15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΕΒΕΧ για τον Νίκο Ρωμανό – Ποιες δράσεις αλληλεγγύης έχουν προγραμματιστεί στα Χανιά

Ημερομηνία:

Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 22η ημέρα απεργίας πείνας ζητώντας τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται και θα του επιτρέψουν να κάνει τις σπουδές του στο ΤΕΙ που πέρασε μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων. Η εκπαιδευτική του άδεια όμως κόπηκε παρότι η ίδια η Πολιτεία είχε επιχειρήσει να τον βραβεύσει για την επιτυχία του (σ.σ. ο Νίκος Ρωμανός αρνήθηκε το βραβείο). Ο απεργός πείνας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στο Γεννηματάς.

Χθες το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν ότι ο εισαγγελέας προτείνει να απορριφθεί εκ νέου το αίτημα. Από την πλευρά του υπ. Δικαιοσύνης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου προτείνει ως μέσο συνέχισης των σπουδών την τηλεδιάσκεψη. Μάλιστα σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι προτίθεται να καταθέσει σχετικό νόμο στη Βουλή. Την ίδια στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί αρνούνται να υπακούσουν στον εισαγγελέα και να προχωρήσουν στην αναγκαστική σίτιση του Νίκου Ρωμανού. Οι κινήσεις αλληλεγγύης πληθαίνουν σε όλη την Ελλάδα, και τα Χανιά δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.

Η κατάληψη στο ΕΒΕΧ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα από Χανιώτες, νέους κυρίως στην ηλικία, που δηλώνουν την αλληλεγγύη τους προς τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Οι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου που σήμερα το πρωί κατευθύνθηκαν προς την υπηρεσία τους, βρήκαν την πόρτα κλειστή και ενημερώθηκαν ότι το κτίριο συνεχίζει να βρίσκεται από κατάληψη.

Μάλιστα, το πρωί, μετά και από απόφαση της συνέλευσης των αλληλέγγυων που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, πραγματοποιήθηκε μικροφωνική ενημέρωση έξω από το υπό κατάληψη Επιμελητήριο Χανίων.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.

Όσον αφορά τις δράσεις αλληλεγγύης που αποφασίστηκαν στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών είναι οι παρακάτω:

Τρίτη 2/12

– Συμμετοχή στην πρωινή μικροφωνική ενημέρωσης έξω από το κατειλημμένο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Χανίων

– Πορεία αλληλεγγύης, πλατεία αγοράς, στις 18.00

– Συμμετοχή στη συνέλευση συντονισμού στο κατειλημμένο επιμελητήριο μετά την πορεία.

Τετάρτη 3/12

– Μαζική παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο, στο δημαρχείο Χανίων, στις 15.00.

Πέμπτη 4/12

"google ad"

– Μικροφωνική παρέμβαση ενημέρωσης στις 17.30 στην πλατεία αγοράς.

Παρασκευή 5/12

– Πορεία αλληλεγγύης στις 18.30 στην πλατεία αγοράς.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κοινωνικό Στέκι: “Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού είναι ένας αγώνας για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλης της κοινωνίας.  Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού να γίνει αγώνας όλης της κοινωνίας. Καλούμε όλα τα συνδικάτα, σωματεία, συλλόγους, φορείς, συνελεύσεις, κόμματα, πολίτες της πόλης να σταθούν αλληλέγγυα και να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις.”

Και το Συντονιστικό Μαθητών Χανίων για την απεργία πείνας Ρωμανού

Μέσω του Συντονιστικού Μαθητών Χανίων που προέκυψε από τις κινητοποιήσεις των μαθητών του περασμένου διαστήματος εκφράζεται η αλληλεγγύη προς τον αγώνα των απεργών πείνας και αναφέρουν ότι αν πάθει κάτι ο απεργός πείνας δε θα φταίει μόνο το Υπουργείο και η κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία που δεν αντέδρασε.

Πιο αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

«Παράλληλα με τους αγώνες μας όλον αυτό τον καιρό για μια καλύτερη παιδεία, στις φυλακές του Κορυδαλλού, δύο πολιτικοί κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας επειδή δεν τους χορηγούν εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθήσουν στις σχολές στις οποίες πέρασαν δίνοντας πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στις φυλακές.

Ο Νίκος Ρωμανός από 10/11 και ο Ηρακλής Κωστάρης από 28/10. Πέρα από πολιτικές απόψεις και ιδεολογίες οι δύο απεργοί πείνας βάζοντας σαν οδόφραγμα το ίδιο τους το σώμα, όπως λένε οι ίδιοι, διεκδικώντας το αυτονόητο, μια ανάσα ελευθερίας, την οποία το κράτος εκδικητικά τους τη στερεί λόγω των απόψεων και τον δράσεων τους, παραβλέποντας τους ίδιους του τους νόμους. Βρισκόμενοι αυτόν τον καιρό σε έναν αγώνα για την μόρφωση δεν μπορούμε ούτε να παραβλέψουμε ούτε να αποσιωπήσουμε το γεγονός αυτό επειδή θεωρείται ότι δεν μας αφορά άμεσα.

Είναι οι ίδιοι μηχανισμοί, οι ίδιοι ηθικοί αυτουργοί που καταστρέφουν την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη και καταστρατηγούν τα δικαιώματά μας.

Και σε αυτή την περίπτωση είδαμε μια από τις πολλές αντιφατικές στάσεις του κράτους. Μπροστά στις κάμερες ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, κάλεσαν τον Νίκο Ρωμανό για να τον βραβεύσουν (κάτι το οποίο αρνήθηκε)για την επιτυχία του στις εξετάσεις  τις οποίες του δόθηκε το δικαίωμα να δώσει, ενώ πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας του αρνήθηκαν και αρνούνται ακόμα τις άδειες τις οποίες δικαιούται παρόλο που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από τόσες μέρες απεργίας πείνας διεκδικώντας τες.

Αυτή η ανελέητη επίθεση, ο αυταρχισμός και οι εκδικητικές προθέσεις του κράτους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης προσπάθειας φίμωσης κάθε φωνής αντίστασης. Ο κατασταλτικός μηχανισμός σε αυτήν του την προσπάθεια έχει επιστρατεύσει τις πιο σκληρές του δυνάμεις(δικαστές και ανθρωποφύλακες).Η απάντησή μας σε αυτούς  θα είναι η έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας.

Αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο, καθώς οι παλμοί του φτάνουν τους 170 (ένας άνθρωπος στους 180 μπορεί να πάθει ανά πάσα στιγμή ανακοπή καρδιάς).

Ακόμα, λοιπόν, και τώρα που το παιδί αυτό βρίσκεται αντιμέτωπο με το θάνατο διεκδικώντας τη μόρφωση, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, δηλαδή τα αυτονόητα, δεν βρίσκει το δίκιο του. Αντίθετα, με εισαγγελική απόφαση υποχρεώνεται ο Ν. Ρωμανός να σιτίζεται, γεγονός που αποτελεί άλλη μία παραβίαση των ελευθεριών του.

Για οτιδήποτε του συμβεί, υπεύθυνοι είναι και θα είναι, όπως αναφέρει και στην επιστολή του ο ίδιος ο Ν. Ρωμανός, το συμβούλιο της φυλακής αποτελούμενο από τον εισαγγελέα Νικόλαο Ποιμενίδη, την διευθύντρια Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη, αλλά και την κοινωνική λειτουργό.

Υπεύθυνοι όμως για ό,τι του συμβεί γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι μόνο ο Υπουργός και οι λοιποί, αλλά η κοινωνία στο σύνολό της, που επιλέγει να αδρανεί και να σιωπά…

Συντονιστικό Μαθητών Χανίων»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ