21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σ. Βαλυράκης στην εξεταστική: Πάνω από 2 δισ. ευρώ η ζημιά από τη Siemens

Ημερομηνία:

H Siemens ήταν κράτος εν κράτει καθώς καταργούσε  ακόμη και υπουργούς που αρνούνταν να συνεργασθούν.    Έτσι παιζόταν το παιχνίδι,  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σήφης Βαλυράκης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens,  ενώ κατήγγειλε άρνηση αλλά και  κωλυσιεργία της Δικαιοσύνης  να ερευνήσει τα στοιχεία που αποστέλλονταν συστηματικά από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή.

Ο κ. Βαλυράκης, εξεταζόμενος για δεύτερη ημέρα  από την Εξεταστική Επιτροπή αποσαφήνισε ότι η ζημιά  του Δημοσίου και των νομικών προσώπων, από τα μαύρα ταμεία της Siemens,  είναι περισσότερα από 2 δις ευρώ. Και το ποσόν αυτό προέκυψε κατά προσέγγιση, αφού προηγουμένως μελετήθηκαν οι εκθέσεις των αμερικανικών αρχών καθώς και τα πορίσματα της Γερμανικής Δικαιοσύνης.

Παρά την διαπίστωση της προηγούμενης εξεταστικής επιτροπής για  την ανάγκη διενέργειας πραγματογνωμοσύνης ώστε να ερευνηθεί και να προσδιορισθεί επακριβώς η ζημιά που υπέστησαν δημόσιο και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου από την υπερκοστολόγηση των συμβάσεων με τη Siemens, ούτε η τότε πολιτική ηγεσία, ούτε η εκτελεστική εξουσία  αλλά ούτε και η Δικαιοσύνη προχώρησαν στην πραγματοποίηση πραγματογνωμοσύνης.

Αντ’ αυτού η πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε ότι το 2012 επιχειρήθηκε ένας συμβιβασμός την εγκυρότητα του οποίου η ίδια αμφισβητεί καθώς η <συμφωνία> υπεγράφει εκπρόθεσμα από την ελληνική πλευρά και συνεπώς δεν θεωρεί πως έχει νομική υπόσταση.

Ο κ. Βαλυράκης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή ήταν καταπέλτης για την κωλυσιεργία της Δικαιοσύνης στη  διερεύνηση  των ποινικών πτυχών του σκανδάλου ενώ κατήγγειλε την προσπάθεια των ανακριτικών αρχών να αποκρύψουν ακόμη και από τους ενδιαφερόμενους, εμπλεκόμενους κατηγορούμενους στο σκάνδαλο, να λάβουν γνώση για το περιεχόμενο  των δικογραφιών.

Ο κ. Βαλυράκης  κατέθεσε έγγραφα , που είχε αποστείλει η προηγούμενη εξεταστική επιτροπή  προς όλους του πολιτικούς σχηματισμούς της τότε Βουλής, που ζητούσε την αρωγή αλλά  κανένα κόμμα δεν  ανταποκρίθηκε, ενώ  εκτίμησε ότι υπήρξε άρνηση και   μεθόδευση από πλευράς δικαιοσύνης στο να ερευνηθούν στοιχεία που απεδείκνυαν ροές μαύρου χρήματος σε παρένθετα πρόσωπα, αλλά , παράλληλα,  συνδυάζονταν με συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

Επεσήμανε ότι οι αρχικές τιμές των συμβάσεων της εταιρείας με το δημόσιο  ήταν μεγαλύτερες από αυτές που είχαν διαμορφωθεί στη διεθνή αγορά γιατί δεν υπήρχε  ανταγωνισμός, όσο για τις  ρήτρες δεν ενεργοποιούνταν γιατί και η επιτροπή της εταιρείας Price Water, που παρακολουθούσε την πορεία των συμβάσεων,   είχε εξαγορασθεί όπως προέκυψε και από τις περαιτέρω έρευνες.

Ακόμη αποκάλυψε ότι δικογραφία που σχημάτισε η Δικαιοσύνη και απέστειλε στη Βουλή διότι προσέκρουσε σε κυβερνητικά μέλη ουδέποτε εισήχθη για συζήτηση στην Ολομέλεια , ενώ και όσες δικογραφίες εισήχθησαν με οριακές πλειοψηφίες (148 υπέρ και 151) δεν τύγχαναν της ποινικής έρευνας από πλευράς της Βουλής για τυχόν ευθύνες μελών κυβερνήσεων.

Η επιτροπή υπό τον κ. Βαλυράκη είχε  προτείνει ομόφωνα την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της Siemens για   σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο εισαγγελέας προχώρησε στην  άσκηση δίωξης αλλά δεν έχει γίνει γνωστό έως σήμερα η εξέλιξη της έρευνας.

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...