Νότη Μαριά προς Μάριο Ντράγκι: “Πως εξηγείτε η δανειζόμενη Ελλάδα να δανείζει μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης με την Τράπεζα της Ελλάδος 17 δις ευρώ τους δανειστές της;”

Κανένα σχόλιο

Σφοδρή επίθεση στον Μάριο Ντράγκι εξαπέλυσε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, ως Συντάκτης και Εισηγητής της Ετήσιας Έκθεσης της Ευρωβουλής για τη Δράση της ΕΚΤ το 2014.

Στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο χθες 1/2/2016, ο Νότης Μαριάς εγκάλεσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ γιατί απέφυγε να απαντήσει στα καίρια σημεία της Έκθεσης του. «Δεν απαντήσατε κύριε Ντράγκι για τα μέτρα που πρέπει να λάβετε για να σταματήσει η σύγκρουση συμφερόντων εντός της ΕΚΤ. Τελικά πότε θα φύγετε από την τρόικα κύριε Ντράγκι, όπως σας υπέδειξε το Δικαστήριο της ΕΕ στην υπόθεση C-62/14:», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΕΚΤ ο Νότης Μαριάς.

Και συνέχισε: «Δεν απαντήσατε για ποιο λόγο προχωρήσατε στην πιστωτική ασφυξία της Ελλάδας το 2015 που οδήγησε τελικά στα capital controls; Η εκβιαστική πολιτική της ΕΚΤ κατά της Ελλάδας και η στήριξη των δανειστών προκειμένου να καμφθεί το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, καταγράφεται ως μελανό σημείο για την ΕΚΤ, ως μια απαράδεκτη παραβίαση της Λαϊκής κυριαρχίας στην Ελλάδα, ως κατάλυση της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας»

"Sponsored links"

Αναφορικά με τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος ο Νότης Μαριάς, ρώτησε δεικτικά τον Μάριο Ντράγκι: «Τελικά πως εξηγείτε κύριε Ντράγκι η δανειζόμενη Ελλάδα να δανείζει μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης με την Τράπεζα της Ελλάδος 17 δις ευρώ τους δανειστές της; Που βρήκε ο κ. Στουρνάρας 17 δις ευρώ και συμμετείχε η Τράπεζα της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση το 2015;»

Ο Μάριο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στην Πρωτολογία-Εισήγηση του Νότη Μαριά, ο οποίος είχε ζητήσει την αποχώρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την τρόικα ενώ αποκάλεσε «πιο Ντραγκιστές και από τον Ντράγκι» όσους επιχείρησαν να στρογγυλέψουν γωνίες και να αφαιρέσουν σημαντικά σημεία αιχμής από την Έκθεση του. «Εντούτοις, τα καίρια σημεία της Έκθεσής μου παρέμειναν» επεσήμανε ο Νότης Μαριάς.

Στην τοποθέτησή του ως Εισηγητής της Έκθεσης, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του για τη σύγκρουση συμφερόντων εντός της ΕΚΤ σημειώνοντας:

«Η ΕΚΤ οφείλει να κάνει σημαντικά βήματα προκειμένου να διασφαλίσει ότι κατά την ενάσκηση της αποστολής της δεν θα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της τετραπλής της δράσης που την έχει μετατρέψει σε κράτος εν κράτει.

Και αυτό γιατί η ΕΚΤ υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητος θεσμός άσκησης νομισματικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα εποπτεύει τις 130 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της Ευρώπης.

Παράλληλα είναι και ο μεγαλοδανειστής των χωρών της Ευρωζώνης αφού έχει αγοράσει στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης ομολόγα των κρατών της Ευρωζώνης και τέλος είναι μέλος της τρόικας που έχει φτωχοποιήσει τις χώρες του μνημονίου» σημείωσε ο Νότης Μαριάς και υπενθύμισε την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ στην υπόθεση C-62/14 που ουσιαστικά ζητά την έξωσή της ΕΚΤ από την τρόικα.

Απευθυνόμενος στον Μάριο Ντράγκι ο Νότης Μαριάς επεσήμανε ότι «η άσκηση σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής όχι μόνο δεν μπόρεσε να μειώσει την ανεργία αλλά απέτυχε να μειώσει και το δημόσιο χρέος», ενώ αναφορικά με το QE τόνισε χαρακτηριστικά ότι «παρότι η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανήλθε μέχρι τέλους του 2015 σε 582 δις ευρώ, από τα οποία 17 δις δαπανήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της φτωχοποιημένης Ελλάδας, εντούτοις κύριε Ντράγκι δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς, ούτε ο αποπληθωρισμός, ούτε η ανεργία, ούτε η υπανάπτυξη».

«Απέναντι στις εμμονές της ΕΚΤ για αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η Έκθεση επισημαίνει ότι τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ένωσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με δομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες οφείλουν να είναι κοινωνικά ισόρροπες» είπε στην Εισήγησή του ο Νότης Μαριάς και σημείωσε ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική ενίσχυσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που τροφοδοτούν την ανάπτυξη.

O Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επικρότησε το προταθέν από την Κομισιόν πανευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης καταθέσεων και ζήτησε περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του ELA.

"Sponsored links"

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Νότης Μαριάς κάλεσε τον κ. Ντράγκι να εξηγήσει για ποιο λόγο η ΕΚΤ επέβαλε πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα από τις αρχές του 2015 που τελικά οδήγησε στα capital controls.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο με την Εισήγηση του Νότη Μαριά (00:01-04:46), τη σχετική απάντηση του Μάριο Ντράγκι (04:48-06:54) και την ανταπάντηση του Νότη Μαριά (06:56 – 09:19).

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις