14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σύλλογοι Γονέων Κρήτης για το άνοιγμα των σχολείων: Τρεις μήνες που είχε η κυβέρνηση δεν έκανε ένα σχέδιο της προκοπής

Ημερομηνία:

Στις 30/8/2020 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης, σε μια ιδιαίτερη περίοδο πανδημίας του κορονοϊού, κατά την οποία όλοι βίωσαν πολλές αλλαγές σε όλες τις πλευρές της ζωής μας.

Οι αντιπρόσωποι των Ενώσεων που παραβρέθηκαν στη Γενική Συνέλευση ανέδειξαν τη δράση των γονέων σε όλους τους νομούς του νησιού. Κυρίαρχο ήταν το ζήτημα των προϋποθέσεων που είναι αναγκαίες για το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς, καθώς όλοι οι προηγούμενοι μήνες φώτισαν ακόμα περισσότερο τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας των επιλογών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και γιγαντώθηκαν στην πανδημία, βάζοντας σε κίνδυνο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Έμειναν λίγες μέρες πριν το άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς. Μπροστά στις νέες συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού εντείνεται η αγωνία μας για το κύριο ζήτημα που τίθεται πλέον σε κάθε οικογένεια: η υγεία μας. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς παράλληλα να ανακοινώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τους όρους λειτουργίας τους μας προμηνύουν ότι θα επαναληφθεί η προβληματική κατάσταση των περασμένων Μάη και Ιούνη.

Επιπλέον με τροποποιήσεις που έκανε σε ΠΝΠ η κυβέρνηση, έστρωσε το δρόμο για το ενδεχόμενο να επιβληθεί αναγκαστικά η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσα από τις σχολικές τάξεις, για τους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κ.λπ., κάτι που θεωρούμε αντιπαιδαγωγικό και επικίνδυνο, αφού κανείς δεν διασφαλίζει τη μη καταγραφή και διοχέτευση τέτοιου υλικού, που εκθέτει ανήλικους μαθητές.

Εύλογο είναι το ερώτημά μας γιατί τρεις μήνες μετά το πρώτο άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο, κανέναν προγραμματισμό για τη βελτίωση της σχολικής στέγης, για την αύξηση των προσλήψεων των εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο για να εξασφαλίσει ουσιαστική προστασία σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και εργαζόμενους μπροστά στη νέα σχολική χρονιά! Αντίθετα επιμένει να ρίχνει την ατομική ευθύνη προς όλες τις κατευθύνσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Προσχολικής Αγωγής, όπου εδώ και τρία χρόνια έχει ψηφιστεί η υποχρεωτική διετής φοίτηση αλλά δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε με ένα ευρώ η κατασκευή νέων αιθουσών που απαιτούνται, την ίδια στιγμή που η επιλογή των κοντέινερς φαίνεται ότι δεν μπορεί να λύσει το σοβαρό πρόβλημα σε πολλούς δήμους.

Καλούμε κάθε ένωση και σύλλογο γονέων του νησιού να συνεδριάσει άμεσα και να συζητήσει τα προβλήματα κάθε σχολείου. Με μαζικές συσκέψεις γονέων σε αυλές σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας να οργανώσουμε σε κάθε δήμο πρωτοβουλίες για την επίλυση όλων των προβλημάτων, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία και την προστασία των παιδιών μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 Όλες οι σχολικές μονάδες να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (π.χ. αλκοολούχα διαλύματα), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία. Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ειδικά τώρα με την πανδημία, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

 Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε τους 2 μήνες κλειστών σχολείων. Απαιτείται, πρώτα και κύρια, να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά από την 1η του Σεπτέμβρη, από την πρώτη ημέρα έναρξης του σχολείου, άρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

 Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων.

 Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας. Το κτιριακό πρόβλημα παραμένει υψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας και συνδέεται άμεσα και με τα μέτρα συνωστισμού μπροστά στην έξαρση του ιού τη νέα χρονιά, όταν για παράδειγμα, σε μια τάξη στοιβάζονται 25 – 27 μαθητές λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων και εκπαιδευτικών. Όταν σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα πολλές φορές αντιστοιχεί 1 τουαλέτα ανά 50 μαθητές.

"google ad"

 Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο.

 Άμεσα να προχωρήσουν Κυβέρνηση και Δήμοι ώστε στις 1 Σεπτέμβρη να είναι έτοιμοι οι απαραίτητοι χώροι ώστε να υποδεχτούν όλα τα παιδιά στα νηπιαγωγεία.

Παράλληλα να σχεδιαστεί πλάνο ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων με όλε στις προδιαγραφές που απαιτεί η νηπιακή ηλικία.

 Παρεμβάσεις για δωρεάν και ουσιαστική δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών. Μπροστά στις τεράστιες δυσκολίες των γονέων να ανταποκριθούν οικονομικά στο βαρύ κόστος των εξωσχολικών δραστηριοτήτων απαιτούμε να υπάρχουν δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία για όλα τα παιδιά.

 Ειδικά μέτρα για ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Χρειάζεται να στηριχτούν ολόπλευρα οι μαθητές, ειδικά οι μαθητές που βλέπουν να αλλάζει απότομα και η ζωή όλης της οικογένειας από τις συνέπειες της πανδημίας (απολύσεις, μειωμένο εισόδημα).»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...