14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συριγωνάκης: “Η Κρήτη μπορεί να αναλάβει μεγάλα αθλητικά γεγονότα με εντυπωσιακά αποτελέσματα”

Ημερομηνία:

Ο εντεταλμένος σύμβουλος αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Συριγωνάκης, μίλησε στο Sport24.gr για τις συνεχόμενες επιτυχημένες διοργανωτικές απόπειρες και τον στόχο για την αύξηση του αθλητικού τουρισμού στη χώρα.

Εδώ και μια πενταετία, η Κρήτη αποτελεί τον καλύτερο εκπρόσωπο της χώρας σε διεθνείς διοργανώσεις με ευρωπαϊκό και παγκόσμιο βεληνεκές. Έχει διοργανώσει δύο φορές την τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών (2014 και 2017) έχει φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (2015), ενώ πλέον αποτελεί το “σπίτι” της Εθνικής Ανδρών, έχοντας φιλοξενήσει τους αγώνες της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σταδιακά, η Κρήτη “έχτισε” ένα προφίλ που την έχει μετατρέψει σε θελκτικό προορισμό για οποιαδήποτε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, κατά βάση στο μπάσκετ, με τους τοπικούς φορείς και τους ανθρώπους της Περιφέρειας να εργάζονται μεθοδικά προκειμένου να παρουσιάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Συριγωνάκης, μίλησε στοSport24.gr για τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Κρήτη τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο αθλητικών διοργανώσεων, τη στόχευση που υπάρχει για τον αθλητικό τουρισμό και τα μελλοντικά σχέδια της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία θέλει να

Αναλυτικά η συνέντευξη του:

– Πόσο σημαντικό είναι για την τοπική κοινωνία να φιλοξενεί τέτοιες διοργανώσεις (πανευρωπαϊκό νέων, παγκόσμιο εφήβων, προκριματικοί αγώνες εθνικής ανδρών);

Πράγματι τα τελευταία χρόνια το νησί μας έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όλων των αθλημάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους μας, ότι η Κρήτη αποτελεί ένα ασφαλή και αγαπημένο αθλητικό προορισμό. Η τοπική κοινωνία, έχει αντιληφθεί το μέγεθος αυτής της κατάστασης και από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασε με θέρμη, υπευθυνότητα και αγάπη, όλες αυτές τις εκδηλώσεις, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και σήμερα μπορούμε να πούμε, ότι η Κρήτη είναι ένα από τα κέντρα που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταξιωθεί ως ένας προσιτός, φιλόξενος, αγαπητός και κυρίως ασφαλής αθλητικός προορισμός“.

– Ποια τα οφέλη για την Κρήτη από τέτοιες ενέργειες; 

Η πραγματοποίηση τέτοιων μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων στο νησί μας, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί ένα πολύ καλό διαφημιστικό προϊόν για την Κρήτη, έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη και διάδοση του αθλητισμού και κυρίως βοηθάει μικρά παιδιά να τον αγαπήσουν και ν’ ασχοληθούν ενεργά με το άθλημα που αγαπούν και τα εκφράζει. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην ύπαιθρο και δίνουν μια άλλη νότα χαράς και ζωντάνιας στα χωριά μας, βοηθώντας ταυτόχρονα και ενισχύοντας τον μαζικό αθλητισμό, αφού η συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών, είναι πρωτοφανής. Η συμμετοχή των Κρητικών, όπως δείχνουν και τα νούμερα είναι καθολική, γεμίζουν τα γήπεδα και προσφέρουν αυτό που οι αθλητές επιζητούν και για το λόγο αυτό, οι ίδιοι οι αθλητές πολλών αθλημάτων, ζητούν οι αγώνες να γίνονται στο νησί μας (π.χ. Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ)“.

– Σε τι προσδοκάτε, αναλαμβάνοντας τέτοιες πρωτοβουλίες για τον αθλητισμό της Κρήτης;

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας ως Περιφέρεια Κρήτης, αποτελεί η ανάπτυξη του αθλητισμού στο νησί μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πραγματοποίηση τέτοιων διοργανώσεων στο νησί μας, βοηθάει στα μέγιστα για την επίτευξη του στόχου που προανέφερα. Τα οφέλη μακροπρόθεσμα, θα είναι ποικίλα και πολλαπλά για όλους μας, για τα παιδιά μας, για την ανάπτυξη και ενίσχυση της Κρητικής οικονομίας“.

– Θεωρείτε ότι η Κρήτη έχει τον πρώτο λόγο για μελλοντικές μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, έναντι άλλων ελληνικών πόλεων;Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το νησί μας κατέχει την πρώτη θέση των επιλογών για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκών ή διεθνών διοργανώσεων, είμαι όμως σε θέση να διαβεβαιώσω ότι η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου βαθμού και τους αθλητικούς φορείς του νησιού μας, μπορούμε ν’ αναλάβουμε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όλων των αθλημάτων και μάλιστα μ’ εντυπωσιακά αποτελέσματα“.

– Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου σε επίπεδο προσέλευσης;

Όπως προανέφερα και σε άλλο σημείο, οι Κρητικοί έχουν αγκαλιάσει με όλη τη σημασία της λέξης, όλα τ’ αθλητικά γεγονότα που γίνονται στο νησί μας. Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί sold out, από την μαζική προσέλευση του κόσμου. Είναι στο αίμα μας, στην κουλτούρα μας, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αθλητικές εκδηλώσεις και για το λόγο αυτό, όλοι οι αθλητές, οι προπονητές, οι συνοδοί, οι επισκέπτες που συμμετέχουν σε διάφορα event, πάντα έχουν μόνο καλά λόγια να πουν και ευχάριστες αναμνήσεις από την Κρήτη και τους Κρητικούς και αυτό πιστεύω είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα, έναντι άλλων Αθλητικών προορισμών“.

"google ad"

– Σε τουριστικό επίπεδο, ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε όσον αφορά στην προβολή του νησιού;

Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και πολύ περισσότερο του νησιού μας, είναι ο τουρισμός. Φυσικό λοιπόν και επακόλουθο είναι με διάφορους τρόπους και μέσα, να ενισχύουμε τον αθλητικό τουρισμό. Σε μια πρόσφατη ημερίδα, παρουσιάστηκε ότι μόλις το 1% των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, είναι γι’ αθλητικό τουρισμό. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχουμε δουλειά μπροστά μας. Τα ευρωπαϊκά και διεθνή αθλητικά γεγονότα πράγματι διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας και κυρίως η φιλοξενία και οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι επισκέπτες (Αθλητές, αποστολές κ.τ.λ.). Όμως αν θέλουμε να μιλάμε γι’ ανάπτυξη και ενίσχυση του Αθλητικού Τουρισμού, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Αυτοδιοίκηση, Αθλητισμός, Τουρισμός, κ.τ.λ.) να συνεργαστούμε στενά και αποτελεσματικά, διότι πραγματικά δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους προορισμούς που επιλέγουν οι Ευρωπαίοι για να ασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα“.

– Ποιος ο επόμενος στόχος σας σε ότι αφορά σε μια αθλητική διοργάνωση; Υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα που σκέφτεστε να κυνηγήσετε;

Η Περιφέρεια Κρήτης σε όλους τους τομείς και επομένως και στον αθλητισμό δεν επαναπαύεται, αλλά πάντα προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το νησί μας. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τους αθλητικούς φορείς καθημερινά δίνουμε μάχη, ώστε διοργανώσεις αθλητικού περιεχομένου που επίκειται να πραγματοποιηθούν, να τις αναλάβουμε εμείς και να τις φέρουμε στο νησί μας. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουμε, οι εκπληκτικές ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, οι ιδιαίτερες και μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την ξεχωριστή και πολυδιαφημισμένη κρητική διατροφή, φιλοξενία και κουλτούρα, μας καθιστούν ένα αθλητικό προορισμό που όλοι θα ήθελαν και για το σκοπό αυτό θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε“.

sport24.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ