Στόχος του δήμου Κισσάμου η ανάδειξη της αρχαίας Φαλάσαρνας

Κανένα σχόλιο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Κισσάμου, η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κισσάμου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων με θέμα: “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΦΑΛΑΣΑΡΝΩΝ”. Σε αυτήν αναλύθηκαν διεξοδικά οι δυνατότητες και οι προοπτικές για την υλοποίηση του έργου της ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Φαλάσαρνας – με διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ – ώστε το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο.

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

«Η σημερινή εκδήλωση έχει μια ιδιαίτερη σημασία για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά της περιοχής μας και βεβαίως εμπεριέχει μια διττή στόχευση για το Δήμο Κισσάμου καθώς αφενός έρχεται να “φωτίσει” τη σημασία και τον ανυπολόγιστο αρχαιολογικό πλούτο της αρχαίας πόλης της Φαλάσαρνας – η ανασκαφή της οποίας ξεκίνησε οργανωμένα το 1986 με υπεύθυνη και “ψυχή” της όλης ανασκαφής της αρχαιολόγο δρ. Ελπίδα Χατζηδάκη – και αφετέρου να υπογραμμίσει την ανάγκη ολοκληρωμένης ανάδειξης και προστασίας αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού μνημείου, ο οποίος περιλαμβάνει το λιμάνι, την εντυπωσιακή ακρόπολη και τα νεκροταφεία της αρχαίας Φαλάσαρνας» επισήμανε ο Δήμαρχος Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης.

"Sponsored links"

«Για τη Δημοτική Αρχή Κισσάμου, ο αρχαιολογικός χώρος των Φαλασάρνων αποτελεί έναν μοναδικό “θησαυρό” ιστορίας και πολιτισμού που πρέπει να αναδειχθεί και γι’ αυτό θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης ώστε στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2015-2020) να μπορέσει να ενταχθεί σε ευρωπαικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα η μελέτη του έργου της συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Φαλάσαρνας» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κισσάμου.

Από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, η δρ. Ελένη Παπαδοπούλου, Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της Εφορείας αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φαλασάρνων ως πλοηγό στην Πολιτιστική διαδρομή μνημείων του Δήμου Κισσάμου στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 υπογραμμίζοντας πως «η ανάδειξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μίας πολιτιστικής διαδρομής που θα συνδέει τα μνημεία της περιοχής είναι έργα ζωτικής σημασίας» και προσθέτοντας ότι «η μελέτη προτείνει τη δημιουργία ενός οργανωμένου πολιτιστικού χώρου».

Για την υπό εκπόνηση μελέτη προστασίας και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας αναφέρθηκε ο αρχιτέκτονας Νίκος Χατζηδάκης, ο οποίος εξήγησε ότι με την ανάδειξη του μνημείου θα δημιουργηθούν σκιάδια, περιπατητικά μονοπάτια, χώρος ενημέρωσης επισκεπτών, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία φυλακίου στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας, βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και η δημιουργία μίας εφαρμογής εικονικής περιήγησης για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, μέσα από την οποία ο επισκέπτης του χώρου θα μπορεί να «ταξιδεύει» στο χθες και το σήμερα της περιοχής. Η εφαρμογή, η Δρ. Ελπίδα Χατζηδάκη οποία, παρουσιάστηκε σήμερα από την αρχαιολόγο, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να δει το μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου μέσα από την εικονική απεικόνιση, όπως ήταν σε δύο περιόδους, το 69 π.Χ. κατά την ακμή της και το 330 π.Χ., όταν δέχτηκε επίθεση από τους Ρωμαίους, αλλά και πώς είναι σήμερα. Όπως είπε η κ. Χατζηδάκη, σύντομα η εφαρμογή θα αφορά και την περίοδο του 365 π.Χ., όταν η Φαλάσαρνα καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Στην ημερίδα το παρών έδωσαν – μεταξύ άλλων – ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «σημαντικό γεγονός την ανάδειξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου και κάλεσε υπηρεσίες και φορείς να αποβάλουν τις αγκυλώσεις και τις γραφειοκρατικές αντιλήψεις του παρελθόντος, που δημιουργούν, όπως σημείωσε, σημαντικές καθυστερήσεις», η βουλευτής Χανίων, Βάγια Βαγιωνάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Λ. Κοπάσης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, κ.α.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις