Στ. Θεοδωράκης: “Στο Σκοτεινό με τα φωτεινά πρόσωπα”

Κανένα σχόλιο

Με ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος του κόμματος “Το Ποτάμι” αναφέρεται στην επίσκεψή του στο χωριό Σκοτεινό, στις Γούβες Ηρακλείου του οποίου οι κάτοικοι εγκατάλειψαν το τσιγάρο.

Αναφέρει στην ανάρτησή του:

Το είχα απωθημένο να επισκεφθώ το Σκοτεινό στις Γούβες του Ηρακλείου. Όπως μου θύμισε ο Γιάννης Ζαχαριουδάκης, τον είχα πάρει τηλέφωνο πριν 7 χρόνια και του είχα πει ότι θέλω να κάνω μια εκπομπή «στο χωριό που κανείς δεν καπνίζει».

Την ξέρετε φαντάζομαι την ιστορία. Πριν 30 – 35 χρόνια οι κάτοικοι έπρεπε να πάνε στις Γούβες για να αγοράσουν τσιγάρα. Έτσι όποιος ξέμενε από τσιγάρα έμενε αρκετές ώρες ή και μέρες, άκαπνος. Οι γέροι άρχισαν πρώτοι να εγκαταλείπουν «τον τσιγάρο» για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και τα παιδιά τους.

«Σιγά – σιγά και οι επισκέπτες και οι συγγενείς τους που ερχόντουσαν από το Ηράκλειο ή την Αθήνα ένιωθαν άσχημα να καπνίζουν στους δρόμους του χωριού και τα καφενεία» μου εξηγεί ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.

Και φτάσαμε στο σήμερα που σχεδόν κανείς από τους 70 μόνιμους κατοίκους του χωριού δεν καπνίζει. Και στο καφενείο της κυρίας Χριστίνας και του κ.Χαρίδημου μπορείς να πιείς τσικουδιές ή καφέ στο μπρίκι αλλά δεν μπορείς να καπνίσεις.

Στο Σκοτεινό βέβαια υπερηφανεύονται για άλλα και όχι για το κόψιμο του τσιγάρου που το θεωρούν κάτι φυσιολογικό. Κυρίως για τις σπηλιές τους. Το μεγάλο σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής και την εκκλησία τους, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Χαράλαμπου, που είναι του 1639 και αυτή χωμένη σε μια σπηλιά στο κέντρο του χωριού.

Μόνο τους παράπονο oι χαμηλές τιμές του λαδιού. Ξεκίνησε φέτος από 2.80 και κατρακύλησε στα 2 ευρώ. «Πως θα ζήσουμε;», με ρωτούν αλλά δεν χάνουν το χαμόγελο τους.

«Έλα, σταμάτα να γράφεις και έλα να φάμε χοχλιούς. Μπουμπουριστούς».

Στο Σκοτεινό πήγα με τις υποψήφιες για την Ευρωβουλή, Μαρία Δαμανάκη και Μάρω Κακαβέλα.

Δείτε την ανάρτηση:

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live