20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Συνέδριο για Ολοκαυτώματα στη Βιάννο προς Αρναουτάκη: Δε γίνεται να κηρύσσεις την έναρξη του Συνεδρίου και μετά να συμμετέχεις στην Ελληνογερμανική Συνέλευση!

Ημερομηνία:

Με ένα αυστηρό μήνυμα προς τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Χερσονήσου οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, στη Βιάννο, ζητούν την ακύρωση της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο.

Όπως τονίζουν η συνέλευση, που είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε αμέσως μετά την επιβολή των μνημονίων στην Ελλάδα από τον υφυπουργό της Γερμανίας Φούχτελ, συμψηφίζει και απαξιώνει τις ελληνικές αξιώσεις  για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Πλέον, την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων επικροτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στις εκδηλώσεις για την Ελληνογερμανική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη θα παραστει για πρώτη φορά και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η “Εφημερίδα των Συντακτών” σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, στη Βιάννο έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Χερσονήσου ενόψει της διοργάνωσης της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Οι αιρετοί του νησιού ζητούν την ματαίωση της προγραμματισμένης για τον Νοέμβριο Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός οργάνου που όπως λένε συμψηφίζει και απαξιώνει τις ελληνικές αξιώσεις  για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Τονίστηκε ιδιαίτερα, ειδικά για τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, η αντίφαση από τη μία να είναι συνδιοργανωτής και να κηρύσσει την έναρξη του συνεδρίου για τα ολοκαυτώματα και από την άλλη, μετά από ένα μήνα, να προσκαλεί και να φιλοξενεί τις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Το θέμα τέθηκε επιτακτικά στη Βιάννο, στο πλαίσιο της συνεδρίας  με τίτλο: «Οι διχαστικές πολιτικές ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων: η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώπιον ιστορικών προκλήσεων».  Όπως αναφέρθηκε εκτενώς στην συνεδρίαση, τόσο η Ελληνογερμανική Συνέλευση όσο και το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» αλλά και το «Ίδρυμα Νεολαίας» αποτελούν μεθοδεύσεις του βαθέος γερμανικού κράτους  προκειμένου να παραχαραχτεί η ιστορική μνήμη και να καμφθεί το αίτημα για τις αποζημιώσεις, που σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμώνται στα 341 δις ευρώ.

viannos-olokaftoma-apozimioseis
Από τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, στη Βιάννο |Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

Το λόγο στη συνεδρίαση πήραν οι δήμαρχοι Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης, Κανδάνου Αντώνης Περράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Λεονταράκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στέλιος Ορφανός και Μιχάλης Κριτσωτάκης, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Μυλοποτάμου (και πρώην δήμαρχος) Αντώνης Τζανιδάκης. Με τη λήξη της συνεδρίας εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα (βλ. παρακάτω) κατά της φιλοξενίας στην Κρήτη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, θέση με την οποία συντάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μυταφίδης (πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών) όπως και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα που επίσης παραβρέθηκε.

Είχαν προηγηθεί εκτενείς εισηγήσεις από την Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, ψυχολόγου –  μέλους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Βερολίνου που μίλησε για το είδος των «ευκαιριών» εργασίας που δίνονται στους υποτιθέμενους εκπαιδευόμενους νέους από την Ελλάδα στη Γερμανία και του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη που αναφέρθηκε στη σιωπή των ΜΜΕ ως προς τις γερμανικές μεθοδεύσεις αναφερόμενος ιδιαίτερα στην κάλυψη της υπόθεσης Ρίχτερ αλλά και στις προσπάθειες επηρεασμού των δημοσιογράφων της Κρήτης από τους εκπροσώπους του γερμανικού κράτους.

Αυστηρή κριτική ασκήθηκε σε δημάρχους που έχουν υποκύψει στις γερμανικές πιέσεις λαμβάνοντας οικονομικά ή άλλα ανταλλάγματα για τους Δήμους τους, υποστέλλοντας ταυτόχρονα τη σημαία της διεκδίκησης των αποζημιώσεων. Ιδιαίτερα αναφορά έγινε από αρκετούς ομιλητές στον δήμαρχο Καλαβρύτων, που τυγχάνει και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, προσχώρησε σε αυτή τη λογική.

Ιδιαίτερα τονίστηκε από αρκετούς ομιλητές, όπως οι δήμαρχοι Ανωγείων και Κανδάνου, η αναγκαία συμμετοχή της νεολαίας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Επιτυχημένα παραδείγματα ενημέρωσης μαθητών για την Εθνική Αντίσταση στον τόπο τους ανέφεραν ο Μπάμπης Νανακούδης, από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης αλλά και ο δάσκαλος Γιώργος Δασκαλάκης εκ μέρους του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία” που αναφέρθηκε σε αντίστοιχες εργασίες στο πλαίσιο σχολικών εφημερίδων από τη Βιάννο αλλά και τον Πλατανιά Χανίων.

Η 3η συνεδρία κατέληξε με την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος για την ακύρωση της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Το ψήφισμα θα ενσωματωθεί στα γενικά συμπεράσματα και ψηφίσματα του Πανελληνίου Συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Στο ψήφισμα αναφέρεται:

Η Γενική Συνέλευση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στις εργασίες του

Απαιτούν ομόφωνα

"google ad"

Από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου να ακυρώσουν την 8η  Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που προγραμματίζεται για τις αρχές Νοέμβρη στην Κρήτη.

Ζητάμε

Από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να μην προσχωρήσουν σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που συμψηφίζουν, υπονομεύουν και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη.

Βιάννος 14/9/2018

Τι είναι η Ελληνογερμανική Συνέλευση:

Πρόκειται για θεσμό που ξεκίνησε αμέσως μετά την επιβολή των μνημονίων στην Ελλάδα από τον υφυπουργό της Γερμανίας Χ. Φούχτελ και αποσκοπεί στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και μετεκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών σε συγκεκριμένα επαγγέλματα με βάση το διττό γερμανικό σύστημα εκπαίδευσης. Όπως αναφέρεται στην επίσημη πρόσκληση της 8ης Συνδιάσκεψης, αυτή επελέγη να γίνει στη Χερσόνησο εστιασμένη κυρίως στα θέματα του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, στις εργασίες της συνδιάσκεψης (από 1 έως 3 Νοεμβρίου) «θα αναπτυχθούν θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, με έμφαση στη νεολαία, θέματα προσφύγων, διαχείρισης απορριμμάτων και ενέργειας. Επίσης θα οργανωθούν με την βοήθεια του Δήμου Χερσονήσου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου εκπαιδευτικές εκδρομές, που αφορούν τη διαχείριση Υδάτων και Γεωργίας, Τουρισμού Ειδικών Ενδιαφερόντων, Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής κατάρτισης Ενηλίκων».

Στο συνέδριο της Βιάννου πάντως εκφράστηκε η σαφής πρόθεση για δυναμικές κινητοποιήσεις, μέσα και έξω από τη Συνδιάσκεψη, αν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, ενώ διακινήθηκε και η (ανεπιβεβαίωτη) πληροφορία ότι ενδεχομένως το παρόν στην Κρήτη τον Νοέμβριο να δώσει και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ