16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στ. Αρναουτάκης: Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης υλοποιεί την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για αναμπέλωση στο νησί | Βίντεο

Ημερομηνία:

Την ικανοποίηση του εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την αποδοχή της πρότασης που έχει κάνει η Περιφέρεια Κρήτης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδηπροκειμένου να ξεκινήσει η  διαδικασία της αναμπέλωσης, ένα σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο που θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς μας, την οικονομία της Κρήτης, την εθνική οικονομία ευρύτερα.

Την σημαντική ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης αμέσως μετά την σύσκεψη που συγκάλεσε στα γραφεία της ΚΣΟΣ στην ΒΙ.ΠΕ. παρουσία του Γ.Γ. του Υπουργείου Γιώργου Στρατάκου, των Αντιπεριφερειαρχών Κρήτης Μανόλη Χνάρη, Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, του Προέδρου της ΚΣΟΣ Γιώργου Ξυλούρη και μελών της διοίκησης της ΚΣΟΣ και του ΕΛΓΑ.

«Είναι ιδιαίτερα θετικό, ότι, η πρόταση για αναμπέλωση στο νησί που έχει κάνει η Περιφέρεια Κρήτης εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς δημοσιότητα και τυμπανοκρουσίες γίνεται αποδεκτό από τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του. Είναι ένα θέμα καθαρά αναπτυξιακό, έχει ενδογενή ανάπτυξη, γιατί οι παραγωγοί μας θα μπορούν να προχωρήσουν στο μέτρο της αναμπέλωσης που είναι αναγκαίο για την Κρήτη,ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, και αφορά τα εξαγώγιμα προϊόντα της σταφίδας αλλά και του επιτραπέζιου σταφυλιού. Είμαι σίγουρος και βέβαιος ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει αυτό το μέτρο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης αφορά την αναμπέλωση 25.000 στρεμμάτων, ενώ προς την υλοποίηση του αιτήματος η συνεργασία με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Γιώργο Στρατάκο είναι εξαιρετική.

Επίσης-πρόσθεσε ο κ. Αρναουτάκης- είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι προχώρησε η απόσταξη που είχε τεθεί στον Υπουργό εδώ και τρεις μήνες,όπως επίσης και ο «πράσινος τρύγος». «Εμείς από τη δική μας την πλευρά επεξεργαζόμαστε μαζί με τα στελέχη μας, μαζί με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Χνάρη, όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία έχει ο αγροτικός κλάδος της Κρήτης ώστε να επιλύονται βρίσκοντας τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης σημείωσε, ότι, για την επόμενη περίοδο αποτελούν αναγκαιότητα τα εγγειοβελτιωτικά έργα,«γιατί αν θέλουμε να δούμε μεγαλύτερες αποδόσεις για ένα καλύτερο προϊόν προς όφελος του παραγωγού, θα πρέπει να υπάρχουν οι αρδεύσεις.  Εμείς, ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για τα αναγκαία έργα και με τους ΤΟΕΒ αλλά και με τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν, και αναφέρομαι στο φράγμα του Πλατύ ποταμού, σε μία σειρά φραγμάτων σε όλη την Κρήτη, που μπορούν να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο αλλά παράλληλα το Υπουργείο έχει βρει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έχει συζητήσει τις προτάσεις.  Άρα μπορούμε να πάρουμε και από αυτούς τους πόρους που θα δώσουν σημαντικά έργα πάνω στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα πάνω στην ανάπτυξη της ενδοχώρας της Κρήτης».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ευχαριστώντας δημόσια την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είχα τη χαρά να μιλήσω και με τον κύριο Περιφερειάρχη και για το ζήτημα αυτό, το ζήτημα της αναμπέλωσης.  Αφορά προφανώς επιτραπέζιο σταφύλι και σταφίδα, και αποτελεί ένα πρόγραμμα το οποίο πιστεύουμε πολύ. Και τα δύο αυτά προϊόντα έχουν εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα και πρέπει να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της καλλιέργειας. Για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναμπέλωσης.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει και μελετάμε το ζήτημα αυτό, μετά βεβαιότητας θα το εντάξουμε στο επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και θα εξετάσουμε, και θα έχουμε μια απάντηση επί δυο θεμάτων, κυρίως νομικού χαρακτήρα, για το κατά πόσο μπορούμε να το ξεκινήσουμε τώρα να το συνεχίσουμε σαν «γέφυρα» στο επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, και επίσης κατά πόσον το να το ξεκινήσουμε τώρα δεν μας δημιουργεί ζητήματα παράνομων ενισχύσεων που μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους ανακτήσεων.

Από τη στιγμή που θα είμαστε εντάξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα ποσά προκειμένου να οργανώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας αυτής της καλλιέργειας, αυτών των προϊόντων, που έχουν όπως ξαναείπα εξαγωγικό χαρακτήρα και θα ενισχύσουν σημαντικά και την τοπική οικονομία αλλά και ευρύτερα την εθνική οικονομία».

Δηλώσεις:

-Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

-Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης:

-Πρόεδρος ΚΣΟΣ Γιώργος Ξυλούρης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ