20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συνέντευξη Αντ. Σκαμνάκη από την Ανοικτή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου: “Η αποστολή εξωδίκων, η είσοδος αστυνομικών με πολιτικά στην αίθουσα που συνεδριάζουμε, είναι πολύ περίεργα πράγματα”

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Αγγελάκη

Για το σημαντικό θέμα της εκποίησης του αεροδρομίου Χανίων στη Fraport μιλάμε με τον κ. Αντώνη Σκαμνάκη από την Ανοικτή Πρωτοβουλία Πολιτών.

Ο κ. Σκαμνάκης στη συνέντευξη που μας έδωσε αναφέρεται στις προσπάθειες της γερμανικής κρατικής εταιρείας Fraport να αντιστρέψει το κλίμα μέσω ευρείας καμπάνιας δημοσίων σχέσεων. Μιλά για τα εξώδικα που λαμβάνουν μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών αλλά και στην παρουσία αστυνομικών της ασφάλειας στις συνελεύσεις των πολιτών, ενέργειες που όπως είπε, είναι πολύ περίεργες και στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες που αντιστέκονται.

Ο κ. Σκαμνάκης αναφέρθηκε και στην υπογραφή του Χανιώτη Υπουργού κ. Παύλου Πολάκη στη Σύμβαση μεταξύ ΕΚΑΒ και Fraport. Σημειώνει ότι προκαλεί θλίψη αυτή του η ενέργεια αφού υπήρξε ενεργός κινηματικά ενάντια στην εκποίηση του αεροδρομίου, μέχρι που έγινε υπουργός .

Σύμφωνα με τον κ. Σκαμνάκη, διακινούνται ψεύδη από υποστηρικτές της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες πολίτες ενώ καλεί όλους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της 25ης Μαρτίου, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης.

Ο κ. Σκαμνάκης τελειώνοντας μιλά για τον αντίκτυπο των κινήσεων των πολιτών αφού ακόμα και το γερμανικό περιοδικό Focus σε δημοσίευμά του σημειώνει τις αντιδράσεις των πολιτών στα Χανιά και τις κινήσεις της Πρωτοβουλίας ενάντια στην εκχώρηση των αεροδρομίων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Αντώνη Σκαμνάκη στον δημοσιογράφο Νίκο Αγγελάκη:

ΕΡ.: κ. Σκαμνάκη, οι της Fraport, προσπαθούν τώρα με διάφορους τρόπους να αντικρούσουν τις ενέργειες που κάνετε ως Πρωτοβουλία Πολιτών. Και από ότι πληροφορίες έχουμε είναι θορυβημένοι. Έχουμε κάποιο δείγμα αυτής της αντίδρασης; Προχθές έγινε μια σημαντική κινητοποίηση στο αεροδρόμιο. Έχουμε αντιδράσεις;

Αντώνης Σκαμνάκης: Η Fraport κινείται σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων στην παρούσα φάση. Διοχετεύει προς τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την χώρα διάφορες μακέτες οι οποίες δείχνουνε πώς θα είναι τα αεροδρόμια του μέλλοντος. Στην ουσία είναι μακέτες που χρησιμοποιούνται από τους μηχανισμούς δημοσίων σχέσεων που έχουν. Το έχει ξανακάνει και στο παρελθόν, δεν είναι η πρώτη φορά. Ουσιαστικά, ότι και αν γίνει από τη Fraport θα γίνει με χρήματα των Ελλήνων πολιτών αλλά και των επισκεπτών που έρχονται σε αυτή τη χώρα μέσα από την αύξηση των τελών όπως επίσης και μέσα από τις διάφορες επιχορηγήσεις που θα πάρει από το ελληνικό δημόσιο. Διότι, όπως έχουμε ξαναπεί, η Fraport θα είναι η πιο κρατικοδίαιτη επιχείρηση και εταιρεία που θα υπάρχει στην ελληνική επικράτεια.

ΕΡ.: Πάντως τα μέλη της Πρωτοβουλίας δεν έχουν δεχθεί κάποια ενέργεια σε βάρος τους, γιατί ασφαλώς τους έχετε ενοχλήσει.

DSCF7678
Από την κινητοποίηση στο αεροδρόμιο Χανίων

Αντώνης Σκαμνάκης: Εμείς έχουμε δεχτεί διάφορα εξώδικα, δεν είναι βέβαια της ώρας να αναφερθούμε από πού τα δεχτήκαμε. Πιστεύουμε ότι πίσω από αυτά τα εξώδικα βρίσκεται η Fraport. Kαι επίσης είχαμε στην προτελευταία μας ανοιχτή συνάντηση, την οποία συνάντηση του Συντονιστικού τη δημοσιοποιούμε πάντα μέσω του Τύπου και είναι ανοικτή σε οποιονδήποτε πολίτη για να την παρακολουθήσει και να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων, δεχτήκαμε επίσκεψη αστυνομικών οι οποίοι μας έδειξαν μάλιστα και τα όπλα τους τα οποία είχαν. Αυτό το θεωρήσαμε πάρα πολύ περίεργο. Δε θέλαμε να δημιουργήσουμε ένταση. Ήρθαν με το πρόσχημα ότι θέλουν να μάθουν για τις επόμενες δράσεις μας για να είναι ενήμερες οι αστυνομικές αρχές. Νομίζω ότι αυτά είναι παράλογα πράγματα, νομίζω ότι είναι περίεργα πράγματα. Εμείς δεν είμαστε υπέρ θεωριών συνωμοσίας, ούτε υποστηρίζουμε τη γάτα των Ιμαλαϊων, αλλά αυτά που συμβαίνουν, η αποστολή εξωδίκων, η είσοδος αστυνομικών με πολιτικά στην αίθουσα που συνεδριάζουμε στο Επιμελητήριο, είναι πολύ περίεργα πράγματα.

ΕΡ.: Τώρα, κύριε Σκαμνάκη, έχουμε εξελίξεις, και με την υπογραφή του κ. Πολάκη για τα ΕΚΑΒ αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έδωσε το πράσινο φως. Άνοιξε ο δρόμος διάπλατα; Ασφαλώς κάνετε ενέργειες αλλά θα γίνονται ενέργειες και πανελλαδικά.

DSCF7835

Αντώνης Σκαμνάκης: Κοιτάχτε να δείτε, αυτή η τελευταία υπογραφή από τον Χανιώτη Υπουργό τον κ. Παύλο Πολάκη, ο οποίος μάλιστα πρωτοστατούσε στους αγώνες ενάντια στην εκποίηση του αεροδρομίου Δασκαλογιάννης, μας θλίβει και φανερώνει το μέγεθος της συνθηκολόγησης της κυβέρνησης με τους δανειστές και την υποταγή ουσιαστικά της κυβέρνησης στις επιταγές της γερμανικής ηγεμονίας.

"google ad"

Μας θλίβει γιατί ο Παυλής ο Πολάκης που υπήρξε ένας κινηματικός πολίτης και ως γιατρός αλλά και αργότερα ως Δήμαρχος Σφακίων και τώρα έβαλε την υπογραφή του σε αυτή την άθλια αποικιοκρατική Σύμβαση.

Εμείς παρόλα αυτά καλούμε την κυβέρνηση έστω και αυτή την τελευταία στιγμή να μη δεχτεί τους εκβιασμούς και να ακυρώσει – γιατί έχει τη δυνατότητα – αυτή την επαίσχυντη Συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία. Η εταιρεία ανακοίνωσε, και προσέξτε αυτό το σημείο, κέρδη 200 εκατομμυρίων ευρώ επισήμως προχθές από τα ελληνικά αεροδρόμια.

Ναι, κέρδη για το 2017 καταγράφει στον προϋπολογισμό της η εταιρεία Fraport από τη χρήση των ελληνικών 14 αεροδρομίων. Και ψεύδονται ορισμένοι στα Χανιά ότι αν δε γίνει η ιδιωτικοποίηση θα περικοπούν περαιτέρω συντάξεις και μισθοί, γιατί, λένε, αυτά τα χρήματα θα πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους – που εμείς βεβαίως και ως Επιτροπή έχουμε τις αμφισβητήσεις μας και τις διαφωνίες μας για αυτό το χρέος – αλλά ψεύδονται για να τρομοκρατούν τους πολίτες παρακάμπτωντας την αλήθεια που είναι ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε στους δανειστές διότι το προβλέπει ο Νόμος ουσιαστικά για τη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ.

Θα πάνε λοιπόν στον ΤΑΙΠΕΔ αυτά τα χρήματα, χρήματα που προέρχονται από δανεισμό και όχι από τα ταμεία της γερμανικής κρατικής εταιρείας, και αυτά μετά θα πάνε κατευθείαν στους δανειστές και κυρίως στη Γερμανική κυβέρνηση.  Ψεύδονται λοιπόν οι διάφοροι κύριοι που βγαίνουν στα διάφορα μέσα και ομιλούνε μάλιστα και ως σύμβουλοι τοπικής ανάπτυξης του Δήμου Χανίων.

Και επίσης θα πρέπει να πω ότι, όχι μόνο αυτό, αλλά η Fraport ανακοινώνει και κέρδη από τη χρήση των αεροδρομίων. Σας δίνω ένα νούμερο. Αυτή τη στιγμή τα έσοδα του αεροδρομίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη είναι γύρω στα 45 εκ. ευρώ ετησίως και τα έξοδά του πολύ λιγότερα. Υπολογίζουμε γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ είναι τα καθαρά κέρδη από τη λειτουργία του αεροδρομίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το αεροδρόμιο Χανίων που είναι κερδοφόρο. Υπάρχουν λοιπόν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την κερδοφορία των ελληνικών αεροδρομίων και επιβεβαιώνεται η κερδοφορία τους και από αυτό που ανακοίνωση η Fraport.

ΕΡ.: Έχετε εξαγγείλει κινητοποιήσεις με πρώτη το Σάββατο 25 Μαρτίου μετά το τέλος της παρέλασης. Μιλήστε μας γι’ αυτό και για επόμενες κινητοποιήσεις που σχεδιάζετε.

DSCF8008

Αντώνης Σκαμνάκης: Εμείς έχουμε κάνει δύο πολύ μεγάλες κλειστές συγκεντρώσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, η μία στο Επιμελητήριο και η άλλη στο ΚΑΜ, οι οποίες στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Η τρίτη ήταν η αυτοκινητοπομπή και διαμαρτυρία μας στο αεροδρόμιο. Και σχεδιάζουμε την ημέρα της 25ης Μαρτίου που έχει και ένα συμβολισμό για εμάς γιατί είναι και ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας, να πραγματοποιήσουμε μια εκδήλωση με κρητικά συγκροτήματα.

Συγκεκριμένα στην κινητοποίησή μας θα συμμετέχουν το χορευτικό συγκρότημα των Σφακίων που θα χορέψει και το χορό του Δασκαλογιάννη, συμβολικό και αυτό αλλά και οι Βιγλάτορες και ένας γνωστός κρητικός καλλιτέχνης που θα μας τραγουδήσει.

Και με αυτό τον τρόπο θα εκφράσουμε την αντίθεσή μας, μέσα από αυτή τη μαζική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην Πλατεία της Αγοράς το Σάββατο μετά το πέρας της παρέλασης.

Επίσης, θα συνεχίσουμε τον ακτιβισμό μας. Θα παραδώσουμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας και στα δύο κόμματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση και επί της ουσίας άνοιξαν τον δρόμο για την εκχώρηση των αεροδρομίων. Μιλάμε για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αν και το ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη μου δεν έχει κανένα ιδιαίτερο βάρος στην πολιτική σκηνή αυτού του τόπου και δε θα έχει ποτέ πλέον, αλλά εμείς για συμβολικούς λόγους θα παραδώσουμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας και σε αυτά τα δύο κόμματα που άνοιξαν τον δρόμο για την εκποίηση των αεροδρομίων της χώρας.

Όπως επίσης θα επισκεφθούμε και τον αερολιμένα ξανά, θα αναγνώσουμε ένα ψήφισμα και θα παραδώσουμε ένα ψήφισμα στην αερολιμενάρχη και θα κρεμάσουμε ξανά τις δύο μαύρες κορδέλες αριστερά και δεξιά του πορτραίτου του Δασκαλογιάννη γιατί ως γνωστόν η Fraport επέδρασε πριν 2 βδομάδες και αμέσως μετά την ανάρτηση που κάναμε και κατέβασε αυτά τα δύο μαύρα πανό. Τόσο πολύ ενοχλούν οι συμβολισμοί την Fraport και τόσο τρομάζουν στο πρόσωπο του Δασκαλογιάννη.

Να τελειώσω αναφέροντας ότι προχθές το γερμανικό περιοδικό Focus online, που είχε τη γνωστή χειρονομία στο εξώφυλλό του αν θυμάστε, δημοσίευσε άρθρο για τα 14 περιφερειακά αεροδρομία και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις κινήσεις που γίνονται στα Χανιά από την πρωτοβουλία μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...