20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Συριακή οργάνωση καταγγέλλει την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ημερομηνία:

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (International Criminal Court) κατέφυγε την περασμένη Πέμπτη μια συριακή οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την Ουάσινγκτον, ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την Ελλάδα για κακομεταχείριση προσφύγων.

Το Συριακό Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας επικαλούμενο μαρτυρίες και βίντεο, μιλά για κακομεταχείριση προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας και εντός των ασφυκτικά γεμάτων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων. Κάνει λόγο μάλιστα για περιστατικά κατά τα οποία δυνάμεις της αστυνομίας κάνουν χρήση δακρυγόνων σε πρόσφυγες, ενώ αναφέρεται και στις άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Μοχάμαντ Αλ-Αμπντάλα, δήλωσε πως πρόκειται για την πρώτη νομική αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταχείριση των προσφύγων.

“Εάν αυτή η υπόθεση προχωρήσει, θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως ναι μεν υπάρχουν σωστές πολιτικές σε κάποιες χώρες, αλλά σε άλλες όχι, όμως θα πρέπει να ισχύσει το διεθνές νομικό πλαίσιο και οι συνθήκες για το προσφυγικό, και όχι οι αποφάσεις των ξεχωριστών κρατών-μελών, ανέφερε ο Αλ-Αμπντάλα.

Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπως μεταδίδει το AP, δήλωσαν πως θα εξετάσουν την υπόθεση πριν αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν μια έρευνα πλήρους κλίμακας, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί.

Η Συριακή οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά κακομεταχείρισης από τον Μάρτιο του 2016, και επεκτείνονται στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, όπου υπάρχουν καταγγελίες για σαμποτάζ προσφυγικών σκαφών από την ελληνική ακτοφυλακή και επαναπροωθήσεών τους στη θάλασσα. Τέτοια περιστατικά επαναπροωθήσεων θεωρείται ότι είναι αντίθετα στις διεθνείς συμφωνίες προστασίας προσφύγων, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι δεν πρέπει να απελαθούν ή να επιστραφούν σε μια χώρα όπου η ζωή τους ενδέχεται να κινδυνεύει.

Σύμφωνα με το Κέντρο, η Frontex βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο ερευνών καθώς κατηγορείται πως συμμετείχε ή συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές σε τέτοια περιστατικά.

News 24/7

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...