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, με μείωση εισοδημάτων, συντάξεων, με φοροληστεία, εξαιτίας της κεντρικής εξουσίας και των κυβερνήσεων που επιβάλλουν αντιλαϊκούς νόμους, μνημονιακούς, βάρβαρους νόμους. Ταυτόχρονα, όμως, ο λαός των Χανίων βιώνει και άλλα προβλήματα λόγω έλλειψης υποδομών, λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης.

DSCF0850

Για παράδειγμα είναι γεγονός ότι ενώ δίνονται αρμοδιότητες στην τοπική διοίκηση, στην περιφερειακή διοίκηση, συνεχώς από το κράτος, από τις κυβερνήσεις, για όλους τους τομείς, την ίδια στιγμή δε μπορούν να καλύψουν αυτές τις αρμοδιότητες και να λύσουν λαϊκά προβλήματα ακριβώς γιατί μειώνεται συνεχώς η χρηματοδότηση. Και όχι πάντα λόγω των οικονομικών δυσκολιών και του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε μια βαθιά κρίση πολλά χρόνια τώρα.

Άρα αυτό το ζήτημα προέχει. Αυτό αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης, αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ και ενημερώσαμε και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και θα παλέψουμε με όλους τους τρόπους, και στη Βουλή, και στα υπουργεία, και στους διαδρόμους της Βουλής, και στο δρόμο κινητοποιώντας τον λαό μας έτσι ώστε πραγματικά να επιλυθούν προβλήματα και να γίνει αυτή η αναγκαία χρηματοδότηση.

Πρόσφατα ήταν και επανειλλημένα τα φαινόμενα λογω των καιρικών συνθηκών που γίνονται πλημμύρες. Την ίδια στιγμή που εδώ στα Χανιά ο κόσμος πνίγεται, που χάνει το βιος του, και γίνονται καταστροφές λόγων των πλημμυρών, την ίδια στιγμή υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας.

Το νερό χύνεται στη θάλασσα, καταστρέφει περιουσίες και δεν υπάρχει κάπου συγκεντρωμένο ώστε να αξιοποιείται, ταυτόχρονα βέβαια με τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζονται, τα αντιπλημμυρικά έργα για να μη δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Αλλά αυτά χρειάζονται χρήματα. Και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ούτε για τις άμεσες ανάγκες, όχι για γενικότερες υποδομές και συνολικότερα αντιπλημμυρικά έργα, ούτε αυτά που χρειάζονται – νομίζω, αν δεν κάνω λαθος 3 με 3,5 εκ. που έχει ζητήσει η αντιπεριφέρεια – ούτε αυτά ή ένα μέρος τους δεν έχουν εκταμιευθεί για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες. Άρα τα προβλήματα οξύνονται.

"google ad"

DSCF0824

Τα ζητήματα που απασχολούν το λαό μας, τα συνολικότερα και τα ειδικότερα εδώ στα Χανιά αλλά και αυτά που σας ανέφερα, γύρω από αυτά τα προβλήματα μαζί με όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις, τα νέα προαπαιτούμενα που έρχονται από την τρίτη αξιολόγηση και που είναι σκληρά πάλι για τον ελληνικό λαό και για τον λαό του νομού Χανίων θα πρέπει αποφασιστικά να τα παλέψουμε. Το Κομμουνιστικο Κόμμα Ελλάδας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

DSCF0814

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας κατευθύνθηκε προς το Δήμο Χανίων όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα και συζήτησαν τα ζητήματα που αφορούν το Δήμο Χανίων αλλά και γενικότερα ζητήματα όπως ο νέος εκλογικός νόμος.

O τελευταίος αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, διοικητικό αλλά κυρίως επιστημονικό, στις υπηρεσίες, ενώ κατά τη συζήτηση που είχαν αντάλλαξαν απόψεις για τα γενικότερα θέματα της πολιτικής και της οικονομίας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι καζάνι που σιγοβράζει ενώ αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις του λαού των Χανίων ενάντια στη βάση της Σούδας, προτρέποντας τη δημοτική αρχή να τις υποστηρίζει.

Να υπενθυμίσουμε ότι το βράδυ στις 8, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ θα μιλήσει σε εκδήλωση στο καφέ “Κήπος” μνήμης προς τιμήν του μεγάλου θεατράνθρωπου Μάνου Κατράκη.

Το Σάββατο, ο κ. Κουτσούμπας έδωσε ομιλία στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου “Αλκυών” στο Μάλεμε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...