15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σώσαμε τις χελώνες Καρέτα – Καρέτα!: Χιλιάδες οι φωλιές τους και στην Κρήτη σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ | Φωτός

Ημερομηνία:

Είναι το 2020 η χρονιά της Καρέτα; Οι φωλιές της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας Καρέτα που καταγράφηκαν φέτος από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στα 75χλμ. των κύριων παραλιών ωοτοκίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.500, αριθμό εντυπωσιακά μεγαλύτερο από τις 5.400 φωλιές που είχαν καταγραφεί πέρυσι στις ίδιες παραλίες

Ανάλογη αύξηση υπήρξε και σε άλλες χώρες, κάτι το οποίο αποδίδεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν στη Μεσόγειο τα προηγούμενα χρόνια –και δεν έχει να κάνει με την καραντίνα και γενικότερα τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός πάντως είχε ως αποτέλεσμα φέτος τη μεγάλη έλλειψη εθελοντών, κυρίως αυτών από το εξωτερικό που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν, ωστόσο o ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να αναπτύξει το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας της αναπαραγωγής της Καρέτα σε 75 χλμ. παραλιών ωοτοκίας.

Σε όλες τις περιοχές βοήθησαν αφοσιωμένοι εθελοντές, οι περισσότεροι διαμένοντες στην Ελλάδα, καθώς και το προσωπικό και μέλη του Συλλόγου, που, συγκροτώντας ολιγομελείς ομάδες έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή τους.

Έτος της θαλάσσιας χελώνας φαίνεται ότι αναδεικνύεται το 2020. Ανέλπιστα μεγάλος αριθμός φωλιών φέτος της Καρέτα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο

Στα 75χλμ παραλίας προσμετρώνται οι παραλίες στον κόλπο Λαγανά, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, η περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, οι παραλίες του Ρωμανού Μεσσηνίας και του Λακωνικού κόλπου, και οι παραλίες του Ρεθύμνου, των Χανίων και του κόλπου Μεσσαράς στην Κρήτη.

Έτος της θαλάσσιας χελώνας φαίνεται ότι αναδεικνύεται το 2020. Ανέλπιστα μεγάλος αριθμός φωλιών φέτος της Καρέτα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο

Μέχρι σήμερα, στα 75 αυτά χιλιόμετρα παραλιών, έχουν καταγραφεί περίπου 6.500 φωλιές.

Πρόκειται βέβαια για προκαταρκτικά στοιχεία, γιατί κατά την περίοδο που διανύουμε τώρα, της εκκόλαψης των νεοσσών, γίνεται ο έλεγχός τους ώστε να επιβεβαιωθεί ο τελικός αριθμός και να συγκριθεί με τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, ακόμη και τα προκαταρτικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 είχαμε μια σημαντική αύξηση των φωλιών σε σχέση με το 2019, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε καταγράψει περί τις 5.400 φωλιές στις ίδιες παραλίες.

Από επαφές μας με προγράμματα σε άλλες χώρες της Μεσογείου πληροφορηθήκαμε ότι παρόμοια αύξηση υπήρξε και στις άλλες χώρες, τα αίτια της οποίας πρέπει να αναζητηθούν στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια στους βιοτόπους των θαλάσσιων χελωνών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Έτος της θαλάσσιας χελώνας φαίνεται ότι αναδεικνύεται το 2020. Ανέλπιστα μεγάλος αριθμός φωλιών φέτος της Καρέτα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο

Λιγότεροι από 100 ερευνητές/εθελοντές συμμετέχουν φέτος στην καταγραφή και προστασία των φωλιών και η προσπάθεια των ολιγομελών ομάδων του ΑΡΧΕΛΩΝ στο πεδίο συνεχίζεται. Πόσα άραγε χελωνάκια θα εκκολαφθούν φέτος; Αυτό θα διαπιστωθεί μετά την εκκόλαψη των φωλιών και τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για τον αριθμό των νεοσσών που βγήκαν από τις φωλιές.

Όμως, όπως είναι γνωστό, δεν φθάνουν στη θάλασσα όλα τα χελωνάκια που εκκολάπτονται. Αυτά που θα βγουν απ’ τις φωλιές πρέπει να κάνουν μια δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή, όπου έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο διάφορους θηρευτές αλλά και τη φωτορύπανση που χαρακτηρίζει τις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας. Στις παραλίες αυτές καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να διασωθούν τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται από τα φώτα.

Έτος της θαλάσσιας χελώνας φαίνεται ότι αναδεικνύεται το 2020. Ανέλπιστα μεγάλος αριθμός φωλιών φέτος της Καρέτα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο

"google ad"

Από τις αρχές Αυγούστου ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει απευθύνει έκκληση στους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες των περιοχών ωοτοκίας να χαμηλώνουν ή να σβήνουν τα φώτα μετά τις 11 το βράδυ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα ενημερώθηκαν οι Δήμοι και τα κατά τόπους λιμεναρχεία για την κατάλληλη αντιμετώπιση συμβάντων αποπροσανατολισμού νεοσσών στις περιοχές τους. Προσοχή λοιπόν για ακόμη λίγες εβδομάδες!

Ευχαριστούμε τους δεκάδες φίλους που επικοινωνούν μαζί μας για να βοηθήσουν χελωνάκια από σποραδικές φωλιές σε παραλίες του Αιγαίου, του Ιονίου και της λοιπής παράκτιας Ελλάδας. Καλό φθινόπωρο σε όλους!

 

 

Πληροφορίες για την προστασία φωλιών, τον εθελοντισμό και το πρόγραμμα υιοθεσιών του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.archelon.gr.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ