17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Συνελήφθησαν για απόπειρα ληστείας στη Θεσσαλονίκη Κώστας Σακκάς και Γιάννης Δημητράκης

Ημερομηνία:

Στη σύλληψη δύο δραστών που αποπειράθηκαν να ληστέψουν χρηματαποστολή στο ΑΧΕΠΑ, προχώρησε μετά από μεγάλη επιχείρηση η ΕΛΑΣ.

Ο Σακκάς είναι καταζητούμενος δραπέτης και κατηγορούμενος για τρομοκρατία ενώ ο Γιάννης Δημητράκης ανήκε στην ομάδα των ληστών με τα μαύρα που το 2006 είχαν διαπράξει την ένοπλη ληστεία στην εθνική τράπεζα στην οδό Ιπποκράτους.

Ο Δημητράκης είχε συλληφθεί  επί τόπου από τους αστυνομικούς μετά από καταδίωξη.

Όσον αφορά στον Σακκά τον αναζητούσαν οι αστυνομικές αρχές αφού είχε παραβιάσει πενθήμερη άδεια από τη φυλακή όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης για συμμετοχή στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Ανακοίνωση του ΑΧΕΠΑ

‘Αμεση ήταν η κινητοποίηση του προσωπικού φύλαξης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και της αστυνομίας, για την αντιμετώπιση του περιστατικού ένοπλης ληστείας, που σημειώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι σήμερα, την ώρα που γινόταν ο εφοδιασμός αυτόματου μηχανήματος ανάληψης (ΑΤΜ) με χρήματα, όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου, Αναστάσιου Σπανού.

Ο κ.Σπανός επισημαίνει ακόμη ότι δεν δημιουργήθηκε πανικός, ούτε υπήρξε τραυματισμός, παρότι η ληστεία πραγματοποιήθηκε σε ώρα που το νοσοκομείο ήταν γεμάτο από ασθενείς, συνοδούς και εργαζομένους.

Αναλυτικότερα, το κείμενο της επίσημης ανακοίνωσης του διοικητή του ΑΧΕΠΑ και προέδρου του διοικητικού του συμβουλίου, Αναστάσιου Σπανού, ακολουθεί: “Σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 και περί την 12η μεσημβρινή έγινε ένοπλη ληστεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Συγκεκριμένα και ενώ γινόταν η φόρτωση του αυτόματου μηχανήματος ανάληψης μετρητών με χρήματα, εμφανίστηκαν δύο ένοπλοι ντυμένοι με ιατρικές μπλούζες και μάσκες και απαίτησαν από τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής τις κασετίνες με τα χρήματα. Ο υπάλληλος της εταιρείας που μετέφερε τα χρήματα έριξε τη μία κασετίνα καταστρέφοντας έτσι τα χρήματα αυτής, ενώ οι ένοπλοι άρπαξαν τη δεύτερη κασετίνα και τράπηκαν σε φυγή εντός του νοσοκομείου.

Η κινητοποίηση του προσωπικού φύλαξης του νοσοκομείου ήταν άμεση, όπως άμεση ήταν και η κινητοποίηση της αστυνομίας που κατέφθασε στο χώρο του ΑΧΕΠΑ με μεγάλη δύναμη. Οι ένοπλοι ληστές, οι οποίοι έφεραν τη μία κασετίνα με τα χρήματα, ύστερα από κατά καταδίωξη συνελήφθησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δημιουργήθηκε πανικός ούτε υπήρξε κάποιος τραυματισμός Παρά το γεγονός ότι η ένοπλη ληστεία πράγμα σε ώρα που το νοσοκομείο ήταν γεμάτο από ασθενείς και συνοδούς, και από εργαζόμενους σε αυτό (πρωινό ωράριο λειτουργίας)”.

Ποιος είναι ο Κώστας Σάκκας

Ο Κώστας Σακκάς (1984) είναι Έλληνας αναρχικός. Η περίπτωσή του συγκέντρωσε την προσοχή της κοινής γνώμης λόγω της παραμονής του, ως προφυλακισμένου, στις φυλακές για χρονικό διάστημα άνω των 30 μηνών, δηλαδή άνω του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης που ορίζει ο νόμος.

Βιογραφικά στοιχεία

"google ad"

Γεννήθηκε στο Μαρούσι και είναι γιος του Σπύρου Σακκά, γιατρού σε δημόσιο νοσοκομείο. Μεγάλωσε στα Καμίνια. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Πειραιά και εισήλθε στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύλληψη & κατηγορίες

Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, από ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, την στιγμή που εξέρχονταν από ενοικιαζόμενη αποθήκη, στην οποία βρέθηκε οπλισμός. Μετά την σύλληψή του αρνήθηκε να υπογράψει την έκθεση εξέτασης κατηγορούμενου. Παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή με τις κατηγορίες της συγκρότησης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, άγνωστης ονομασίας, πρόκλησης τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένης οπλοκατοχής καθώς και προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών. Κατά την κατάθεσή του στον ανακριτή απολογήθηκε τυπικά επιφυλασσόμενος να απολογηθεί αργότερα επί της ουσίας «σε εύλογο χρόνο μετά την πλήρη συγκέντρωση, λήψη και μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και επικοινωνία με τον συνήγορο υπεράσπισης»καθώς η δικογραφία διογκωνόταν με την προσθήκη νέων στοιχείων σε καθημερινή βάση. Μετά την κατάθεσή του στον ανακριτή αποφασίστηκε η προφυλάκισή του.

Προφυλάκιση, απεργία πείνας & αντιδράσεις

Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, η δικογραφία του συσχετίστηκε με αυτή της “Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς”, της οποίας όμως αρνείται ότι είναι μέλος. Αντίστοιχο ισχυρισμό έχουν εκφράσει και τα ήδη προφυλακισμένα μέλη της οργάνωσης. Δύο μήνες πριν την συμπλήρωση του ορίου προφυλάκισης, δηλαδή 18 μήνες, ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή αδικήματα με αποτέλεσμα να του επεκταθεί εκ νέου η προφυλάκιση κατά 12 μήνες. Με την πάροδο των 12 μηνών και παρά την συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης των 30 μηνών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη για την πρώτη υπόθεση και χωρίς να έχει αρχίσει η δίκη για την δεύτερη υπόθεση, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράταση για ακόμα έξι μήνες.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών ο Σακκάς, στις 4 Ιουνίου 2013, ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την παράνομη παράταση της προφυλάκισής του. Μετά από 14 ημέρες απεργίας πείνας, και ύστερα από προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν, μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών προσέφυγε η συνήγορος του Σακκά, τις αντιρρήσεις της οποίας όμως απέρριψε το συμβούλιο κατά πλειοψηφία.

Η παραβίαση ως προς το ανώτατο όριο προφυλάκισης κατηγορουμένου χωρίς δίκη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σημαντικής μερίδας πολιτικών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και νομικών ενώ δεκάδες συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Με την υπόθεση ασχολήθηκε και ο ξένος τύπος. Ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του κάλεσε τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους καταδικάζοντας παράλληλα την παραβίαση των ανωτάτων ορίων προσωρινής κράτησης ενώ η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε με ανακοίνωσή της την ανησυχία της σχετικά με την συνέχιση της προφυλάκισης. Με αντίστοιχες ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και η νεολαία Συνασπισμού καταδίκασαν την παράνομη επέκταση της προφυλάκισης. Σχετικά με το ζήτημα αυτό ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής με τοποθέτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την παρέμβαση της Κομισιόν ενώ για το ίδιο ζήτημα είχε πραγματοποιηθεί συνάντησ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Στις 11 Ιουλίου το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκιση του Σακκά επιβάλλοντάς του αυστηρούς περιοριστικούς όρους μεταξύ των οποίων απαγόρευση εξόδου από τον νομό Αττικής κ.α. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών διέκοψε την απεργία πείνας κατά τη διάρκεια της οποίας είχε χάσει 16 κιλά.

Νέα σύλληψη & φυγή

Στις 7 Ιανουαρίου 2014 συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν τεθεί, αθωώθηκε όμως κατά πλειοψηφία από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου η εισαγγελία άσκησε έφεση, στην οποία όμως αθώωθηκε πάλι. Στις 15 Ιανουαρίου συνελήφθη εκ νέου ύστερα από έκδοση νέου εντάλματος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την αστυνομία ύστερα από νέα εξέταση ανιχνεύθηκε το αποτύπωμά του σε πειστήρια που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που διατηρούσε συγκατηγορούμενος του Σακκά, στο Χαλάνδρι. Μετά την κατάθεσή του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους και επιβολή χρηματικής εγγύησης πέντε χιλιάδων ευρώ.

Στις 10 Φεβρουαρίου δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Καμινίων ως όφειλε, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί, με αποτέλεσμα να καταζητείται μέχρι σήμερα. Στις 17 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό χώρο indymedia επιστολή του Σακκά στην οποία μεταξύ άλλων ισχυριζόταν ότι είναι αθώος.

Τον Ιανουάριο του 2015 καταδικάστηκε ερήμην από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση («Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς») και άλλα αδικήματα. Στις 5 Αυγούστου 2016 ύστερα από καταδίωξη συνελήφθη στη Σπάρτη.

topontiki.grel.wikipedia.org

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ