Συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας να ανοίξουν διάλογο ώστε «να φτιάξουν μηχανισμούς… που θα ελαττώσουν το ρίσκο περιστατικών και ατυχημάτων» αποκάλυψε σε δήλωσή του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μετά τις συζητήσεις που είχα με την ελληνική και την τουρκική ηγεσία, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να μπουν σε τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ώστε να φτιάξουν μηχανισμούς στρατιωτικής  «αποσυμπίεσης» ώστε να ελαττώσουν το ρίσκο περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές επί παντός που επηρεάζει την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους συμμάχους ώστε να βρεθεί μια λύση στις εντάσεις στο πνέυμα της αλληλεγγύης που διαπνέει το ΝΑΤΟ».

Διαψεύδει η Αθήνα

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, διέψευδαν ευθέως και κατηγορηματικά τον γγ του ΝΑΤΟ μιλώντας για πληροφορίες «που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Σε κάθε περίπτωση» σημείωναν οι ίδιες πηγές «έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γγ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές διέψευδαν μάλιστα και κάθε «τεχνική συζήτηση» λέγοντας πως «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου».

Τι πραγματικά συνέβη

Ένα έγγραφο με το οποίο προτείνει «τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται πως ήταν αυτό που ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ θεώρησε «συμφωνία για τεχνικές συζητήσεις».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μοιάζει τουλάχιστον να προτρέχει με τη δήλωσή του καθώς είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά δεν καλύπτεται από το κείμενο θέσεων που της ενεχειρίσθη.

Θυμίζουμε επίσης ότι σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο του Reader.gr, ο ίδιος ο κος Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ήδη προ ημερών στο Reuters πώς διερευνά «τις δυνατότητες, ώστε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μηχανισμούς πρόληψης επεισοδίων και ατυχημάτων,μια δέσμη μηχανισμών πρόληψης συγκρούσεων».