Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τα Χανιά – Ελ. Κουντουρά: «O πολιτισμός προσδίδει προστιθέμενη αξία στον τουρισμό μας» | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Τα Χανιά θα φιλοξενήσουν διεθνές φόρουμ του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από πάνω από 60 χώρες, αλλά και ειδικοί του πολιτισμού και του τουρισμού.

«Ο πολιτισμός και οι δράσεις που υλοποιούνται μέσα από αυτόν προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, από τα Χανιά, όπου παρέστη στην επίσημη παρουσίαση της επιλογής της κρητικής πόλης για τη διοργάνωση το 2020 του 10ου ετήσιου διεθνούς συμβουλευτικού φόρουμ «πολιτιστικές διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έως σήμερα, το φόρουμ έχει φιλοξενηθεί δύο ακόμα φορές στην Ελλάδα, στην περιοχή των Δελφών.

«Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι σημαντικές, γιατί μέσα από αυτές ενώνεται η Ευρώπη» τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό το τουριστικό άλμα, που έγινε τα τρία τελευταία χρόνια, οφείλεται πρωτίστως στον πολιτισμό μας». Συμπλήρωσε, δε, πως το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζουν κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη του θεματικού πολιτιστικού τουρισμού.

"Sponsored links"

«Καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε μια αύξηση του τουρισμού 25% και είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτό το βλέπουμε και στις αφίξεις και στα έσοδα. Για παράδειγμα, τα στοιχεία που έχουμε από εισιτήρια για μουσεία, για αρχαιολογικούς χώρους, παρουσιάζουν μια τεράστια αύξηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε.

Στο φόρουμ των Χανίων θα μετάσχουν 350 εκπρόσωποι από 60 και πλέον χώρες, φορείς και ειδικοί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Αυτές οι συναντήσεις αποτυπώνουν την κοινή ευρωπαϊκή ιστορία» επεσήμανε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανάληψη από τον δήμο Χανίων της διοργάνωσης, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα από τη συνάντηση αυτή προτείνεται για τη χώρα μας μια δεύτερη πολιτιστική διαδρομή μετά από αυτήν των δρόμων της ελιάς. Είναι ο δρόμος των ιστορικών καφέ της Ευρώπης, πρόταση την οποία στηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού».

«Συνάντηση κύρους που αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν των Χανίων» χαρακτήρισε το φόρουμ του 2020 ο πρόεδρος του δικτύου ιστορικών καφέ της Ευρώπης, Βασίλης Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες, να «έλθει» η διοργάνωση στα Χανιά. Τόνισε ότι η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά τη συνεργασία πολιτείας, περιφέρειας και τοπικών φορέων.

Στη στήριξη από τη Περιφέρεια Κρήτης της προσπάθειας αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, κάνοντας λόγο για «μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που ενισχύει και τον πολιτιστικό τουρισμό», ενώ ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του δήμου για ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.

Τη σύσταση, στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης, Επιτροπής Πολιτισμού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης.

"Sponsored links"

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Καλαμαντής τόνισε ότι η διοργάνωση της συνάντησης πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης προωθεί την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, ενώ το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού Μαριάνθη Αναστασιάδου σημείωσε ότι ο θεσμός των πολιτιστικών διαδρομών ενισχύει την ανάπτυξη και παράγει σημαντικά οφέλη για τις πόλεις που συνδέονται μέσω αυτών.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό καφέ «Κήπος», έγινε και η παρουσίαση του επίσημου βίντεο της διοργάνωσης των Χανίων.

Δείτε το βίντεο:

Ολόκληρη η εκδήλωση στο καφέ Κήπος εδώ:

Λίγα λόγια για τις «Πολιτιστικές διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών που εγκαινίασε το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987 τονίζει τη συμβολή των χωρών και των πολιτισμών της Ευρώπης σε μία κοινή κληρονομιά μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, καθώς επίσης και τη σημασία της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Η διευρυμένη μερική συμφωνία, που έχουν υπογράψει 26 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβάνει περισσότερες από 30 πολιτιστικές διαδρομές με ποικίλα θέματα, όπως προσκυνηματικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, καλλιτεχνικά κ.ά.

Η Διευρυμένη Μερική Συμφωνία (EPA) για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, με έδρα στο Aββαείο του Neumünster στο Λουξεμβούργο από το 2011, επιδιώκει να ενισχύσει το δυναμικό των Πολιτιστικών Διαδρομών για πολιτιστική συνεργασία, βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε θέματα συμβολικής σημασίας για την ενότητα, την ιστορία, τον πολιτισμό της Ευρώπης και την ανακάλυψη λιγότερο γνωστών προορισμών.

Βοηθά στην ενίσχυση της δημοκρατικής διάστασης της πολιτιστικής ανταλλαγής και του τουρισμού μέσα από την συνεργασία με δίκτυα και οργανώσεις, τοπικές και περιφερειακές αρχές, πανεπιστήμια και οργανισμούς. Συμβάλλει στην διατήρηση μίας πολύμορφης κληρονομιάς μέσα από θεματικές και εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές και πολιτιστικές δράσεις.

Το Ινστιτούτο βοηθά τους υποψηφίους στην προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για την αξιολόγηση. Διοργανώνει επιμορφωτικά προγράμματα για στελέχη των πολιτιστικών διαδρομών και των δικτύων τους.

Η πιστοποίηση δίνεται σε διακρατικά δίκτυα που έχουν αποδεδειγμένους πολιτιστικούς δεσμούς σχετικά με μία θεματική διαδρομή. Τα δίκτυα αυτά πρέπει επίσης να διεξάγουν έρευνα, να οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ανταλλαγές για τους νέους Ευρωπαίους, να ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την ενθάρρυνση του πολιτιστικού τουρισμού.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις