22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συρία: Οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους εισέβαλαν στο Αφρίν – 150.000 άμαχοι έφυγαν από την πόλη

Ημερομηνία:

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους εισέβαλαν στην κουρδική πόλη Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελούσε στόχο επιχείρησης που εξαπέλυσε τον Ιανουάριο η Άγκυρα για να εκδιώξει από εκεί τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πολλές συνοικίες και οι μάχες συνεχίζονται”, στην Αφρίν, διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Περισσότεροι από 150.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη Αφρίν από την Τετάρτη το βράδυ (14/3) για να γλιτώσουν από την επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

«Όλη τη νύχτα γινόντουσαν σφοδρές μάχες βόρεια της πόλης, οι τουρκικές δυνάμεις και οι συριακές συμμαχικές τους δυνάμεις προσπαθούσαν να εισβάλουν στην πόλη», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Εδώ και περισσότερο από δύο ημέρες, περισσότεροι από 150.000 άμαχοι «έχουν φύγει από αυτόν τον νότιο διάδρομο», διευκρίνισε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Στόχος των τουρκικών δυνάμεων είναι να εκδιώξουν από αυτήν την περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, αλλά είναι σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους.

afrin syria

Χθες το βράδυ, 16 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες, σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή των τουρκικών δυνάμεων που έπληξε το κύριο νοσοκομείο της πόλης Αφρίν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

5aad1b6ddda4c86d7b8b45b5

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε εξάλλου ότι 30 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Ζαμάλκα στην Ανατολική Γούτα με σκοπό να φύγουν και να κατευθυνθούν σε περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές από τις οποίες τραυματίστηκαν επίσης δεκάδες άνθρωποι.

Προς το παρόν η Δαμασκός, η οποία έχει εξαπολύσει εδώ και έναν μήνα μια μεγάλη επιχείρηση κατά της ελεγχόμενης από τους αντάρτες Ανατολικής Γούτα, δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Την ίδια ώρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής σήμερα την ελεγχόμενη από τους αντάρτες Ανατολική Γούτα, όπου η Δαμασκός έχει εξαπολύσει εδώ και έναν μήνα μεγάλη επιχείρηση για να την θέσει ξανά υπό τον έλεγχό της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο για την Υγεία στο Λασίθι

Στους δρόμους κατεβαίνουν για μία ακόμη φορά φορείς και...

Δύο αυτοκτονίες το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη

Ένας 56χρονος στο Μπαλί Ρεθύμνου και ένας 84χρονος στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφορά Παππά περί συντονισμού των κομμάτων για τη μομφή πριν το δημοσίευμα – Διαψεύδουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

«Βόμβα» πέταξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς όταν...