21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βρετανική Πρεσβεία, το Σάββατο 22/2/20 για την απελευθέρωση του Julian Assange

Ημερομηνία:

To DiEM25 απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε εκδήλωση συμπαράστασης στον ιδρυτή των Wikileaks Julian Assange ενόψει της έναρξης της δίκης του που θα αρχίσει στις 24 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο κτίριο της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στην οδό Πλουτάρχου 1 στις 12.οο μ.μ. ενώ θα υπάρξει προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ. μπροστά στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα θα γίνει παράλληλα με την πορεία διαμαρτυρίας (από την πρεσβεία της Αυστραλίας μέχρι την πλατεία του Κοινοβουλίου) που οργανώνει στο Λονδίνο στις 22/2/2020 η Καμπάνια για την μη έκδοση του Julian Assange. Και οι δύο εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης υπέρ του Julian Assange, που, εκτός από την πορεία της 22/2/2020, περιλαμβάνουν επίσης (μία ακόμα) διαδήλωση στις 24/2/2020 μπροστά στις φυλακές Μπέλμαρς (όπου κρατείται ο Julian Assange) με συμμετοχή διαδηλωτών από Παρίσι και Βρυξέλλες

Σε σχετικό κείμενο το ΜέΡΑ25 αναφέρει τα εξής:

Στην δίκη του Julian Assange που αρχίζει στις 24/2/2020 το βρετανικό δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα δεχτεί ή θα απορρίψει το αίτημα των Η.Π.Α για έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks στις Η.Π.Α. για να δικαστεί εκεί με την κατηγορία της «κατασκοπείας». Αν αποφασιστεί η έκδοση του Assange στις ΗΠΑ, αυτό θα αποτελέσει το τελειωτικό στάδιο για την ουσιαστική εξόντωσή του. Ήδη από δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων προκύπτει το σαφές συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να έχει μια δίκαιη δίκη.

Ο Julian Assange κατηγορείται (από τις Η.Π.Α) για αδικήματα που αν γίνουν αποδεκτά επισείουν φυλάκιση 175 ετών. Αυτά τα αδικήματα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δημοσίευση εγγράφων διάφορων κρατικών υπηρεσιών (στρατός, πολιτικοί, μυστικές υπηρεσίες) των Η.Π.Α που αποδεικνύουν την εμπλοκή τους σε εγκλήματα σε όλον τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία και υποκίνηση πολεμικών συρράξεων. Οι Η.Π.Α θεωρούν την δημοσίευση αυτών των πληροφοριών «κατασκοπεία» και με αυτήν την κατηγορία επιδιώκουν εδώ και δέκα χρόνια τη σύλληψη του Assange και την μεταφορά του στις Η.Π.Α για να δικαστεί σε στρατιωτικό δικαστήριο με όσα αυτό συνεπάγεται.

Τις πληροφορίες που δημοσίευσαν τα WikiLeaks και ο Assange τις έχουν ήδη αναπαράγει τα μεγαλύτερα έγκριτα έντυπα σε όλον τον κόσμο (όπως το Der Spiegel, οι New York Times, ο Guardian, η Le Monde και η El Pais) χωρίς κανείς να τις έχει διαψεύσει. Οι ίδιες πληροφορίες, αυτές δηλαδή που αρχικά δημοσιοποιήθηκαν από τα WikiLeaks, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο καθώς και το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στην περίπτωση των νησιών Chagos, ως αξιόπιστο υλικό για να τεκμηριωθούν υποθέσεις καταπάτησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου.

Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο εξής παράδοξο: Την ίδια στιγμή που όλος ο Ευρωπαϊκός Τύπος και πλείστες Ευρωπαϊκές Δικαστικές αρχές χρησιμοποιούν ως έγκυρες και χρήσιμες (για την δικαιοσύνη και την αλήθεια) τις πληροφορίες που δημοσίευσαν τα WikiLeaks και κανείς δεν διώκεται για την αναπαραγωγή και χρήση των πληροφοριών αυτών, οι πρωτεργάτες της αρχικής δημοσίευσης, δηλαδή οι συντάκτες των WikiLeaks πληρώνουν με τη ζωή τους την πράξη τους.

Βέβαια το παράλογο της κατάστασης, εξηγείται ακριβώς από το περιεχόμενο των πληροφοριών που αποφάσισε να δημοσιεύσει η ομάδα των WikiLeaks. Γιατί ουσιαστικά αυτές περιέχουν στοιχεία για την (παράνομη και αήθη) εμπλοκή των αμερικάνικων υπηρεσιών σε υποθέσεις όπως: O πόλεμος στο Αφγανιστάν, ο πόλεμος στο Ιράκ, υποθέσεις βασανιστηρίων, εγκλήματα πολέμου, δολοφονία δημοσιογράφων, διαφθορά, καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων, παρακολούθηση διπλωματών του Ο.Η.Ε από υπηρεσίες των Η.Π.Α, κ. α. Τα WikiLeaks με τις δημοσιεύσεις τους έδειξαν πέραν κάθε αμφιβολίας τις απαράδεκτες μεθόδους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Γι αυτό οι Η.Π.Α επιθυμούν την εξόντωση του ιδρυτή τους.

Στην επικείμενη δίκη του ιδρυτή των WikiLeaks Julian Assange δεν κρίνεται μόνο η τύχη ενός συγκεκριμένου προσώπου. Κρίνεται το παρόν και το μέλος της ελεύθερης δημοσιογραφίας, της διεθνούς δικαιοσύνης, της παγκόσμιας ειρήνης και των υπερασπιστών της. Η καταδίκη και εξόντωση του Assange θα είναι μια νίκη της οργανωμένης ανηθικότητας, του σύγχρονου σκοταδισμού, της κατάχρησης εξουσίας. Ήδη άλλες περιπτώσεις τολμηρών δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο όπως ο Αμερικανο-Βραζιλιάνος Glenn Greenwarld κινδυνεύουν από μια παρόμοια τύχη.

H απόφαση που θα παρθεί στην δίκη αυτή θα αποτελέσει ένα δεδικασμένο ιστορικής βαρύτητας. Το ερώτημα που διακυβεύεται ουσιαστικά είναι το εάν ο σύγχρονος δυτικός κόσμος θα επιτρέψει ή όχι στους δημοσιογράφους και στους πολίτες του την πρόσβαση στην αλήθεια, ή θα την ακυρώσει θεσμοθετώντας μια μόνιμα κρεμάμενη δαμόκλεια σπάθη πάνω από κάθε δημοσιογραφική έρευνα που αποκαλύπτει αλήθειες διαφορετικές από εκείνες που επιθυμούν οι ισχυροί. Οι New York Times και η Washinghton Post έχουν ήδη γράψει πως η δίωξη του Assange αποτελεί εγκληματικοποίηση τυπικών δημοσιογραφικών πρακτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.

Ο Julian Assange έχει ήδη τιμηθεί με το Βραβείο Ειρήνης του Σίδνεϋ και με το Βραβείo AWARD στην Αυστραλία για την συνεισφορά του στη Δημοσιογραφία. Επίσης έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης. Όμως φαίνεται πως η αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς του δεν επαρκεί για να σώσει τη ζωή του. Ο δεκαετής εγκλεισμός του πρώτα στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ και τον τελευταίο χρόνο στις Βρετανικές φυλακές με συνθήκες που έχουν ήδη επιφέρει ανησυχητικά πλήγματα στην υγεία του και του έχουν στερήσει την δυνατότητα να συνεργαστεί επαρκώς με τους δικηγόρους του για την υπεράσπιση του εαυτού του, κάνει σαφές πως είναι απόλυτη ανάγκη να υπερασπιστούν τη υπόθεση αυτοί που είναι και οι κυρίως ωφελούμενοι από το έργο του: Οι πολίτες που αγωνιούμε για την δικαιοσύνη και την ευημερία κι αντιστεκόμαστε στις δυνάμεις που τα καταλύουν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...