18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του μακαριστού Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη

Ημερομηνία:

 

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη, έγινε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο παρουσία τοπικών βουλευτών και αρχών της Κισσάμου.

Ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του είπε ότι: “…αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής κάνοντας τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα σε μια μεγάλη πνευματική φυσιογνωμία της Ορθοδοξίας, σε ένα μεγάλο τέκνο της Κρήτης, στον παππού της Κρήτης, στον αοίδιμο, μακαριστό Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη.

Ο κ. Παυλόπουλος έδωσε βαρύτητα στο γεγονός ότι γνώρισε τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου και παρακολούθησε την πορεία του “τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, τη δύναμη που δίνει η Ορθοδοξία στον άνθρωπο να εργαστεί υπό όρους δικαιοσύνης για να καταξιωθεί επί γης και να γίνει εικόνα και ομοίωση του δημιουργού του. Αυτό το ανθρωπιστικό μήνυμα που είναι το ίδιο το μήνυμα του πολιτισμού μας, το υπηρέτησε ο Ειρηναίος Γαλανάκης όσο λίγοι. Και το υπηρέτησε υπηρετώντας ταυτόχρονα την έννοια της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Από την πλευρά του, στον χαιρετισμό του που προηγήθηκε των αποκαλυπτηρίων ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι ο τιμώμενος Ιεράρχης ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα με πλούσια τα χαρίσματα του Ποιμενάρχη, του παιδαγωγού, του θεολόγου, του φιλεύσπλαχνου Πατέρα του ανθρώπου που νοιαζόταν για τον τόπο και πρωτοστάτησε στην ίδρυση μιας κορυφαίας ναυτιλιακής εταιρείας για τα ελληνικά δεδομένα.

«Προέτασσε πάντα το εμείς», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «κάνοντας πράξη ζωής τον λόγο του Θεού, την αλληλεγγύη, ενώ υπήρξε στήριγμα του κλήρου και του λαού συμμεριζόμενος τα προβλήματα τις αγωνίες και τις ανάγκες του. Σήμερα έξι χρόνια από τον θάνατό του κλήρος και λαός αναγνωρίζουμε πως ο Μητροπολίτης κυρός Ειρηναίος από τη Γερμανία ως την Κίσσαμο και από την Κρήτη ως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, φύτεψε την αγάπη στις ψυχές των ανθρώπων, έδωσε θαλπωρή και στήριξη στα ορφανά και στους αναξιοπαθούντες, έδωσε όραμα στους νέους ως Ιεράρχης. μεταλαμπάδευσε την πίστη, το θάρρος και την ελπίδα σε όλους, προάσπισε αρχές και αξίες για την Πατρίδα, την Εκκλησία, τους Θεσμούς, το δίκαιο των πολιτών και συνεργάστηκε με τους φορείς για την τοπική πρόοδο και ανάπτυξη».

Ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως αποτελεί ζωντανό και επίκαιρο παράδειγμα αλλά και μια ζωντανή και αιώνια πυξίδα πρώτα από όλα για το πνευματικό έργο του κλήρου, αλλά και «για όλους τους λαϊκούς που καθημερινά οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, για τον τόπο μας, για την Ελλάδα. Ως  Περιφέρεια Κρήτης κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στον ανδριάντα του, υποσχόμενοι πως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη τις παρακαταθήκες που μας άφησε», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας την βεβαιότητα «ότι η ζωή και το έργο του θα μείνουν φωτεινό παράδειγμα στις επόμενες γενιές».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ηχητικό ντοκουμέντο του Ειρηναίου Γαλανάκη, ριζίτικο τραγούδι από τον Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσσαμος”, μελοποιημένο ποίημα του μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη από τους μαθητές – τριες της Στ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κισσάμου με τίτλο “Το τάξιμό μου”, ονοματοδοσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Κισσάμου σε “Ειρηναίος Γαλανάκης”, ερμηνεία μουσικής σύνθεσης από τη Φιλαρμονική με τίτλο “Η κατάκτηση του παραδείσου”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...