15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Συγκίνηση για το ντοκιμαντέρ “Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς. Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944” στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία:

Σε κατάμεστη αίθουσα και με εμφανώς συγκινημένο το κοινό ξεκίνησε από το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την φεστιβαλική του πορεία το ντοκιμαντέρ “Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς. Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944” του Ματθαίου Φραντζεσκάκη και της Βίκης Αρβελάκη.

Το Φεστιβάλ τίμησε την ταινία με 2 προβολές στο επίσημο πρόγραμμα του. Οι κινηματογραφόφιλοι γέμισαν την αίθουσα και στις δυο προβολές. Καθηλωμένοι για 65 λεπτά, βουβοί και συχνά βουρκωμένοι παρακολουθούσαν τις αφηγήσεις των 5 πρωταγωνιστών του ντοκιμαντέρ, επιζώντων εκείνης της μέρας.

Η θλίψη, η συγκίνηση αλλά και η περισυλλογή κυριάρχησαν τόσο κατά την προβολή όσο και αμέσως μετά με ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ των συντελεστών της ταινίας και των θεατών.

Tο ντοκιμαντέρ «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς, Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944», σε σκηνοθεσία Ματθαίου Φραντζεσκάκη και Βίκης Αρβελάκη, καταγράφει το πέρασμα των Γερμανών από το χωριό Κακόπετρος – του Δήμου Πλατανιά Χανίων – μέσα από τις μαρτυρίες πέντε πρωταγωνιστών του δράματος, αναδεικνύοντας μέσα από την προφορική ιστορία το αποτύπωμα που άφησε μέχρι σήμερα στο χωριό η αποτρόπαιη εκτέλεση.

1w

Οι πρωταγωνιστές αφηγούνται τα προσωπικά δράματα που εκτυλίχθηκαν στο μικρό χωριό την ημέρα της μεγάλης εκτέλεσης, αλλά και την υπόλοιπη ζωή τους, που άφησε ένα ολόκληρο χωριό βουτηγμένο στη θλίψη.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός διακριτά καταγεγραμμένο στην έκθεση της επιτροπής καταγραφής των Γερμανικών Ωμοτήτων στην Κρήτη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο φωτογράφος της επιτροπής Κωνσταντίνος Κουτουλάκης, η ιστορία του Κακόπετρου συγκλόνισε το Νίκο Καζαντζάκη, που ήταν μέλος της επιτροπής. «Φεύγοντας είδα τον Καζαντζάκη να κλαίει. Μέσα στ’ αυτοκίνητο μας ήλεγε κι ήκλαιγε ακόμη, είδετε; Αυτή είναι η κρητική ψυχή, την ελευθερία την έχει θρησκεία… Ένας τέτοιος λαός υποδουλώνεται ποτέ;», γράφει ο Κωνσταντίνος Κουτουλάκης.

Το ντοκιμαντέρ “Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς. Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944” θα προβληθεί  στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 19:30 παρουσία των πρωταγωνιστών και των συντελεστών του.

Αρχές Απριλίου θα προβληθεί από το COSMOTE HISTORY ενώ έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη διαδρομή με προβολές και συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ.

 

LouloudiaA5Flyer

Info

Trailer : https://www.youtube.com/channel/UC2MGuC6DtgSjsaBcIs6ayrg

https://www.facebook.com/FlowersFadeEarly/

"google ad"

Τίτλος : «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΑΘΗΚΑΝ ΝΩΡΙΣ,Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944»

Σκηνοθεσία  : ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ  – ΒΙΚΗ ΑΡΒΕΛΑΚΗ

Έρευνα – Σενάριο : ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚAΚΗΣ

Μοντάζ : ΒΙΚΗ ΑΡΒΕΛΑΚΗ

Κάμερα : ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ  –  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ

Πρωτότυπη Μουσική  : ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ  (Αντώνης Ξυλούρης)  – ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΗΣ (Γιώργης Ξυλούρης)  – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ

KAI OI PENTE

Ηχογράφηση Μουσικής : ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Κάμερα Υλικό Αρχείου (εκπομπή Επι-σκέψεις) : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Color Correction : ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Αρχική Επεξεργασία Εικόνας και ήχου :  FOTOPOLIS

Ήχος /Μιξάζ : ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΣΜΑΔΑΚΗΣ

Μετάφραση  – Υποτιτλισμός  :  ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Διεύθυνση Παραγωγής:  ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΡΚΝΙΑΣ

Βοηθοί Παραγωγής :  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ

Σχεδιασμός Αφίσας :   ΝΙΚΟΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Διάρκεια :  66 λεπτά

Παραγωγή : Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Συμπαραγωγή : cosmote tv

με την υποστήριξη

Της Περιφέρειας Κρήτης  και του  Δήμου Πλατανιά Χανίων

και την χορηγία

της Γραφοτεχνικής Κρήτης , του Porto Veneziano Hotel  και της Τηλεόρασης Creta

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...