18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σύντομα η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει με ποιους είναι, με τους πολίτες ή με τους δανειστές, τα funds και τους μεγαλοτραπεζίτες

Ημερομηνία:

Οι μέρες τελειώνουν για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που είχε δώσει η κυβέρνηση. Στις 30 του Απρίλη – αφού οι δανειστές δε συναινούν σε επέκταση – οι πλειστηριασμοί θα ξαναρχίσουν. Ναι, εν μέσω επιδημίας, εν μέσω του καλέσματος οι πολίτες να μένουν σπίτι τους, κάποιοι σατανικοί εγκέφαλοι θέλουν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να πετάξουν έξω από τα σπίτια τους πολίτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Όπως σε αδυναμία πλέον βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον πολίτες και πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που διαμορφώνει η επιδημία του κορωνοϊού. Άραγε, όλους αυτούς η κυβέρνηση τι θα τους κάνει; Θα τους δώσει στα νύχια των funds και των δανειστών; Θα στρέψει τον ένα απέναντι στον άλλο διαχωρίζοντας τους πιο “νομοταγείς” από τους άλλους που είναι περισσότερο “ένοχοι” για την ανικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους;

Το σήμα που δόθηκε με τo κάλεσμα για απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη ανήμερα Μεγάλης Πέμπτης με κλειστά τα δικαστήρια να απολογηθεί για κατηγορίες που αφορούν τον μισό Ποινικό Κώδικα στο “Τμήμα για την Προστασία του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος” της Γενικής Ασφάλειας για τη συμμετοχή του ως πρόεδρος τότε της Λαϊκής Ενότητας σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς σίγουρα δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα τόσο προς τους δανειστές και τους τραπεζίτες όσο και προς τους απλούς πολίτες.

Βλέπετε, οι θεσμοί πιστεύουν ότι οι… παρατάσεις δημιουργούν “κουλτούρα μη πληρωμών”. Με άλλα λόγια, θα πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων και θα τους πετάξουν στο δρόμο, για το καλό τους και το καλό της ελληνικής οικονομίας… Τέτοια ξεφτίλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακών, οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος που λήγει στο τέλος Απριλίου, απειλώντας με μπλόκο την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση εκφράζει μεν την αισιοδοξία της ότι οι δανειστές θα δείξουν “κατανόηση” αλλά επουδενί δε σχεδιάζουν να έρθουν σε κάποια ρήξη, αφού, όπως λένε κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αλυσιδωτές παρενέργειες στις διαπραγματεύσεις και για την επόμενη μέρα και θα στερούσε από το Δημόσιο μια πολύτιμη ανάσα ρευστότητας.

Το θέμα είναι αν τραβηχθεί το σκοινί και από τις δύο πλευρές, η ελληνική κυβέρνηση τι θα επιλέξει; Την υποταγή στα κελεύσματα των δανειστών ή την προστασία των πολιτών;

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις εκφράζουν και οι δικηγόροι της χώρας οι οποίοι μέσω της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος τονίζουν ότι εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνει στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, η εφαρμογή περιοριστικών μετρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη προστασίας των οικονομικά αδυνάμων και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, “επιβάλλεται η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας , πέραν της 30.4.2020, λαμβανομένης υπόψη και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων που δεν επέτρεψε στους πολίτες να υπαχθούν σε ένδικη προστασία. Περαιτέρω, αναγκαία είναι η περαιτέρω αναστολή των πλειστηριασμών”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε ακόμα πιο έντονους τόνους ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος ζητά τη χορήγηση άτοκων δανείων δεκαετούς διάρκειας με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από τις τράπεζες προς τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και την αναστολή, “τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους” των πλειστηριασμών, καθώς και την «ελληνοποίηση» των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών προκειμένου να επιτευχθεί μία βέλτιστη τραπεζική πρακτική προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα.

Όπως είναι ξεκάθαρο το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις υπό το βάρος μίας πανδημίας και των κοινωνικών συνθηκών που δημιουργεί.

Αποφάσεις που θα έχουν τρομερό κόστος, είτε εις βάρος των πολιτών, είτε εις βάρος των δανειστών.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει. Και θα κριθεί στη βάση αυτών των αποφάσεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνής Αμνηστία: Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης του διεθνούς δικαίου

Η Διεθνής Αμνηστία (AI) προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της...

Χανιά: Σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό του Δήμου

Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ αυτοκινήτου με φορτηγό της ΔΕΔΙΣΑ, σημειώθηκε...

Ιστορική καταγραφή μιας Μελαμπιανής παρέας

Του Σταύρου Φωτάκη Στο κουτί της μουσικής-τραγουδιστικής Μελαμπιανής παράδοσης υπάρχουνε...