13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σύνοδος Κορυφής: Καμία ποινή στην Τουρκία – Κυρώσεις στη Λευκορωσία

Ημερομηνία:

Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πριν την διατύπωση του τελικού κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι γερμανικές θέσεις- οδηγίες ήταν σαφείς και αμετακίνητες: «Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

Πράγματι, στο κείμενο που υιοθετήθηκε, τελικά, μετά την υποχώρηση Αθήνας και Λευκωσίας δεν υπάρχει καν η λέξη «κυρώσεις». Στη θέση της λέξης υπάρχουν περίτεχνες διατυπώσεις περί μιας εργαλειοθήκης με μέτρα τα οποία η ΕΕ θα λάβει κατά της Τουρκίας στην περίπτωση που η Αγκυρα συνεχίσει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να ξαναδούν αυτήν την εργαλειοθήκη κατά τον Δεκέμβρη.

Το (γερμανικό) επιχείρημα για την κομψή αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας το είχε ήδη προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση προ ημερών με την αποδοχή της έναρξης διερευνητικών ελληνοτουρκικών επαφών. Καθώς, λοιπόν, επίκεινται ελληνοτουρκικές συνομιλίες, σύμφωνα με την γερμανική επιχειρηματολογία, θα ήταν παράλογο να αποφασιστούν και να υιοθετηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας η οποία δείχνει την καλή της πίστη και προσέρχεται σε διάλογο.

«Πάσα» απ το ΝΑΤΟ

Αλλωστε, κατά την κορύφωση των χτεσινών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι δύο σύμμαχοι, Ελλάδα και Τουρκίας συμφώνησαν εντός των μηχανισμών της συμμαχίας στην υιοθέτηση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε το γερμανικό επιχείρημα πως η υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι άσκοπη και μη παραγωγική σ αυτήν την φάση.

Σύμφωνα με το αδιαβάθμητο κείμενο του ΝΑΤΟ που άμεσα χτες έφερε στη δημοσιότητα στο in.gr o συνάδελφος Αγγελος Αθανασόπουλος, στο πλαίσιο συνομιλιών οι οποίες εξελίχθηκαν τις τελευταίες βδομάδες υπήρξαν «Τεχνικές διευθετήσεις μεταξύ των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την Αποτροπή Στρατιωτικών Επεισοδίων και Ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ωστόσο, οι γενικόλογες δύο παράγραφοι του εν λόγω ΝΑΤΟικού κειμένου στο οποίο το μόνο μέτρο που εμφανίζεται είναι η δημιουργία μιας ακόμη κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής που θα χρησιμοποιηθεί για άμεση ελληνοτουρκική επαφή όταν προκύψει πρόβλημα δημιουργεί την υποψία ότι είτε τα συμφωνηθέντα και οι λεπτομέρειές τους δεν είναι ανακοινώσιμα είτε ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και εν λόγω χαρτί βγήκε χτες από το ΝΑΤΟ μόνο και μόνο για να ενισχυθεί το γερμανικό επιχείρημα πως δεν είναι του παρόντος οι αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Κάπως έτσι, και παρά το γεγονός ότι η Τουρκία η ακολουθεί κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο μια πειρατική συμπεριφορά σε θαλάσσιες περιοχές δύο μελών της ΕΕ οι Εταίροι απέφυγαν ακόμη και να την απειλήσουν με κυρώσεις.

Αντίθετα, η ευρωπαική ευαισθησία για την καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας εκδηλώθηκε ξεκάθαρα με την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία. Στην προκειμένη περίπτωση η ευρωπαική δημοκρατική ευαισθησία δεν ήταν δυνατό να αναχαιτιστεί καθώς η Λευκορωσία δεν είναι από τους πρώτους εμπορικούς εταίρους των ισχυρών χωρών της ΕΕ, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Τουρκίας…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...