21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συμμορφώθηκαν τα Public μετά από τις κινητοποιήσεις και τη δημοσιότητα

Ημερομηνία:

της Τζένης Τσιροπούλου

Στις 5 Δεκεμβρίου στις 17.30, στην είσοδο των Public Συντάγματος δίπλα στην ταμπέλα «Η μαγεία των δώρων είναι εδώ» ξεδιπλώθηκε ένα πανό. «Αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας από τα Public Καλαμάτας και Πάτρας. Να καταβάλει η εργοδοσία το σύνολο των δεδουλευμένων» έγραφε ο Σύλλογος Βιβλίου, Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων που οργάνωσε την κινητοποίηση. Οι καταναλωτές που μπαινόβγαιναν στο πολυκατάστημα ενημερώνονταν από τη ντουντούκα για τη δικαστική διαμάχη που κέρδισαν πρώην εργαζόμενοι των Public για απλήρωτα 12ωρα ετών στην εταιρεία, καθώς και για το ότι η εταιρεία δεν συμμορφώνεται τώρα με τη δικαστική απόφαση. Ξαφνικά, μεταξύ των συγκεντρωμένων ακούστηκε ότι η εταιρεία προχωράει άμεσα στις πληρωμές που οφείλει και κανείς δεν πίστευε στα αυτιά του.

Η εταιρεία επικοινώνησε, πράγματι, το ίδιο βράδυ, με τη δικηγόρο των έξι πρώην εργαζομένων και εναγόντων, Λαμπρινή Κυρίτση, και της επιβεβαίωσε ότι προχωράει στην πληρωμή των οφειλόμενων ποσών που το Μονομελές Πρωτοδικείο επιδίκασε ως προσωρινά εκτελεστά (δηλαδή ποσά που πρέπει να καταβληθούν άμεσα). Η δικηγόρος διέκοψε τις ενέργειες για κατάσχεση στις οποίες ετοιμαζόταν να προβεί. Η διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών για το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό θα συνεχιστεί, ενώ αναμένεται τα Public να ασκήσουν έφεση.

«Χαρήκαμε πολύ και για να είμαστε ειλικρινείς δεν το περιμέναμε με τίποτα να αλλάξει στάση η εταιρεία. Σίγουρα έπαιξε ρόλο το δημοσίευμα στο The Press Project, όπως πολύ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η κινητοποίηση του Συλλόγου Βιβλίου-Χάρτου. Όσο για το τι επικρατεί σήμερα στα Public, παλιοί συνάδελφοι με τους οποίους μιλάω, μου λένε ότι δουλεύουν ακόμα 12ωρα, αλλά αφού κινηθήκαμε εμείς δικαστικά, τώρα πληρώνονται τις υπερωρίες» λέει στο TPP ο Γ.Ζ., ένας από τους απολυμένους εργαζόμενους που κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της εργοδότριας επιχείρησης και ο οποίος ταξίδεψε από την Καλαμάτα στην Αθήνα για να παραστεί στη διαμαρτυρία.

Την υπόθεση των Public, ανέδειξε το TPP, με ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, εξηγώντας αναλυτικά το υπόβαθρο της υπόθεσης μέσα από τη μαρτυρία του πρώην εργαζομένου Γ.Ζ. της δικηγόρου των έξι εναγόντων, Λαμπρινής Κυρίτση, καθώς και με τη δημοσίευση μέρους της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου που δικαίωσε τους εργαζομένους.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώην εργαζόμενοι στην εταιρεία Multirama που μετονομάστηκε σε Public και στην οποία συνέχισαν να εργάζονται, κατήγγειλαν ότι η εργοδότρια επιχείρηση «τύπωνε διπλά προγράμματα ένα με 8ωρα και 5ήμερο για την Επιθεώρηση Εργασίας και ένα με 12ωρα και 6ήμερο για τους εργαζομένους. Τα 12ωρα ξεκίνησαν με τη δικαιολογία της πλάτης στην εταιρεία για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του και εξελίχθηκαν σε τιμωρία: “Δεν πιάσατε τον στόχο; 12ωρα όλοι”». Σε έναν έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας , ένας συνάδελφός τους είπε ότι δούλευε «από το πρωί μέχρι το βράδυ δωδεκάωρο» και τελικά, μετά από λίγες μέρες απολύθηκε. Οι εργαζόμενοι υπέμειναν τα απλήρωτα 12ωρα «λόγω της ανάγκης να πληρώσουν τα ενοίκια και το φαγητό τους, αλλά και λόγω των υποσχέσεων ότι θα τα πληρωθούν» όπως είπε στο TPP ο Γ.Ζ.

Το 2014, ο Γ.Ζ. και άλλοι δύο εργαζόμενοι των Public Καλαμάτας και Πάτρας αποφάσισαν να κινηθούν δικαστικά, διεκδικώντας με ομαδική αγωγή τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία. Στην πορεία τούς ακολούθησαν κι άλλοι τρεις συνάδελφοί τους. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 30 Μαΐου 2017 στο τμήμα εργατικών διαφορών του Πρωτοδικείου Αθηνών και στις 8 Νοεμβρίου 2017, οι εργαζόμενοι κέρδισαν «έναν μεγάλο και άνισο αγώνα». Με την απόφαση 1761/2017, το δικαστήριο τους δικαίωσε, υποχρεώνοντας την εταιρεία να καταβάλει το σύνολο των δεδουλευμένων συν τους τόκους. Αυτό που διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι, αλλά δεν τους το αναγνώρισε το δικαστήριο ήταν η αποζημίωση για οδοιπορικά για εκπαιδευτικά ταξίδια στην Αθήνα.

Ένα μέρος του ποσού κρίθηκε από το δικαστήριο ως προσωρινά εκτελεστό, δηλαδή με απλά λόγια, η εταιρεία κλήθηκε να το καταβάλει αμέσως στους πρώην εργαζομένους της. Παρόλα αυτά, η επιχείρηση «αρνούνταν να καταβάλει τα χρήματα» όπως είπε στο TPP η δικηγόρος. Εν τέλει, χάρη στην πίεση που ασκήθηκε με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, αλλά και χάρη στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου, Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής, η εταιρεία δεσμεύτηκε να προβεί στις πληρωμές που οφείλει, αν και αναμένεται να ασκήσει έφεση.

Διαβάστε σχετικά:

– Public: Εργαζόμενοι δικαιώνονται για απλήρωτα 12ωρα χρόνων αλλά η είδηση χάνεται στις διαφημίσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...