19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συρίγος: Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να μπουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ημερομηνία:

Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες του «Ορούτς Ρέις» σε περιοχή νοτίως του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης σχολίασαν ο βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος και ο σύμβουλος ασφαλείας-αντιναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης.

Ο κ. Συρίγος σημείωσε πως η Τουρκία, αφού διαπίστωσε το προηγούμενο διάστημα πως δεν μπορεί να αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά, πλέον ακολουθεί άλλη τακτική, «ενημερώνοντας και βγαίνοντας κανονικά στην ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά με την περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, σχολίασε πως ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι «η περιοχή που δεσμεύθηκε δεν «αγγίζει» την περιοχή που οριοθετήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο –  σταματά ακριβώς σε εκείνο το σημείο». Συνεπώς, οι Τούρκοι προσπαθούν να «εμφανιστούν νόμιμοι στα μάτια της κοινής γνώμης».

Για τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε ότι το Ορούτς Ρέις θα βγει σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αλλά οι Τούρκοι στη συνέχεια «θα στραφούν για να μπουν μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην κυπριακή ΑΟΖ».

«Θα είναι ένας πόλεμος νεύρων τις επόμενες μέρες» είπε ο κ. Συρίγος, συμπληρώνοντας πως δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από την προηγούμενη φορά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι  « η παρούσα κρίση είναι πιο σοβαρή από την προηγούμενη της 21ης Ιουλίου».

Ο κ. Πολίτης συμφώνησε ότι η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει έναν πόλεμο νεύρων, σε μια προσπάθεια να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα.

Σημείωσε δε πως τουρκικά πλοία έχουν αποπλεύσει και από τα Δαρδανέλια, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν την ναυτική τους ισχύ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε πως «και αυτήν την φορά δεν αιφνιδιαστήκαμε, από χθες οι μονάδες του στόλου είναι πάλι στο Αιγαίο» και αναμένουμε τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτη συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον» στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση της...

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...